Lilianna Szymochnik Opublikowano 4 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 zwinne hirundo skrzydłem południa wiosny zwiastunko - akrobatko lotem w barbarzyńskim świergocie z trela pieśniach sławiona - w Olimp Afrodyty, w czerwień chelidionisu tego kamienia z mocy wierzenia - szczęściem gniazda idąca legendą z oka zmartwychwstania błądziłaś w symbolach średniowiecza, w skruszonej duszy krzyku śpiewasz pokuty w locie chwytasz pokarm - żal ziemi siadać, od przyziemnych rzeczy - niebiański ideał! podobnie człowiek szukał wysokością boga, kiedy zimą i mróz grozi morzami to leci ucieka przed goryczą i chłodem świata, by ogrzać się ciepłem słonecznej miłości czekając, aż odejdą oziębłe z duszy pokusy, a czasem nisko opada ósemki kreśli to niebem zapłacze - boska siostra burzy, ty skrzydłom ziemi rysujesz w te znaki, tam hen!...za morza gnają cię wiatry, zimujesz w morzu we wnętrzu muszli gniazdom usłanym z morskich wodorostów wróżba w źrenicy - wieszczko z wyroczni anielska posłanko szczęścia i miłości.
Witold K. Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Jakże miło być pierwszym komentującym...Eh Lilianno o ile w reszcie zwrotek doszukać się mogę sensu o tyle ta z numerem jeden jest dla mnie nie do przejścia.Sam jej zapis i przedstawianie wielu autonomicznych obrazów jakoś niezwykle odrzyca moim zdaniem.Na siłę to przeczytałem...
Lilianna Szymochnik Opublikowano 4 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 Z łacińskiego-( hirundo }-to jaskółka kolego.
Witold K. Opublikowano 4 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 nie nie o to mi chodziło.Miałem na mysli całą pierwszą zwrotkę.
Lilianna Szymochnik Opublikowano 4 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2007 A co w niej takiego niewłaściwego może czegoś,nie rozumiesz, to Tobie wytłumaczę. Dawniej jaskółczy świergot porównywano do mowy barbarzyńców. Była w atrybucie miłości Afrodyty-itp- opiewana w pieśniach,jako zwiastunka wiosny. Co jeszcze chcesz wiedzieć. Wiadomym było,że odlatują zawsze na południe, gdzie zrzuciwszy pióra,zimują na skałach-{Arystoteles,Pilniusz}.
Witold K. Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 ok musiałem mieć gorszy dzień wczoraj bo teraz to przeczytałem i zrozumiałem.Problem miałem wczoraj raczej z powodu braku znaków interpunkcyjnych bo wszystko zlewało mi się w jeden bezsensowny ciąg.W każdym razie dzięki za wytłumaczenie.Swoją drogą mam pytanie tylko nie pomyśl że złośliwe bo złośliwe ono nie jest-kieruje mną tylko ciekawość. Piszesz że hirundo to z łacińskiego jaskółka-ja się chciałem dowiedzieć jedynie czy odmieniłeś dobrze ten rzeczownik bo coś mi to wygląda na odmianę nie łacińską a polską gdyż nie pamiętam z deklinacji by koniec mianownika lub lub innej możliwej do urzycia tu formy kończył się na "o". Oczywiście mogę się mylić gdyż z łaciną długo już styczności nie miałem więc jeśli tak to wybacz ale to i tak tylko pytanie a nie zarzut.Ciekaw tylko jestem.
Lilianna Szymochnik Opublikowano 5 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Tak kończy się na"o" z greckiego na-"chelidon".
Lilianna Szymochnik Opublikowano 5 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zapewne jesteście zaskoczeni że napisałem coś innego, gdyż każdy z obecnych myślał zapewne,że napiszę o kolejnej bogini, a tu taka heca! Ale tak po kryjomu wam powiem że piszę długi poemat w stylu A.Mickiewicza i mam go skrywany gdzieś warsztatem 6/8-wersów, ale dzieląc owe,po połowie wyjdzie ze dwanaście,a akcja się dopiero zaczyna,jak dalej pójdzie sam jeszcze tego,nie wiem? A będzie zapewniam bardzo długi.
Bogdan Zdanowicz Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A może byś Pan Liliano spróbował coś ze Słowackiego? np. "Bieniowskiego"? też poemat, bardzo dygresyjny (a więc nowoczesny) ;D
Miłka Maj Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. nie spiesz się tylko, bo jeszcze Romuś ogłosi Cię wieszczem i moje dzieci będa przechodzić katusze!
Jimmy_Jordan Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 A znając romka w ciemno by ten utwór na liście zamieścił... ja na nie ps przecież to jest momentami nie po polsku... pozdrawiam autorkę Jimmy
Lilianna Szymochnik Opublikowano 5 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Wszystko jest po Polsku człowieku a co ma być po Angielsku. Widzę jak piszesz po Polsku imię piszemy zawsze z dużej litery. Widocznie Pana lekceważy domniemany ideał? mówiący Panu na Ty. Wysokie aspiracje a słoma z butów wystaje? Tylko,bez obrazy; "Jak Kuba Bogu,tak Bóg Kubie". Postanowiłem się zmienić! dla obecnych tutaj ludzi więc mnie,nie prowokuj, bo potrafię,być bestią groźną i niebezpieczną.
M._Krzywak Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. A też o jaskółce?
Karol_Andrzejewski Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. żałosne, koleś, tak jak i wiersz
Lilianna Szymochnik Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Oblecz się w czarny kir zasyp głowę popiołem żałuj za grzechy synku Twoja mea culpa amen. Koleś odezwał się z echem odbił od ściany i kracze zagubiony osioł w ostępie mówił jak dziad do obrazu? Jego ideały teorie w tezy nauką podpartą to fruwały całował głupiego,przez szybę bawił się Syzyfowym kamieniem.
Lilianna Szymochnik Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Jak chce Pan usunąć zęba to tutaj się Pan pomylił? Ja nie stomatolog z zawodu proszę się z bólem wstrzymać.
Antoni Slawbicki Opublikowano 6 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 przecież ty kipisz nienawiścią, gdy ktoś ma jakieś uwagi, nawet życzliwe, ale zaprawdę powiadam ci:"to da się leczyć, głowa do góry"
Lilianna Szymochnik Opublikowano 6 Czerwca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2007 Więc odejdź w pokoju i nie grzesz więcej!
Rekomendowane odpowiedzi