Messalin_Nagietka Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 podobnież kiedyś rosło tutaj drzewo, nie dziwne, w lesie byłoby wręcz bzdurą gdyby co inne wystrzeliło w niebo w miejscu gdzie dzisiaj dół pod Łysą Górą, wiatr, piorun albo las sam proces począł, nuż, tajemnica zakryta paprocią i trudno wejrzeć i wybadać czemu razem z korzeniem w niepamięć wyzbyta przeszłość, strach bierze i niełatwo przemóc kiedyż się trzęsie cała okolica, gdy kto tam idzie albo promień słońca chce przez gęstwinę dojść jakiego końca, sekretu dołu pewno co pilnuje, mówią tutejsze, że służebny diablik na straży stoi, bo i jedno z ujęć piekła tu, ileż w opowieściach prawdy nikt się nie dowie, póki? bez obrazy kogo obchodzą dziś takowe włazy? gdyby był bunkier albo i ruiny czegoś co wojnę przywodzi, a tak to dół pod paprocią? najzwyklejsze kpiny i w diabła jeszcze uwierzyć z nas ma kto, cóż, takie miejsce młode niedowiarki obchodzą albo zmieniają w skate – parki i lepiej żeby z szulmierskiego lasu nie doszło do wsi, a z wioski na strony, że dół bez echa, wietrze szumem zasuń a co już wyszło drzewom pod korony i pnij paprocie i ze słońcem kołuj by z Łysej Góry nie wypatrzeć dołu lecz rzecz oddana byłaby w istocie bez gracji, dygu, morału i puenty, gdyby ktoś w końcu odgarnął paprocie i się wydało na ile przeklęty jest dół czy śmiałość czy zwyczajnie – nico rządzi od wieków całą okolicą.
Sylwester_Lasota Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 urocze uroczysko. opisane bez przesadnych wygibasów. podoba mi się. bardzo. pozdrawiam.
Messalin_Nagietka Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Szulmierz - daleki mi, ja wolę lasy tam dziewcze żadne nie wejdzie bo straszno kiedy truchleją zielone masy jakby przed dziewczem i owe naszło wiatr mi opowieść jak każdą zesłał jakiem nieznany we Szulmierzu - Messa ps. dzięki Sokratexie za przepiękną pioseneczkę dół jest - paprocie wzrastają, Łysa Góra chyli nad nim czyprynę brzóz
Messalin_Nagietka Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. uroczysko - to mi się podoba, hi wiersz napisałem bo w dół mnie kordził by do niego zajrzeć, a nie mogłem coś ciągle mnie odpycha od niego z ukłonikiem i pozdrówką MN
HAYQ Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Niesamowita opowieść i równie niesamowity język utworu. Znowu Mistrzostwo Świata. Człowiek po przeczytaniu... zastanawia się - qrde, co ja tu robię??? :))) No, cóż kuleje... jedyny wniosek. Do ulubionych - z ukłonami, ukłonikami i... więcej nie napiszę, bo "facet do faceta..." nie wypada nawet - może kiedyś dobry Absynt własnego wyrobu sprezentuję :) Serdecznie pozdrawiam.
Jimmy_Jordan Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 "cóż, takie miejsce młode niedowiarki obchodzą albo zmieniają w skate – parki" taaaaaak, Witek wrasta w miasta po uszy, non-stop-szulmierz! Mi się podoba przede wszystkim podejście poety, który tak lekko przekazał ładną symbolikę... Nihilizm się w nozdrzach zakręcił ;) pozdrawiam Jimmy
Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Kamyczek do ogródka: trochę gubi się logika w niektórych zdaniach (jeśli potraktować je jako zdania), lub też struktura nieco wpole wyprowadzona przez rym. "Sekretu dołu pewno co pilnuje, mówią tutejsze, że służebny diablik na straży stoi, bo i jedno z ujęć piekła tu, ileż w opowieściach prawdy nikt się nie dowie." Ot i kamyczątko!
Messalin_Nagietka Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dzięki HAYQ - a facet do faceta? kurcze, no tak, trza się kiedy umówić z ukłonikiem i pozdrówką MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. my obchodzimy te miejsce, hi te miejsce zostało przez nas .... ? hihihihihihi Szulmierz się nie wypali pewnoć ale są też i inne miejsca jak Srebrna Góra? hihihihihihi i Wrocław? z ukłonikiem i pozdrówką MN ps. dzięki Jimmy za mopczane wejście
Messalin_Nagietka Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Włodzimierzu - zaplotłem warkocz w dół tyle na swoją obronę z ukłonikiem i pozdrówką MN
Włodzimierz_Janusiewicz Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 pod twoją obronę...
Messalin_Nagietka Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. hihihihihi to nie karate ani teakwondo hihihihihi z ukłonikiem i pozdrówką MN ps. a ja nie Bruce Lee
M._Krzywak Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Mam Cię, Witoldzie - znalazłem jeden rym banalny. Koniec kariery tym samym. To, że reszta w porządku, to już nieważne ;) Nie no, żartuję rzecz jasna, minus pięć. Pozdrawiam.
Oxyvia Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O, to ja znalazłam znacznie więcej niż jeden - od "częstochowy" to się tam aż roi! No, ale ja stawiam minus sześć, bo za mało czytam i nie znam się na poezji ni w ząb. ;-D
Jacek_Suchowicz Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 jak zwykle piszesz świetnie, ale żeby nie zanudzać dodam: Zwykły człeczyna tu się napatoczył, Zmęczony żarem, który z nieba wali, Zoczywszy kępę z wraz liśćmi paproci A pod nią dołek – juści wlazł tam cały. Zamknąwszy oczy zdrzemnął się co nieco. Wnet piłowanie – trzęsło okolicą. Nagle się zmierzchło, dźwięk spotężniał jeszcze Ludzie nie mogli z dali kogoś zoczyć Podejść się bali, gdyż licho złowieszcze Dziś dobrodzieja potrafi zaskoczyć. Rankiem dźwięk ustał i od lat jest cicho Ludzie zaś mówią – „Z dołu rządzi licho”. pozdrawiam Jacek
Jimmy_Jordan Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a to rzecz bardziej agnostyczna... ps mopkowe podejście????
Korczak Krzysztof Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Widzisz Nagietko To tak jak z Toba ime masz zenskie as meska osoba to i ten dol moze bardzo mylic ze diabel nie byl tam ni jednej chwili bajaja cosik ludziska o prawdzie ze roslo drzewo i bylo na prawde moze w tym krzynka ktora warto przyjac drzewo jak czlowiek wszak musi zaginac Lecz zeby dol nie pokryl sie ziemia? w miejscu gdzie drzewo skonczylo jak drewno? Jakos nie wierze ze tam cos istnieje i od tej dziury wole dzikie knieje. Lecz nie mysl wacpan ze ja od dziur stronie lubie je w serze oraz na wygonie
Messalin_Nagietka Opublikowano 7 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wiem, arcydzieła z tego niestety nie będzie ale szczerze Ci powiem, że to starszy wiersz, jeszcze z tamtego roku - ciiiiii - odgrzebałem ze sterty, miałem go wpisać w org'a w okresie kwitnienia kwiatu paproci, ale tak akurat wyszło dzięki za minus pięć z ukłonikiem i pozdrówką MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 7 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. O, to ja znalazłam znacznie więcej niż jeden - od "częstochowy" to się tam aż roi! No, ale ja stawiam minus sześć, bo za mało czytam i nie znam się na poezji ni w ząb. ;-D ni w ząb to i ja się nie znam - hihihihi - Oxyvio wiersz pisałem w dołku będąc ale nie w takim jaki sobie można wyobrazić - w dołku tuż pod katedrą, z króej ktoś przemawiał, hihihihi z ukłonikiem i pozdrówką MN
Messalin_Nagietka Opublikowano 7 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oko czy lica? gość ciekaw był prawdy którąż to stroną trzęsie - i tak w dołku zaraz by z siebie jaki przymiot dałby i wedle pragnień zaniósł komu w worku a tenże myśląc, że kupuje kota - spadaj, bez gracji dystynkcji, a co tam w dołku prócz spania można inne rzeczy szczególnie gdy się śni dziewcze a człowiek prawom fizyki zaraz by zaprzeczył i nikt niczego z owego nie powie w dole prócz spania trzeba cedzić słowa i się zachować i się nie ercować!!!!! hihihiihih z ukonikiem i pozdrówką MN ps. dzięki Jacku, dopisałem, może ktoś dopisze kolejne zwrotki?
Rekomendowane odpowiedzi