Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

chodź maleńka
zetrzemy myśli
niezapisane w znowu ---myślę że przestawienie będzie bardziej dwuznaczne....
piasek będzie potrzebny
żeby odcisnąć ślad
kiedy się obudzisz

uwierz moja mała
nigdzie tak bardzo
po drodze w połowie
nie zatrzymam słowa
na skrzyżowaniu snu
z dotykiem

a może tak? bez zbędności....

Opublikowano

Eeeeeee - myślałem, że coś pomogę, a tutaj nic po mnie.
Ale - "mała, maleńka" to takie frazy przebojowe, na szczęście dość wysokiej jakości liryzm zakrywa ten,ze tak to nazwę, chwyt/
"zetrzemy myśli" bym ciachnął po czubie.
Tyle. Fajności.

Opublikowano

Bardzo lubię wyeksponowaną delikatność w wierszu delikatnym;
i tu tak właśnie jest:))) Z przyjemnością przeczytałam i wiersz
zatrzymał na dłużej:)) Pozdrawiam serdecznie:)) EK

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Drogi Sylwestrze, szczerze mnie cieszy, że jednak się wypowiedziałeś. zgadzam się, wiersz jest spokojny i wyważony. to w końcu kołysanka i szalone wolty jej nie przystoją. Brak ciepła - cóż, może to moja porażka, bo między innymi ciepłem chciałem go nasycić. pracuję jednak ciężko nad umiejętnością okazywania ciepła w wierszach i w życiu. ciężka to praca :)

pozdrawiam i do następnego
Opublikowano

nie wiem czy zna się Pan na poezji, na emocjach zupełnie nie
nie jest ciepły? ten wiersz jest nasycony ciepłem i czułością i raczej to można negować jeśli ktoś nie lubi tkliwości w słowach
ale się uśmiałam :)
Opublikowano

kobiety odbierają go troche bardziej osobieście-może dlatego widzą w nim więcej
po przeczytaniu go jeszcze raz musze odwłoać to co wcześniej napisałem (oczywiście nie w całości)-ma on bowiem w sobie....iskierkę(to dobre słowo)

ogólnie nie jest zły, ale jego ocenę pozostwie płci pięknej:D:D:D
zwroty takie jak"mała" źle mi się kojarzą, kierowane do dzicka mogą być, ale w innym kontekście....równie dobrze można by napisać "hej laska"....

tak na marginesie to zapraszam Cię Spiro (podobnie jak całą resztę forumowiczów) do przeczytania innych moich wierszy-przynajmniej jest ktoś kto wypowiada się całymi zdaniami:):) a nie" beznadzieja"-koniec.

Opublikowano

witaj ponownie i dziękuję za kolejne przeczytanie i zmianę zdania. to nigdy nie jest łatwe, a przyznać się do tego...

mała, maleńka jest celowe i powinno być rozumiane jako zwrot do dziecka. to kołysanka przecież. i nie ukrywam, że jest to sprytny chwyt (jak nazwał to powyżej M.Krzywak). nie znaczy,że tak pozostanie. po to jest warsztat

Opublikowano

tak sobie chodziłam wokół tej kołysanki
że w końcu Ci to powiem
kołysze - owszem
aż za bardzo
bo jak maleńka słyszy, że jest maleńka
to robi się taaaaaka maleńka, że wierzy
że na prawdę jest maleńka
a potem da sobie wmówić totalnie wszystko
nawet, że ma apetyt na więcej ;)
hej :)))

Opublikowano

Droga Nataszo, obiecałem sobie, że o małych już nie będzie, ale nie wytrzymałem. słowom trzeba nadawać znaczenia i wypełniać je uczuciami. mała może być czarna lub z mlekiem, a może być moja. i w tym będzie dużo uczucia.'pretensjonalne' to chyba najbardziej pretensjonalne słowo w codziennym obiegu. nadużywane i najczęściej zupełnie bezzasadnie. nie wiem co miałaś na myśli pisząc je. może podpowiesz, a znaczeń w słowniku wiele nie ma. zdrobnienie imienia, hmm? masz rację. taka kołysanka, przykładowo, dla Eleonory, która na dodatek nie cierpi swojego imienia, zaczynająca się od słów 'nie słuchaj Eleonorko' podziałałoby na nią jak nic innego. i na autora też, bo każda akcja wiąże się z reakcją. pamiętaj o ryzyku, jakie niosą tak kategoryczne stwierdzenia (bzdury). do maleńkiej można się przyczepić, ale akurat podane przez Ciebie powody są mało racjonalne.

i na koniec - cieszy mnie, że jednak coś z wiersza trafiło w Twój gust. dobre i tyle.
pozdrawiam i do następnego