Messalin_Nagietka Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 lip tu niewiele, choć nazwa wskazuje na tą jedyną w swym rodzaju, nikt tu prawdy nie dojdzie, a z podań jak z ujęć woda prze wodę, weź, wybadaj wikt ów, kolor nadając, kształt, smak i z uwagi na okoliczność, w domysłach nie zagiń, i póki krawędź, którą lód formował nie pęknie, póki ziemia trawy kłosi, na wietrze giętka bywa nawet mowa a co dopiero rząd wyniosłych sosin, gdzieś między nimi listowiem klejona, miast skrzypieć po pniu, dziewczyna o szponach, ni kropli, igły czy gałęzi, z której trach i po korze łykiem życie spływa, bodajbym bajdzie tej na dobre uległ, wszak wyobraźnia na realia chciwa, zamknęłaby się opowieść o mało co, lipą drzewo być jednak nie chciało, stąd z linii każde mniej znaną historią odeszło w przodki, a na miejscu stawy wlały się w doły, z brzegów droga polną chałupy wplotły dym w bliskie uprawy, a człek, co jeszcze ponakręcać, umiał, to się urwało, ech, jaki w tym umiar, nikt nigdy przedtem nie pytał - skąd? po co? a jeśli miał kto sprawę to szedł na bok, nuż i od tego gałęzie łomocą jedno o drugie – umiałbyś tak grabą machać jak drzewa, kierze czy badyle, stojąc o siłach, o tyle o ile pędząc raz może kiedy w dół z krawędzi wsi wlepną łapę dojrzysz, zjedź z asfaltu i nim przyczyna do skutku się zwęzi, krzyknij na marę, jak od wieków zwał tu lud okolicę, pocznie z wody chlipać resztek sosiny i dziewcze – nielipa.
Stefan_Rewiński Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Lipa najlepsza na rzeźby.
hewka Opublikowano 1 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2008 znow do Ciebie zaszlam:) jak zawsze, powaznie, pieknie, z rozmachem, piekna polszczyzna az do konca... i nie chce, zeby skonczyla sie opowiesc... serdeczne sle Nagietku:)
Messalin_Nagietka Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. stąd też i niebo rzeźbione tu po czubki onych wylisnionych płochych na wiatr MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję Hewko miłe to bardzo MN
Baba_Izba Opublikowano 2 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2008 w porządku te Twoje obrazy, zaczytuję się! Z pozdrowieniami - baba
zak stanisława Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. podobnie, aż dziw bierze że moja wsina nie nazywa sie Lipno, czy L:ipa, bo lip ci u nas dostatek, drogi i podwórka pełne lip, potęznych , 'poniemieckich' śle ci zapach Nagietki- suszony;)
fantom Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 "nikt tu prawdy nie dojdziesz" ? coś mi tu nie pasuje. coś jak gobelin z różnych materiałów. przyjemnie mi się czytało. pozdrawiam
Messalin_Nagietka Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. już poprawiam, dziekuję MN
amk Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2008 Mess, jak zawsze, kawał bardzo dobrej roboty, znakomicie oddającej klimat i obrazy regionu, w którym dane jest Ci przebywać! Pozdrawiam serdecznie!!!
Messalin_Nagietka Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. obrazy te codzień mam przed oczyma dzieki Babo Izbo MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. podobnie, aż dziw bierze że moja wsina nie nazywa sie Lipno, czy L:ipa, bo lip ci u nas dostatek, drogi i podwórka pełne lip, potęznych , 'poniemieckich' śle ci zapach Nagietki- suszony;) a jak się zwie? MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. robota teraz w polu, dzięki AMK MN
Tramp Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2008 czytałeś Mariusza Wilka? polecam jeśli nie
Messalin_Nagietka Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ok - nie czytałem - nie mam dostępu MN
Tramp Opublikowano 10 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2008 myślę, że mógłbyś się zainteresować "Wilczy notes", "Wołoka", "Dom nad Oniego" gość zaszył się na Pólnocy, opisuje dziką i zapadłą Rosję; chodzi o język - pokazuje i wyjaśnia setki lingwistycznych zależności i źródeł w słowach; jak wiele używanych dzisiaj słów w mowie polskiej ma swe korzenie północne i jak bardzo odmienny był ich pierwotny sens; czyta się go ciężko, bo pisze tym językiem - zapomnianym, staropolskim, staroruskim, ale wciąga;
Messalin_Nagietka Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiesz, jestem bliżej i nikt z tych pierrrrrr dostojnych poetyków mnie nie łapie wysmiewają się, czy aby być kimś trzeba jechać tak daleko? kurc ze, jutro jadę do brukseli MN
Rekomendowane odpowiedzi