Marcin Gałkowski Opublikowano 10 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 nasza siostra leży na dnie nieheblowanej łodzi a my wypływamy bezbarwnie i głucho a my wypływamy na wielką wodę przed nami pustynia egzotyczne fantazje zaczniesz kaleczyć mnie po cichu chodzić na paluszkach i w nocy wystrzelimy karminową łuną bo chcemy krwawić chcemy zejść pod pokład i wymieniać płyny nasza siostra leży na dnie nieheblowanej łodzi żrą ją korniki i pluskwy (W-w; PWr; 26 II 2008)
Marcin Gałkowski Opublikowano 10 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2008 dziękuję. pozdrawiam również.
Espena_Sway Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 powiem tyle, najbardziej podoba mi się zakończenie i dwie ostatnie zwrotki. co nie znaczy, że początek jest zŁy, wręcz przeciwnie. bo chcemy krwawić chcemy zejść pod pokład i wymieniać płyny nasza siostra leży na dnie nieheblowanej łodzi żrą ją korniki i pluskwy - tutaj śliczna wieloznaczność. swoją drogą przeczytaŁam najpierw; 'rżną ją korniki i pluskwy', w sumie też daje do myślenia :P. plusuję i tyle :P pozdrawiam Karolcia :*
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pan na serio myśli o zaawansowaniu? ;) pzdr. b ps. nie rozumiem kilku rzeczy, kilka wydaje mi się wysiloną prowokacją (jakimś echem turpistów), a wymiana płynów powinna mieć co najmniej konitacje co najmniej metafizyczne, żeby znaczyć tak wiele - aż na pozycji "przedpointowej" ;)
Marcin Gałkowski Opublikowano 11 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 BZ: tak. nie wiem szczerze, czego tu można nie rozumieć, prowokacji też jakoś specjalnie nie widzę... rym niezamierzony. cóż, dziękuję za komentarz. dodane po czasie jakowymś: no dobra, przyznam rację, ten rym walił w oczy aż niemiło:). ze też ja go wcześniej przeoczyłem. dzięki za wytknięcie go.
Marcin Gałkowski Opublikowano 11 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2008 Karolina: bardzo ciekawe odczytanie, zaskoczyłaś mnie;P dzięki za plusa =*
Sceptic Opublikowano 14 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2008 pozytywne wrażenie, razi mnie tylko powtórzenie między pierwszą a drugą całostką - psuje mi rytm czytania.
Don_Kebabbo Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Wymienianie płynów pod pokładem i zakończenie - to głównie mi się spodobało. Całość na tak. Pozdrawiam.
Jimmy_Jordan Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 siemasz Gaua, szczerze to "kaleczyć mnie ciszą" brzmi jak z prosto z ust dody albo i kogoś kto mniej płyt sprzedaje... NAtomiast całkiem całkiem podoba się powtórzona strofa "nasza siostra..." nie jest najlepiej, ale najgorzej w sumie też nie. pozdrawiam Jimmy
Marcin Gałkowski Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. cóż, chciałem z tego zrobić taką klamrę. dzięki za zajrzenie pozdrawiam
Marcin Gałkowski Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. cieszę się, dziękuję i pozdrawiam również
Marcin Gałkowski Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. witam, szczerze to spodziewałem się po Tobie dokładnie takiego komentarza, zauważyłam już jakiś czas temu, że gusta i sposób pisania mamy niemal kompletnie inne:). nie będę bronił tego motywu, bo i po co, i tak Cię nie przekonam. myślałem nad jego zmianą, owszem, ale postanowiłem zostawić, torchę dla kontrastu, trochę po to, żeby było na krawędzi:). jak dotąd, jesteś pierwszym, ktory się go uczepił. ale z dodą toś miszczu przegiął:P. chociaż sformułowanie "ktoś, kto mniej płyt sprzedaje" jest dość dwuznaczne, bo w tych czasach zespoły najlepsze sprzedają ich niewiele;P. fajnie, że chociaż najgorzej nie jest, z Twoich ust to chyba i tak najlepsza opinia, jaką słyszałem. aż się boję iść w końcu na tę pocztę (tak, niebawem pójdę, ale na inne wiersze to Ty się zbytnio nie nastawiaj:D ) pozdrawiam AKTUALIZEJSZYN: zmieniłem ten motyw, a niech tam. lepiej? =)
Jimmy_Jordan Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.
Marcin Gałkowski Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. aaa! grafomania Morrisona! mdleję!:D no i masz to, o czym mówiłem:D. a tak swoją drogą: dużo jego textów czytałeś?;) cóż, nie do wszystkich moich textów powstają kawałki, nie mamy tyle weny aż:). do tego akurat nic jeszcze nie ma.
Jimmy_Jordan Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie jestem bynajmniej jakoś odosobniony w tym poglądzie. a powiedz taki np end of the night to kochasz za boski tekst? obstaję przy swoim, choć rzeczywiście może trochę generalizuję... pozdrawiam Jimmy
Marcin Gałkowski Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 wiesz, texty doorsów to tylko mały wycinek twórczości jima morrisona. poczytaj choćby takie american prayer, żeby gołosłownym nie być. poza tym poezja morrisona nie jest dla wszystkich, wojaczkowi też niektórzy zarzucają grafomanię i co z tego?;P. nie wspomnę o stachurze. ale liczy się to, że słowa jima, zarówne te wyśpiewane jak i te tylko na papierze, są hipnotyczne, przynajmniej dla mnie, proste, czasem bardzo, ale mają jakąś siłę. choćby When the Music's Over albo The End. dla mnie to genialne texty;P. no i trzeba pamiętać, że część textów Doorsów (choćby Light my Fire, Wintertime Love, Spanish Caravan) napisał Kireger, gitarzysta. pozdrawiam;)
Jimmy_Jordan Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 spoko zlokalizowałem 3x3x3, dyskusję dokończymy kiedy indziej, ale bez Wojaczka i Stachury wolałbym, bo to już inny materiał ;) Siekierezadę kocham po prostu Jimmy
Fanaberka Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiersz miejscami przegadany: "wypływamy" niepotrzebnie powtórzone. Drugą zwrotkę można by ustawić jako kontynuację wypowiedzi. "po cichu chodzić na paluszkach" - na paluszkach zazwyczaj chodzi się po cichu. W trzeciej zwrotce jest najciekawiej;)). Bym zrezygnowała z tego "chcenia", bo skoro już się zacznie kaleczenie, to krwawienie chyba również. Ze "strzałów" też bym zrezygnowała - są mało cielesne, kierują na zewnątrz, kłócą się ze schodzeniem pod pokład, rozpraszają.nasza siostra leży na dnie nieheblowanej łodzi a my bezbarwnie i głucho wypływamy na wielką wodę przed nami pustynie egzotyczne fantazje będziesz kaleczyć mnie po cichu zaczniemy krwawić karminową łuną schodzić pod pokład wymieniać płyny nasza siostra leży na dnie nieheblowanej łodzi żrą ją korniki i pluskwy Coś tu jest fajnego, klimat co najmniej dziwny;)
Marcin Gałkowski Opublikowano 17 Marca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiersz miejscami przegadany: "wypływamy" niepotrzebnie powtórzone. Drugą zwrotkę można by ustawić jako kontynuację wypowiedzi. "po cichu chodzić na paluszkach" - na paluszkach zazwyczaj chodzi się po cichu. W trzeciej zwrotce jest najciekawiej;)). Bym zrezygnowała z tego "chcenia", bo skoro już się zacznie kaleczenie, to krwawienie chyba również. Ze "strzałów" też bym zrezygnowała - są mało cielesne, kierują na zewnątrz, kłócą się ze schodzeniem pod pokład, rozpraszają.nasza siostra leży na dnie nieheblowanej łodzi a my bezbarwnie i głucho wypływamy na wielką wodę przed nami pustynie egzotyczne fantazje będziesz kaleczyć mnie po cichu zaczniemy krwawić karminową łuną schodzić pod pokład wymieniać płyny nasza siostra leży na dnie nieheblowanej łodzi żrą ją korniki i pluskwy Coś tu jest fajnego, klimat co najmniej dziwny;) hmm, te powtózenia miały tak być (podobno jestem mistrzem we wstawianiu textu: 'to tak miało być':D). ale moze pomyślę jeszcze z czasem. 'po cichu' moze odnosić się do kaleczenia, a chodzenie na paluszkach zostać potraktowane już jako coś odrębnego. wiem, brak interpunkcji stwarza kilka wersji zawsze. że dziwny, to się bardzo cieszę:D dzięki za uwagi pozdrawiam=).
Rekomendowane odpowiedzi