Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ty nie będziesz tą za którą się podajesz
ja nie jestem tym za którego się uważam
nie jesteśmy dla siebie stworzeni
jedynie okolica ustala spotkania
płynące wieczory
upływające jak lawiny draśniętych zdań
podkreślające z niepożądaną ufnością
to brakujące słowo które za żadne skarby
nie może stać się słowem zdecydowanym
odszukanym w przekonaniu przeciwnych ust
to słowo rozwiewa wszystkie nawet absurdalne tajemnice
widać tylko sprowokowany oddech przysuniętego się ciała
na odległą dal na jeszcze bardziej wyludnioną otchłań morza
nie przysiądziesz się tym razem dla wybujałej analizy znaczeń:
odcisków palców pośladków, pozostałości z ust
wszystko to do wydobycia przysparza wiele obietnic
nasuwa na siebie przeróżne maski
z różnymi zamiarami duszy
na nic beze mnie położysz się i zapłoniesz najdalej stąd
jak gniewny gorący ocean skąd? dokąd?
bo wszystko to chora przepaść, chmury zaprzeczających myśli
gdy więcej prosisz niż odzyskasz
ty dalej leżysz taka niewzruszona
a ja się boję-nawet nie nowej innej ciebie
-nowego zmuszenia zdumienia

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Marek.zak1 Ja jeszcze pytanie bym widział, sam kiedyś zapytałem, ale zgody na piśmie mi akurat aż nie mieszczą się w głowie, a jestem prawnikiem z wykształcenia i już widzę siebie siedzącego nad tekstem tego "porozumienia" :)) Które nawiasem mówiąc być może powinienem już na wszelki wypadek opracować :))
    • @Arsis tam z kogutem się wstaje:)
    • @hollow man Tak może było w XIX wieku, bo ja czego takiego nie pamiętam. Wiersz został zainspirowany artykułem, że facet przed pocałunkiem i każdym dalszym dotykaniem powinien spytać kobiety, czy tego sobie życzy. To się poniekąd kłóci z tezą, że 80% informacji przekazywane jest w sposób niewerbalny i o tym mój wiersz. Pozdrawiam
    • @Simon Tracy To poruszający obraz samotności, która przekształca się w obsesję. Szczególnie mocno widoczny jest  kontrast między pragnieniem ucieczki od ludzi a desperacką potrzebą bliskości, która przybiera skrajną formę. Wiersz świetnie oddaje spiralę izolacji- im bardziej ucieka się przed ludźmi, tym bardziej uzależnia się do fantazji. Ten student z gitarą to jedyny moment autentycznego połączenia, ale nawet on pozostaje za zamkniętymi drzwiami. Napisany z prawdziwą wrażliwością na cierpienie psychiczne. Niesamowity tekst! Świetnie się czyta! Jest intrygujący!  Pozdrawiam. 
    • @hollow man Ja mam wrażenie, a z kolegą Markiem rozmawiamy już od jakiegoś czasu, że po prostu w tym zakresie jesteśmy nieco pragmatyczni. To dobra jest cecha i właściwy punkt widzenia. Najlepiej się wychodzi In koguto i to akurat ludzie majętni też opanowali w dużym stopniu, umiejętnie chowając swoje wizerunki. Reprezentacyjni natomiast no nie mogą sobie na to pozwolić. Ubolewam i nad gwałtami i złym losem kobiet i nad robieniem w gwałt. Nie nad ojcostwem, a nad robieniem na siłę w ojca. Nad tego typu sprawami, które bardzo ciężko jest wybronić. Ogólnie chciałbym zasad po obu stronach damsko - męskich relacji, zbliżeń, prokreacji i życia. 
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...