Jakub Sajkowski Opublikowano 13 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 To ma wyglądać w ten sposób: będziesz czytać Czechowa i nagle staniesz się tą damą z pieskiem - miało być za późno, lecz spotkałaś mężczyznę, który w danym momencie był znudzonym Onieginem i musiał się tutaj przenieść (taki żarcik Wolanda). I wszystko, wszystko, wszystko zaczyna się łączyć - coś popchnęło Annuszkę, ten cypelek oleju (tak, to był cypelek) sprawił straciłaś grunt - tramwaj nagle przyspieszył i rzuciło na Krym, ulicę, gdzie wreszcie jest dialog, melodia, że krok dalej inny stan skupienia. To daje, zdaje się, szansę. Napiszesz jedyną w życiu powieść, z mnóstwem odniesień, i tylko on ma powiedzieć, że wszystkie rozumie.
Tomasz_Piekło Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Źle trafiłeś, bo tu wszyscy zonedy teraz piszą:) Z tymi nawiasami, to chyba jakaś moda ostatnio. Językowo - bardzo sprawnie, ale nie powiem, że rozumiem te odniesienia;)
M._Krzywak Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 Dowcip Wolanda to pewnie rozmawia z Ha-Nocri, a sens znika jak ludzie z Sadowej 302A ;) Ciekawe spojrzenie przez literaturę (że tak napiszę), na stosunek "ona - on". Zresztą czytał pan Newerlego (Igora), który wspominał, co kiedyś o tym Onieginie wypisywano. Bardzo dobry wiersz prowadzący do wyśmienitej puenty, się podoba. Pozdrawiam.
Taumantis Regna Opublikowano 13 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2008 wszystko na plus- treść- puenta, tylko te enjambementy troche mi nie pasują. pytanie ogólne, czy to jakaś charakterstyczna forma liryczna? tzn. ten układ wersów?
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 14 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2008 Za poważny wiersz, jak dla mnie teraz ;) Ja bym tu widział jakieś "klucze" z Mistrza i Małgorzaty (?). Podoba mi się "inny stan skupienia" (i nie zarzucę autorowi plagiatu, choć sam użyłem tego dawno temu ;), nie podoba mi się zestawienie "w danym momencie" (brzmi bardziej urzędniczo, nie widze drugiego znaczenia "danego"). pzdr. b
Rekomendowane odpowiedzi