Waldemar Talar Opublikowano 15 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 wiśnie czereśnie zamknięte w słoikach lato w piwnicy.
Jemall Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Fajnie brzmią końcówki wyrazów w pierwszej linijce, choć patrząc kolorami wstawiłbym połówki brzoskwiń, pozdrawiam :)
jasna Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Waldku, a mi się lepiej czyta od końca:lato w piwnicy zamknięte w słoikach wiśnie i czereśnie Pozdrawiam Cię, jasna :-))
HAYQ Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 świetne haiku, z tym że wersja odwrócona (jasnej) ciekawsza... tworzy zarazem opis i opowieść z zaskakującym zakończeniem. Jedyna uwaga - ale bez "i" w ostatnim wersie. :) Pozdrawiam.
jasna Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Proszę o uzasadnienie, jasna :-))
HAYQ Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Może dlatego, że "i" staje się pewnym ograniczeniem pełnego obrazu (lata), lub jest bardziej ulotny? Bez "i" pozostają w domyśle również inne owoce. Wiem, że innych owoców tu nie ma, a haiku to konkretny obraz, ale czemu nie miałby być przez to niedookreślenie pełniejszy? :) Ale to tylko moje (widzimisię), a więc nic konkretnego. To tak, jak czasem bywa z przestawieniem wyrazów w wersie - dodaje lub ujmuje znaczenia, czasem lepiej się czyta lub poprawia rytm itd. Po prostu bez "i" (wg. mnie) obraz jest bardziej... tajemniczy? Podobnie do "rozdziobią nas kruki wrony..." :) Pozdrawiam.
Boskie Kalosze Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Takie to wiśnie, takie czereśnie, jak człowiek po śmierci nie jest człowiekiem. wspomnienie lata między słojami pajęczyna w piwnicy
Boskie Kalosze Opublikowano 16 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dodam, że to niesmaczny komentarz ;)
Waldemar Talar Opublikowano 17 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki Jemall za odwiedziny, a te brzoskwinie również brzmią ciekawie jednak osobiście jestem za pierwotną wersją . pozdrawiam Waldemar
Waldemar Talar Opublikowano 17 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Waldku, a mi się lepiej czyta od końca:lato w piwnicy zamknięte w słoikach wiśnie i czereśnie Pozdrawiam Cię, jasna :-)) i tu zgadzam się z twoją sugestią, wiśnie czereśnie zamknięte w słoikach lato w piwnicy pozdrawiam serdecznie Waldemar
Waldemar Talar Opublikowano 17 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. tak też zrobiłem ,bez 'i' jest jaśniejsze. dzięki za wgląd i że się podoba. pozdrawiam Waldemar
Waldemar Talar Opublikowano 17 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. miło mi że się spodobało Marianna. pozdrawiam Waldemar
Waldemar Talar Opublikowano 17 Września 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Września 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Takie to wiśnie, takie czereśnie, jak człowiek po śmierci nie jest człowiekiem. wspomnienie lata między słojami pajęczyna w piwnicy dzięki Boskie za wierszyk i odwiedziny. pozdrawiam Waldemar
Rekomendowane odpowiedzi