Marlett Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 strzał w plecy wbijają w mięsień lodowe kolce wygięte ciało spręża cięciwa łuk pęka luźno opada w bezwładzie wielkiego kamienia nie czuje w malignie udręki rozmywa świadomość morfina zagłusza na paliatywnym ksiądz nie wysłucha grzechu mizerna ręka po omacku swego przeznaczenia sięgasmugi cienia przed agonią ślepiec otworzył oczy
Stefan_Rewiński Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Marlettko, nic nie rozumiem, sorry.
Marlett Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Stefanie - Ty ? za co masz przepraszać. Serdecznie pozdrawiam, dawno Ciebie nie było.
Katarzyna Leoniewska Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Ja wyczuwam wielkie napięcie - zwłaszcza w pierwszej strofie... Ale ze zrozumieniem całości spory problem.
jaipur Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 wiersz można zrozumieć, bo jest mimo wszystko dość dosłowny, ogromne spięcie poczułem przy pierwszej strofie, nawet nie napięcie a właśnie spięcie, wręcz nieprzyjemne odczucie (jakby ktoś przejechał paznokciem po tablicy, wszyscy to znają - ciarki na karku), co się akurat w tym wierszu chwali. Jest bardzo czytelny, nie wiem czemu poprzednicy nie zrozumieli..a właściwie to wiem - powodem jest to co mnie rozdrażniło - natłok słów, które są bardzo mocne (tez w odbiorze) w bliskim sąsiedztwie leżą te cięciwy,kolce i łuki..dopiero w drugiej i trzeciej jest czytelniej i jakby lżej (choć mając na uwadze tematykę, lżej może być dopiero w ostatnim wersie a i to niekoniecznie). Podsumowując: wiersz nie jest zły,ale w moim odbiorze jest wręcz aż nachalny. Dodatkowo nie wiem jak mam odczytywać ostatni wers, śmierć czy światełko w tunelu?:) pozdrawiam i ślę uśmiechy J.
zak stanisława Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 ślepiec otworzył oczy, ale i tak trudny w odbiorze.... tym razem jestem zaskoczona własnym odbiorem negatywnym.... pozdrawiam Marletto, ES
Judyt Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 rozumiem lecz wydaje mi się, ażeby było czytelniej należało by wnieść nieznaczności pozdrawiam ciepło
Katarzyna Leoniewska Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Przeczytałam raz kolejny po upływie kilku godzin - teraz już jaśniej. I jestem bardziej na tak... :)
egzegeta Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Marlettko Nostradamus specjalnie pomieszał centurie coby go nikt nie rozszyfrował:) tym razem kończę na ... pozdrawiam
Marlett Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kasiu ! pewnie tytuł jest zmyłką - roboczy, ale daje podtytul-może będzie jaśniej. Dziękuję serdecznie. Słonka ,życzę:))
Marlett Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kasiu ! pewnie tytuł jest zmyłką - roboczy, ale daje podtytul-może będzie jaśniej. Dziękuję serdecznie. Słonka ,życzę:))
Marlett Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jak to nic? a pozdrawiam?:)))))
Marlett Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Jaipur! Uśmiechy przyjęte z uśmiechem:) Umiesz ''mnie''odczytać. Dałam podtytuł-ale nie należ traktowac zbyt dosłownie-ale można też. Jeśli chodzi o ostatni wers; Podobno w chwili śmierci widać światełko w tunelu. Bardzo dziękuję - cieszę! ...z komentarza. Pozdrawiam serdecznie:))
Marlett Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Tak, zdaję sprawę. Jest podtytuł,może jaśniej. Sedeczności.
Marlett Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Judyt! wiersz jest w W. jaszcze nabieram dystansu. Dzięki i pozdrawiaM
Marlett Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Wiktorze! he he! ja zamieszam w drugą stronę. Ziele centurii ścinane w czasie kwitnienia ułatwia ''trawienie''...., tym bardziej kiedy coś niestrawnego gniecie... Szczegółowe interpretacje centurii budzą emocje i skrajne oceny. Od wiary i entuzjazmu do powątpiewania i lekceważenia. ..ale gdzie mnie tam do Nostradamusa...:))) PozdrawiaM
Marlett Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 ...i już pociecha:)))
Judyt Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2007 ślepiec otworzył oczy,ja też! pozdrawiam ciepło
Rekomendowane odpowiedzi