Przemysław Walczak Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 nie mam czasu na pisanie listów bo cudze włosy leżą w wannie i telewizor mi umarł, ale nie płaczę diabeł tkwi w szczegółach, więc pamiętam każde twoje znamię i zmarszczkę dziś rozumiem, że każde ciało starzeje się w swoim czasie
Jimmy_Jordan Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Jejku! Co to jest?? Dlaczego zdecydował się autor na dział z z tym "utworem" wstąpić? nie mam czasu na pisanie listów bo cudze włosy leżą w wannie łotafak^?? wybierasz włosy ukochanej z wanny i rozmyślasz sobie o niej tak?? no to ci nie wyszło........
wesoły grabarz Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 no ja na nie słabo pzd.
Przemysław Walczak Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niczego nie wybieram. Mam wrażenie, że Pan nie przeczytał lub coś z percepcją nie tak. A utożsamianie autora z podmiotem lirycznym - bez komentarza.
Messalin_Nagietka Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 przemyślane, myślę, że nad tym warto porozmyślać z ukonikiem i pozdrówką MN
Jimmy_Jordan Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Niczego nie wybieram. Mam wrażenie, że Pan nie przeczytał lub coś z percepcją nie tak. A utożsamianie autora z podmiotem lirycznym - bez komentarza. Zaraz, zaraz o peelach gadamy non stop, a najczęściej okazuje się przecież, że taki peel to w większej części autor, toteż tak pomyślałem tym razem. Przeczytałem wiersz i raczej przemyślałem, ale za chiny nie rozumiem "śmierci telewizora", a "cudze włosy w wanie" jeżeli nie oznaczają tego o czym już mówiłem, to nie widzę dla nich innego sensu. dlaczego bez komentarza, dla mnie zarzuty wcale nie zostały odparte.... i tak sądzę, że ci nie wyszło (chociaż 2 strofa już jakieś majaki logiczne posiada)
Przemysław Walczak Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rozumiem, zatem i w moim przypadku zaistniało domniemanie "winy". Nie wiem na jakiej podstawie Pan stwierdza, że jakiś peel to autor, a inny już nie. Losowo, a może psychoanaliza na poczekaniu? Nie rozumiem. [quote]Przeczytałem wiersz i raczej przemyślałem, ale za chiny nie rozumiem "śmierci telewizora", a "cudze włosy w wanie" jeżeli nie oznaczają tego o czym już mówiłem, to nie widzę dla nich innego sensu. A to już nie moja wina, że Pan nie rozumie.:-) Może ktoś inny coś tam zrozumie. Proszę się nie gniewać, ale nie mam zwyczaju interpretacji własnych wierszy. [quote]i tak sądzę, że ci nie wyszło (chociaż 2 strofa już jakieś majaki logiczne posiada) Mamy demokrację, ma Pan pełne prawo tak uważać. Pozdrawiam.
Tali Maciej Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 moje subiektywizmy podpowiadają mi, że jest tu bardzo słabo pozdrawiam
Przemysław Walczak Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak to już bywa z subiektywizmami.
Oxyvia Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2007 Tytuł "Anatomia" współgra z pointą, w któej mowa o tym, że "każde ciało starzeje się w swoim czasie"; jest też mowa o zmarszczkach, znamionach, szczegółach - ciała, jak rozumiem. Ale i o diable, który tkwi w tym ciele, a raczej właśnie w jego szczegółach - czyli z tych zmarszczek można wyczytać, że wewnątrz kryje się diabeł? Telewizor zestarzał się chyba wcześniej niż ciało osoby, którą wspomina peel - telewizor już umarł, a ona nie, ona dopiero ma zmarszczki. Ale po telewizorze nie ma żałoby. A po tej osobie, do której peel nie ma czasu pisać - po niej peel płacze? Chyba tak - doczytuję się tego między wierszami. Cudze włosy leżą w wannie, więc peel nie ma czasu pisać listów - widocznie poróbuje zagłuszyć rozpacz (po rozstaniu?), zapraszając inną kobietę (lub inne kobiety). Nie chce myśleć o tamtej, pisać do niej, utrzymywać kontaktów, rozdrapywać ran. Tak zinterpretowałam wiersz. Nie jestem pewna, czy o to chodziło Autorowi. Ale ja w trakcie kilkakrotnego odczytywania wyobraziłam sobie taką właśnie sytuację.
M._Krzywak Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Czy ten wiersz powstał pod wpływem filmu "Ring"? Jeżeli tak, to rozumiem, dlaczego podmiot nie może napisać listu - ponieważ drży ze strachu i ręce mu się trzęsą.
Przemysław Walczak Opublikowano 1 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Oxyvio, ciekawe. M. Krzywak: he, he, dobry żart!:-) Film co prawda widziałem, ale nie wywołał u mnie szczególnego zachwytu, przerażenia też nie.
M._Krzywak Opublikowano 1 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2007 Film rzeczywiście hm, niestraszny... Coś z tym 2 wersem zrobić (bardziej przystępnego, np. "i włosy zostały w wannie"), a nie będzie się to rzucało w oczy. Siła w puencie, ale to jeszcze. trochę za mało
Dorma Opublikowano 2 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2007 Byłby z tego fajny wiersz, gdyby autor troche pomyślał, wprowadził jakiś element zaskoczenia, jakieś nowe metafory bo zmarszczki ostatnio przewijaja się bez końca, lepsza puenta też by sie przydała, bo ta niczego nie wnosi. Moim zdaniem wiersz całkiem do przeróbki
Rekomendowane odpowiedzi