Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pomóż mi rozwiązać dylemat pani
chcę się do ciebie przytulić delikatnie
i żeby między nami nie było ubrania
i chciałbym z tobą do nieba na latanie

czy to jest grzech myśli nazbyt śmiałej
czy może to tylko paplanie
pomyśl błagam spokojnie rozważ szczerze
i powiedz że to uczynek zaniedbania

P.S.Tylko nie zwlekaj!

Opublikowano

witaj Stefanie,

przede wszystkim polskie znaki w drugiej strofie (1. wers). zastanawiam się, czy
zamierzona (?) "kwiecistość" nie przerodziła się w przegadanie (np. "pomyśl błagam spokojnie rozważ szczerze"). szczególnie, gdy trudno mi dostrzec dla tego jakąś funkcję. rymowanie bardzo swobodne, rytmu dzięki temu też nie osiągasz. uwagi na szybko.

pozdrawiam
Michał

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Z tym bezubraniem, to ciepełka wystarczy, na resztę czekam, jeszcze ubrany. Lepiej nie zwlekaj, ja sam zwlokę, ale pośpiesz się.

Panie Kapeluszniku, obawiam się, że jeśli chodzi o wuszki, pozostanie Pan ubrany jednak do końca. ta przestrzeń bezubraniowa już ma swojego Wariata i zmieniać go ani w myśli :))

pomyślimy natomiast o wierszu :))
Nie przesądzaj, wszystko jest możliwe, nie tylko w poezji.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Annna2 Twój wiersz jest bardzo poruszający i trafia w samo sedno współczesnych dylematów. Szczególnie uderzający jest fragment, w którym występuje niemożność "unieważnienia" wielkiej rosyjskiej kultury – od "Lotu trzmiela" po Achmatową i Czechowa. Pokazujesz bolesny konflikt między pięknem sztuki a historią i polityką. Podzielam opinię, że się nie da, bo ta kultura jest ponad polityką. (Lubię Bułhakowa i Dostojewskiego). Twój wiersz to piękny i mądry utwór, który zmusza do głębszego zastanowienia się.  
    • @Jacek_SuchowiczO, to przepraszam!  Źle zrozumiałam Twoje słowa, więc poprawię się szybko. 
    • @Berenika97zwykli ludzie z poezją nic wspólnego nie mają oprócz nazwiska Pamiętam rok 1972 dorabiałem sobie w studenckiej spółdzielni Maniuś jako firma sprzątająca -dobrze płacili.  Mieliśmy robotę w podziemiach w archiwum magistratu warszawskiego przy placu Dzierżyńskiego (dziś Bankowy). To była ciekawa praca (rzygałem jak ten zdechły którego wynosiłem - kot) ale tam były same akta osób, które zmieniały nazwiska (kilkadziesiąt tysięcy) Nowych Mickiewiczów i Sienkiewiczów było od groma. :)))) Kolekcja wielka z okazji zawodu (inż sanitarny nie mylić z sanitariuszem) - tygodniową poznawałem kilku klientów
    • @GosławaDoskonale Ci się to udało! Czytałam pamiętnik kobiety, która to przeżyła. Też była sroga zima. 
    • @Jacek_Suchowicz Przyznaję, że do Seneki młodszego mam słabość... i w ogóle do późnych stoików. Przechodziłem z nimi trudne, dla mnie, momenty w życiu i oni mi w tym bardzo pomagali. Każdy z nich to inna osobowość, ale jest w nich wspólna ta czułość i wyrozumiałość dla ludzkich potknięć, coś nietypowego dla brutalnych czasów, w których żyli. Takie poczucie jakby ktoś, mimo wszystko, trzymał ci przyjazną dłoń na ramieniu. Chrześcijaństwo sporo zaczerpnęło ze stoicyzmu. Co do zbieżności nazwisk - to zabawne i nietypowe poznać tyle osób o takich nazwiskach. Nie wiem czy sam chciałbym się nazywać Adam Mickiewicz albo Juliusz Słowacki, czułbym chyba na sobie presję i na pewno byłby to powód do żartów i docinków, zwłaszcza gdybym zdecydował się opublikować jakiś wiersz. Wypadałoby chyba wtedy używać pseudonimu.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...