Messalin_Nagietka Opublikowano 20 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2007 spod góry, którą tutejsi Czubakiem zwali od czasów, gdy wierzchołek onej odarto z drzew i dziwiono się brakiem strzygi, coś prysło w jedną, drugą stronę i zawiązało strumienie a dalej weź ręce ściśnij i z dudlenia nalej bo pod Rzęgnowem najpierwsze źródliska z Zawad, Żaboklik, rowami spod grudy wiatr grzązł i rzężąc strugami wyciskał, a ludzie z brzegu ustawiali domy i żyło im się między dniem a wodą, a ty weź jeszcze co z dudła wydobądź bo rzeka póty po ziemi zakoli póki z niej czerpie się i żyje przy niej, nuż, zwęgrzy ją co w nieludzkiej niedoli i przed człowiekiem przepadnie, a ty nie ciskaj w koryto na licho i darmo w dren spod Czubaka zwąc, co z żega, bajdą. ============================== od autora: Rzęgnowo - wieś w powiecie mławskim Zawady - wieś w powiecie mławskim Żabokliki - wieś w powiecie mławskim Wegierka - rzeka Czubak - góra
Jacek_Suchowicz Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 czytam i czytam i powiem bez pudła że przy czytaniu coś dudła i dudła naraz poczułem ogarnia mnie frajda uśmiech na ustach - już wiem super bajda :)))
Messalin_Nagietka Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jak gwara? co Ty z tą gwarą, gwarę to mają ślązacy albo Górale a tu? jaka to kłótnia o bajkę, podobno niejaka księżniczka na 100 lat się zamotała w jakimś śnie dzięki za koment MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. aplauz dzięki MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję Jacku za wierszyk miło mi MN ps. żegać - palić las pod osadę stąd też przeinaczone Rzęgnowo jak i Żagań dla ciekawostki
Marek Paprocki Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 jestem pełen podziwu i szacunku dla Messalina za fakt opiewania różnych zakątków Polski i dudlenia jak mniemam też polskiego dobra narodowego.Powiem wprost bez owijania w bawełnę, siedzę teraz przy komputerze i...dudlam drugą szklankę swojskiego z winogron
Stefan_Rewiński Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Bajda jest bajeczna, Witku, pozdrawiam.
Messalin_Nagietka Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dokładnie jak własnie w tej chwili i ja, hihi, no to stuk, tylko, że moje z malin i porzeczek, dziękuję Marku MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 21 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dostukniesz się Stefanie Srebrem Gór? MN
Tramp Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 Pan masz już chyba kilka opasłych tomów tych opowieści :) imponujesz Pan z wyrazami szacunku p.s. czytałem dzisiaj na PP Twoje komentarze do tekstów K. Maliszewskiego (Wokół poezji); interesujące; i Twoje komentarze i jego teksty
amehob Opublikowano 22 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2007 jak zawsze jestem zauroczony, chociaż zaczynam odczuwać niedosyt. bardzo chętnie poczytałbym coś od autora w innych formach i w innej konwencji. a tu oczywiście z + pzdr. am.
Messalin_Nagietka Opublikowano 24 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hahah, pewnie ale sam żem chudy a co do Maliszewskiego, cóż, walnąłem wprost i tyle, a jak CI się coś wyszczególniło ok dziekuję za koment i przepraszam, że dopiero teraz MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 24 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ok - może masz rację spróbuję a jaką proponujesz? MN
amehob Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ależ broń mnie P.B. żebym coś narzucał lub czegoś domagał :) ot, tak po prostu, piszesz dobrze, nawet bardzo, więc czemu nie? (choćby od czasu do wiersza) z uśmiechem wieczornym :))
Messalin_Nagietka Opublikowano 25 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ależ broń mnie P.B. żebym coś narzucał lub czegoś domagał :) ot, tak po prostu, piszesz dobrze, nawet bardzo, więc czemu nie? (choćby od czasu do wiersza) z uśmiechem wieczornym :)) jednak spróbuję tak aby zobaczyć czy na stałe nie wsiąkłem w przeszłość zabajoną MN
Rekomendowane odpowiedzi