Michał Kowalski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 zimny talerz z jeszcze zimniejszą zupą stygnie na stole lepka cisza serce tyka pod tarczą zegara opieram łokcie o blat siedzę gapię na nieruchome sztućce poprawiam serwetę obgryzam źle malowany paznokieć tyk tyk tyk tyk mucha kradnie zupę nalać nową wolność arszeniku wsypuję z odwagą spartakusa
Michał Kowalski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziekuję bardzo - miło mi, że chwalisz pozdrawiam
Thomas Deszcz Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Po pierwsze jestem trochę zbulwersowany, że tak mało osób skomentowało pański wiersz. A po drugie uważam tak jak poprzednik, że jest świetny, inny. Jest w nim coś co lubię. Mam tylko małe zastrzeżenia co do niektórych wyrazów ( np malowany - pomalowany; nalać nową - nalewam nową albo muszę nalać nową + odzieliłbym może jeszcze słowo " wolność " albo napisałbym go w nawiasie dla charakteru ). Pozdrawiam.
Joanna_W. Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Czytam go kolejny raz. Ukryłeś dramatyzm, aby na koniec wsypać arszenik (drastyczne rozwiązanie). Podoba mi się : - budowa, najpierw jakby fotografia opleciona czasem i tykaniem; - tutaj (czytaj: na wstępie) zdarza się innowacyjna metafora: "serce tyka pod tarczą zegara"; - końcówka, która nobilituje decyzję ucieczki do miana heroizmu; - temat, a właściwie jego realizacja, tzn. pomysł. Nie podoba mi się: - "jeszcze zimniejsza zupa", chyba można dać "bardziej zimna (od niego, niż on) zupa". Pozdrawiam. A.
seweryna żuryńska Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 jeśli ktoś wie, co to znaczy na brzegu talerza, na stoku życia nie w odwadze spartakusa rzecz siła determinacji zaciemnia, zamazuje jasność widzenia spadanie i zanurzanie bywa bardziej dramatyczne tak ja to czuję pozdrawiam seweryna
Mirosław_Serocki Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 No, Panie Kowalski... Pozytywnie mnie Pan zaskakuje.
Roman Bezet Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Michale, dałem Ci bardzo doby +. To jest to, co lwy lubią do herbaty na podwieczorek... Czy to znak, że już znalazłeś swoją drogę? Życzę Ci tego, choć wiem, że jeszcze niejeden zakręt... Robić oszczędnie poezję z rzeczy dookolnych - to nie lada sztuka! Pozdrawiam. bEzet PS. może tylko pointa zbyt płasko jednoznaczna /?/
Michał Kowalski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 'Mam tylko małe zastrzeżenia co do niektórych, nalać nową - nalewam nową albo muszę nalać nową + odzieliłbym może jeszcze słowo " wolność" albo napisałbym go w nawiasie dla charakteru ).' dziękuję bardzo za obszerny komentarz, miło mi słyszeć pochlebną opinie. Co do nalać - pomyśl jakby w myslał powtarzał 'automat', a 'wolność'... cóż wydaje mi się, iż mogłoby sprawić to, że utwór bedzie zbyt nachalny pozdrawiam serdecznie
Michał Kowalski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 "Czytam go kolejny raz. Ukryłeś dramatyzm, aby na koniec wsypać arszenik (drastyczne rozwiązanie)." Joanno dziękuję za uwagi i dobre słowo. Fajnie, że zechciałaś zajrzeć - pozdrawiam serdecznie
Michał Kowalski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bardzo dziękuję za komentarz, dobrze, że wiersz skłonił do przemyślen pozdrawiam
Michał Kowalski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. inspiracji dookoła dosyć... dzieki za pochlebną ocenę
Thomas Deszcz Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A! Teraz to rozumiem z " nalać ", więc odwołuję i zgadzam się. Co do " wolności " to pozostanę jednak przy swoim - najlepiej w nawiasie. Pozdrawiam.
Michał Kowalski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Obiecuję starać się ciągle to czynić - dziękuję za komplement, bardzo dla mnie ważny
Michał Kowalski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Pańskie słowa cieszą wielce - dziękuję serdecznie. Jednak co do ps - będe polemizował, toż to wszak niezwykle obszerna, głęboka metafora - czemuż nazwał Pan płaską?, proszę zaspokoić moją ciekawośc...
Drucker Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Cieżko jest przerwać samotności krąg... Samotny talerz czeka na... ? Przynajmniej ja ten temat tak odbieram. Ale to tylko moja opinia Z Uklonem D.
Roman Bezet Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bo ona jest jak strzelba w dramatach Czechowa - powieszona na ścianie (przez tytuł!) musi wypalić na końcu... Tylko i jedynie z tego powodu, a nie poetyckiej i myślowej zawartości... Czułem trupa od początku... Pzdr. bezet
Michał Kowalski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. mhm... teraz rozumiem, sądzi Pan, ze praca nad tytulem może przynieść korzystniejszy efekt?
Michał Kowalski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. interpretacji nikt (a w szczególności ja) nie ma zamiaru Panu narzucać, własna zawsze jest w porządku pozdrawiam
Roman Bezet Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Bez tytuły też będzie dobrze. Gałczyński napisał kiedyś teatrzyk pt. "Kominek zgasł". Może więc nie urazi poezji tytuł np. "Zimna zupa"? )) pzdr. bezet
Michał Kowalski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oj Gałczyńskiego znam wiele bardziej szalonych tytułów...:) dziękuję za rade, pomyśle [sub]Tekst był edytowany przez Michał Kowalski dnia 29-04-2004 16:20.[/sub]
Rekomendowane odpowiedzi