Gość Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 moje myśli niesie wiatr nieustannie błądząc w świecie płyną myśli niczym jacht w koronkowym polnym lecie moje myśli to marzenia zapomnianych dawnych lat zagłębione w tok istnienia przewracają strony kart moje myśli obraz życia niespokojne zwykłe dni kreślą kredką drogi bycia w każdej myśli serce tkwi
Sonehri Tija Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Miły klimat, szczególnie pierwsza zwrotka, aż zaczęłam kołysać się na tafli wody zaraz obok Twojego jachtu:) Ale... Troche mnie upija ten "tok myślenia". Ma sens, ale... może dałoby się to inaczej ująć? Bo jakoś nie pasuje to stylem do utworu... ...a może się mylę. Pozdrawiam cieplutko
Gość Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 bardzo dziękuję za komentarz pewnie jestem jeszcze za młoda na ... pozdrawiam
JacekSojan Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 może serce peela tkwi w myśli, ale jakiej? tyle strof i nie znalazłem żadnej... rymotwórstwo ma Pani we krwi, ale w Słowniku Terminów Literackich znajdzie Pani bardziej urozmajcone spojrzenie na rymy, bo rymy mamy nie tylko żeńskie, męskie, styczne, są też m.in. nieregularne... moja 10-letnia córka zarzuciła rymowanie, bo sama stwierdziła, że ograniczają jej spontaniczność i wyobraźnię i pisze białym wierszem od 2 lat; czytając powyższe muszę przyznać jej rację; J.S
Dariusz Sokołowski Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie muszę, ale chcę! pzdr
Gość Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Panie Jacku nie obchodzi mnie to co Pan pisze czy Pana córka itp. ja piszę i będę pisać tak jak chcę i to co chcę przecież mamy wolność nie zrazi mnie Pan jakimiś tekstami mało znaczącymi... pozdrawiam
myślątko Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 dość dziwne porównania, nic mi nie mówią wydaje się że to takie sklepane pisanie dla rymu
JacekSojan Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie muszę, ale chcę! pzdr muszę myśleć... jednak rymowanka to taki gorsecik, który owszem, dyscyplinuje talię wiersza, ale upodabnia peela cokolwiek do manekina - bo wymusza upodbnienie brzmienia na przekór logice naszego normalnego języka, stawiając myśl przed sztucznymi nieco muldami; jasne - wola wolą - ale po co taka wymuszona mordęga gwałcąca wolność języka i mysli? skończyliśmy z obowiązującą poetyką, bo ta zbyt zasklepiała się w formie, o której Norwid pisał - że tylko rytm wybija, jak bęben w uszach poddanego musztrze wojaka; J.S
Gość Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 powyższy tekst napisany przez Pana jest dla mnie zerem dziękuje za wszystkie komentarze pozdrawiam niezmiernie raz jeszcze
Dariusz Sokołowski Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie muszę, ale chcę! pzdr muszę myśleć... jednak rymowanka to taki gorsecik, który owszem, dyscyplinuje talię wiersza, ale upodabnia peela cokolwiek do manekina - bo wymusza upodbnienie brzmienia na przekór logice naszego normalnego języka, stawiając myśl przed sztucznymi nieco muldami; jasne - wola wolą - ale po co taka wymuszona mordęga gwałcąca wolność języka i mysli? skończyliśmy z obowiązującą poetyką, bo ta zbyt zasklepiała się w formie, o której Norwid pisał - że tylko rytm wybija, jak bęben w uszach poddanego musztrze wojaka; J.S A może tak, pomyśleć o "niej" - jak o narzędziu? Zamiast poddawać się werbalnej kanonizacji, ulegać swobodnej śpiewności, czy "nieformalnie" studiować wróżby i gusła - po prostu zajrzeć do książki, poczytać o tonice. Oszczędzilibyśmy sobie kilkaset lat mordęg, gwałtów i inkwizycji. Nie widzę winy ani uchybień w "formie" wiersza. Chodzi chyba o proporcje: wrażeń i wymowy. Razi groteskowość niektórych fraz (szczególnie ta jachtowa, ale "Nietze" - niczego sobie) Historia mówi, że nawet najbardziej niecierpliwy czytelnik, jest skłonny do przewrotów i innych inwersji. Co innego pustostan. Ale to już inne dzieje. Wiersz odczytuję zarówno jako próbę poetyckiego manifestu, jak i - "pewnego" ujęcia sprawy i świadetwo rozdarcia:) Pozdrawiam.
Gość Opublikowano 19 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 dzięki za złe i dobre recenzje wszystkim kom. niniejszego forum pozdrawiam
JacekSojan Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 . Co innego pustostan. Ale to już inne dzieje. Dariusz Sokołowski !!
Dariusz Sokołowski Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. racja! pzdr:)
JacekSojan Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. czy Pani wie, że to zero, ntb. odkryte przez Arabów także jest liczbą? i to najważniejszą? rozumiem, że Pani usiłuje zdeprecjonować mnie jako czytelnika - ale ja się nie dam nabrać na potoczystą frazę oczywistego pustosłowia; szukam w tym mięsa - a to wiersz wydmuszka, tylko pomalowana; i zaznaczam - nic nie mam do Pani; oceniam jedynie wiersz; J.S
egzegeta Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Witam na forum Pani Jolu dlaczego aż z taką przekorą tym bardziej, że nie ma Pani racji. A ja zazdroszczę wizyty Jacka Sojana pod Pani wierszem. pozdrawiam serdecznie
Gość Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Panie "egzegeta" nie bardzo rozumiem zdanie "a ja zazdroszczę wizyty Jacka Sojana pod Pani wierszem" kim jest ten Pan? Pozdrawiam wzajemnie
egzegeta Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak myślałem, że tu pies pogrzebany; wystarczy wpisać w google to zacne nazwisko i wszystko będzie jasne, no może jaśniejsze. A ja pozwolę sobie podać adres do jednego z bardzo pięknych wierszy tego autora www.ewiersze.pl/tytul/zurich_warszawa/id_9917 Pozdrawiam;)
Beenie M Opublikowano 21 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. popieram, tym bardziej, że z komentarzy też można wiele się nauczyć, oczywiście uważnie je czytając, a z tych od J.Sojana, D.Sokołowskiego w szczególności
Rekomendowane odpowiedzi