Rehabilitate K. Cecherz Opublikowano 16 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Chrystus z chleba słońcem nasiąkał w Jordanie w rękach nieba fotelu Boga pigmenty wody jakby klejnoty na nagim ciele diamenty roztrzaskane przez pioruny szpady słońca Usta otwarte biały kwiat na twarzy srebrna woń deszczu jego oddech koń zerwany z uprzęży i tylko serce tętent kopyt tętent kopyt… tętent kopyt…
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak jakby zabrakło cierpliwości autoru, bo eksperyment obiecująco się rozwija. Można dyskutować o tych metaforach (słynny zarzut dr O - dopełnienia ;), ale naprawdę vnieznośnie się zaczyna robić, gdy autor prtzestaje wierzyć własnej wyobraźni i sięgta do skojarzeń znanych, może w trosce o komunikatywność? pigmenty wody jakby klejnoty na nagim ciele (to jest ok) diamenty roztrzaskane przez pioruny (tu powtórzenie - w gruncie rzeczy - sensu, jest łopatologia ;) Końcowy 'koń' kojarzy mi się wprost z "Szałem" Podkowińskiego ;D (kurcze, w tym temacie? ja chyba jestem niezdrowy ;) pzdr. b
Jimmy_Jordan Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 mój ulubiony poeta tego portalu i będę to podkreślał, tymbardziej że: [quote] Chrystus z chleba słońcem nasiąkał w Jordanie w rękach nieba fotelu Boga z tym że ja bym tak tej cichej apostrofy nie ukrywał ;D [quote] Chrystus chleba słońcem nasiąkałJordanie, w rękach nieba fotelu Boga a tak poważnie: mam poczucie jakiejś ulotności tego wiersza, skonstruowany na zasadzie wpada/ wypada (jest co prawda tupnięcie pointowe, ale obrazek nie podskakuje) pozdrawiam Jimmy
Rehabilitate K. Cecherz Opublikowano 17 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 przygotowywałem się na literaturę studiuję kulturoznawstwo na wykład z surrealizmu naczytałem się paru wierszy i rozumiesz chciałem zobaczyć co to pisanie automatyczne całkiem automatyczne to nie było ale się starałem szybko czasem wiesz myślenie za długie szkodzi ;)
Rekomendowane odpowiedzi