jasna Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 wiosenna tęcza jakże szybko dryfuje mój stary kuter
Boskie Kalosze Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Znakomita obserwacja, czyli haiku pełną gębą. Na pełnym morzu brak punktu odniesienia, więc płynąc wydaje się, jakby kuter stał w miejscu. Trzeba dopiero choćby tęczy, żeby dosłownie dostał skrzydeł.
Ewa_Kos Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zmyślne - podoba się bardzo:))) Pozdr. :)) EK
jasna Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Znakomita interpretacja. Czegóż więcej może życzyć sobie autorka? No, chyba tylko odszukania jeszcze jednej warstwy. Tej metaforycznej ;-)) Dzięki :-)) Ewo, również dziękuję i pozdrawiam, jasna :-))
Boskie Kalosze Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Metaforycznych interpretacji jest bardzo wiele i wzajemnie się dopełniają. Oto kilka, które nasunęły mi się do głowy podczas czytania: * Rybak wracający z połowu widzi wiosenną tęczę. Przypomina mu, jak ostatni raz podziwiał ją razem z żoną. * Tęcza, jako zapowiedź pogody i zwiastun dobrych połowów. * Tęcza, jak kolorowa brama do lepszego świata. Po jej drugiej stronie koniec niewygód na kutrze. * Tęcza powstaje po deszczu, albo w czasie deszczu – tam gdzie ją widać padało albo właśnie pada. Kuter przyspiesza chcąc uniknąć załamania pogody, ucieka przed szkwałem. * Tęcza… po prostu tak piękne zjawisko, że uskrzydla nawet stare łajby, co dopiero ludzi? W świetle tego ostatniego wypada tylko podziękować, za tak miłe skojarzenia :-)
Fanaberka Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Bardzo bliskie klasycznym :-) Podoba mi się.
jasna Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. I takie było moje główne założenie:młoda tęczastary kuterdryf zbaczanie z obranego kursu (znos) Jeszcze raz bardzo dziękuję. Dryfować? ;-)) Fanaberko :-), nie stronię od formy 5-7-5 i jeśli uda mi się tak zapisać, jestem zadowolona. Serdecznie Was pozdrawiam, jasna :-))
Rekomendowane odpowiedzi