JacekSojan Opublikowano 15 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 /"Anioły często nie wiedzą, czy idą wśród żywych czy umarłych."/ Rainer Maria Rilke nade mną anioł w czerwonej sukience z niej sypie się kaczyniec margareta stokrotki łobuzerski uśmiech niegrzecznej dziewczynki aureola włosów rozpala błękit skrzydeł a skrzydła po horyzont od lata do lata czemu suknia aż taka jaskrawa jak sok z marchwi - to ziemia odpowiada anioł tak przebarwia płótno losami pokoleń - już rozumiem kwiaty to marzenia nietrwałe gasnące siano naszych złudzeń a jeśli tak ten uśmiech to żart może kpina - - anioł milczy jak anioł pucułowatą twarz jawi nad dłońmi splecionymi w modlitewnym błaganiu
allena Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 "siano naszych złudzeń" - tylko to dla mnie:) a.
zak stanisława Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 mój anioł Jacku, ma błekitną sukienkę zwiewną jak mgła a sam jest silny jak huragan, poczułam jego moc na sobie i moc i ochronę podbamisie twój wiersz właśnie dlatego, że o aniele. :> cmok
Beenie M Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Tak jakbym podobnego anioła widziała. Pomyślę jeszcze i wrócę później - może coś mi się przypomni - a póki co pozdrawiam serdecznie. Ech, te dzisiejsze anioły!
Rachel_Grass Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 normalnie mnie wzruszył. niby nic przełomowego, ale. się gryzę teraz, co mi się tak w nim podoba i nie wiem. jak wymyślę, napiszę. pozdrawiam.
Judyt Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 :)) ahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh pikne! dobry do zatrzymania pozdr. ciepło
marti krűger Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Witaj Jacku, gdybym tu nie zajrzał z pewnością straciłbym anioła (z uśmieszkiem na twarzy nie powiem jakiego). Z pewnością wrócę tutaj by coś więcej dodać. Póki co + Pozdrawiam
Pancolek Opublikowano 15 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2008 Panie Jacku, bogactwo opisu to siła zawsze u Pana, ale nie mogę wgryźć się w ten tekst. To absolutnie żadna słabość tego tekstu - po prostu po piwku jestem ;) W każdym razie: nade mną anioł w czerwonej sukience z niej sypie się kaczyniec margareta stokrotki łobuzerski uśmiech niegrzecznej dziewczynki aureola włosów rozpala błękit skrzydeł a skrzydła po horyzont od lata do lata To rewelka. reszta nie odstaje. + Pancuś
M._Krzywak Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Zaraz wychodzę, wracam dopiero jutro, ale nie zostawiam wiersza bez echa - jest świetny. Pozdrawiam.
Beenie M Opublikowano 16 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2008 Twój anioł, Jacku, to sól ziemi przebarwionej losami pokoleń, i niech tak pozostanie, chociaż jest coś na co się nie zgodzę - uśmiech anioła, nigdy nie będzie kpiną. To już nie anioł, to ktoś, kto się pod niego poszywa - anioły są na wskroś szczere. Lubię anioły i wszystko co o nich, znajduję więc w wierszu wiele pięknych splotów Twoich poetyckich myśli. pozdrawiam serdecznie z 'anielarni' ;)))
Fagot Opublikowano 17 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2008 Świetny wiersz przez który można cudownie przepłynąć a wręcz zanurzyć się w jego klimacie Pozdrawiam
JacekSojan Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 allena.; ale za to "na sianeczku sianie na sianie kochanie" czyli zawsze coś za coś... :) J.S zak stanisława.; to taki janioł...odpustowy! :)) J.S Beenie M.; Danusiu - nie tylko widziałaś...:)) tak, dzisiejszy ogląd aniołów zmienia się wraz ze sposobem patrzenia kolejnych pokoleń; :) serdeczności! :) J.S Rachel Graas.; nie gryź się, bo się przegryziesz! Co można myśleć o pyzatym janiele?... Judyt.; jak umiesz, i dasz radę - zatrzymuj! :)) J.S marti kruger.; pozdrawiam! Nie straciłbyś, bo każdy ma swojego janioła...na jakiego zasłużył! :) J.S Pancolek; jak tu się wgryź w sól...? a mój janioł jest po winie...(!) :) J.S M. Krzywak.; ukłony Michale! i nie zgub się! niech Cię Twój janioł strzeże! :) J.S Beenie M.; ten anioł bardzo upodobnił sie do mnie i pokpiwa sobie - ze mnie; On wie, że tylko takim językiem ze mną sie porozumie...jak już tu pisałem - każdy ma takiego janioła, na jakiego zasłużył...a mój od patrzenia na mnie dostał wytrzeszczu i z szoku nie może wyjść; :)) J.S Fagot.; miło czytać... pozdrawiam! :) J.S
myślątko Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 nie mam żadnego wytrzeszczu ;))
JacekSojan Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i janioł i ja dostałem wytrzeszczu, ja - autor... :) J.S
JacekSojan Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 dzie wuszka.; "nad dłońmi splecionymi w modlitewny bałagan ;)" - tak się nie da; każda modlitwa jest jak modlitwa, czysta i uporządkowana intencjonalnie; w modlitwie nie ma bałaganu - jest modlitwa nad bałaganem (życiowym); i jeszcze coś o kwiatkach: nasze dzieci to też poniekąd nasze "nasiona", ale to już nie my sami; dziecko nasze (nasionko kwiatów) realizuje tylko własne potrzeby, już nie swoich ojców, matek; istniejący kwiat jest osobowo, personalistycznie jeden i w świecie, wszechświecie - niepowtarzalny - ten jeden kwiat; jego niespełnione potrzeby (np. duchowe, ambicjonalne, marzenne) nazywam sianem... także kruchość ludzkiej egzystencji ma to "kwiatowe" powiązanie; :) no to dziękuję - bom tak się zagapił na Twojego przecież janioła!
Gość Opublikowano 18 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 dzięki za komentarze Panie Jacku niestety jestem kobietą i nie życzę sobie wulgarnych słów ja wierzę sama w siebie a inni...
JacekSojan Opublikowano 18 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. żle pani zrozumiała tę lekcję; chodziło o pokazanie charakteru, nerwu; a u Pani same "flaki" i "bebechy"; bez pieprzu! i dlatego niezjadliwe; J.S
JacekSojan Opublikowano 19 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Beenie M wie! :) J.S
JacekSojan Opublikowano 20 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Beenie M wie! :) J.S ? Danusia M
Beenie M Opublikowano 20 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2008 Chyba chodzi o to, Dzie wuszko, że jesteś moim mistrzem, a ja Twoim czeladnikiem :)))
Rekomendowane odpowiedzi