Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 nie było w średniowieczu sławetniejszego dzikusa - nad pojmanego przez krzyżowców – saracena Ferragusa, w niewoli będąc, w sznurach, w podpiwniczonych lochach, jeszcze się rzucał jak w ostatku sił krwawiąca locha, nikt z rycerzy nie miał chęci zejść do tego olbrzyma, co by choć chwilę wpół jego wrogości, na Chrysta, wytrzymać, więziono go więc bez jadła, co by sam padł z głodu i wycieńczenia, jakby wśród rycerskiej braci nie było takiego imienia, stawił się jeden, przybyły z północy z plemion Polan, służący pod frankońską chorągwią – nie znany nikomu – Roland, nie było w średniowieczu walki, co by w nierówności odbywały się pojedynki, takoż w obopólnej zgodności zrzucono do lochu dwa miecze, za nimi Roland skoczył w bezprzytomności i konieczności bój się ten potoczył, trzy dni i trzy noce, wśród ciemności kazamatów - tłukli się, rąbali, obeznani w swym codziennym fachu, nad zaciętości Rolanda i nad przebiegłość Ferragusa - nie było końca – jeden drugiemu nad nic nie popuszczał, nie było w średniowieczu drugiej takiej okazji dla rycerza, co by jego czyny mogli opiewać bardzi, Roland zwyciężył, powalił pogańskiego kolosa, śpiewano, opowiadano – jak Ferragusowi utarł nosa, śpiewano, aż pieśń ta dotarła do kraju, w którym Roland urodził się, w stu zwrotkach już pieśń uświęcona, usłyszała ją matka, ojciec, mówiono o tym na zamku, w całym Krakowie, patrzcie ludziska – to zrobił nasz smarkul.
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ... nie było w sredniowieczu i białogłowy, która by na barda słowy cnót rycerskich doszukać się mogła - ech nie było wtedy KC_EWY ... serdeczne pozdrówko W_A_R
Kuba Boryczka Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 ..jejjj, Witku, ale Ty tu wyczyniasz manewry..hihi...musiałeś się napracować, zaprawdę... ... mieliśmy już antyczną Troję, teraz średniowiecze... ...a ja jednak czekam na współczesność...:) pozdrawiam
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. od Ilionu do Średniowiecza tyle co od Średniowiecza do współczesności a ja - Kubo - brnę pomiędzy - "ladaco bez pamięci - bez wytrzymałości serdeczne pozdrówko W_A_R ps. kiedyś tu dotrę, hihihihi, do "teraz"
Gość Maniek D Sad Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 agbar, agbar nur huda :)
Marek Wieczorny Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Witoldzie! To mi się podoba. Zachód już "podbierał" nam Chopina, Kopernika, a i Wita Stwosza chce nam zabrać. Ty zaś udowodniłeś, że słynny Roland z Lechistanu pochodził. Może i potomków zostawił? Co by wyjaśniało późniejszy rozkwit sztuk wszelakich nad Loarą. Serdecznie pozdrawiam Marek Wieczorny
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. drogi kolego - szukałem w necie tłumaczenia - nie znalazłem - w końcu pomogła mi koleżanka - i tak sobie teraz myślę, że w czterech słowach dołożyłeś i Rolandowi i mi - i średniowiecze całe doświatła poniosłeś w kolejne epoki - światło ukazując serdeczne pozdrówko W_A_R
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Marku - troszkę to powikłane - skąd Roland - bo może o dwóch innych myślimy - "zważ Moć Panie treść - a wysączysz zadumki znakomitsze niż Rolanda czyny" serdeczne pozdrówko W_A_R
Malena Lebrun Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Bardzo mi sie podoba. Znakomity. Troche jak Schiller. Podejrzewam, ze nielatwo bylo dobrac slowa.
Marek Wieczorny Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Witoldzie! Twój wiersz odebrałem jako parodię "Pieśni o Rolandzie". Serdecznie pozdrawiam Marek Wieczorny
Emilia Zone Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 jak zawsze z przyjemnością czytałam :) Pańska "wersja wydarzeń" jest całkiem zabawna i wciągająca ;) tylko ostatni wers jakoś mi nie pasuje (ten "smarkul" wybija z rytmu) ale ogólnie i tak super ;) pozdrawiam Emilka
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Maleno - bez bałochwalstwa - ale słowa same weszły i cieszę się, ze zwróciłaś na nie uwagę serdeczne pozdrówko W_A_R
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ok - niech będzie - a dla mnie parodią było całe średniowiecze - ale to tylko moja opinia - subiektywne zapatrzenie w światłość umysłu serdeczne pozdrówko W_A_R
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. w sekrecie Emilio to nie zabrzmi - ale podobno często w średniowieczu tego wyrazu używali ("smarkul") zamiast nasz podopieczny - oczywiście mogłem zagłębić się w dość fałszywe źródła ... serdeczne pozdrówko W_A_R
Rekomendowane odpowiedzi