Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 wpłynąłem w przestwór - ocean słony pierwowzór życia uczłowieczony tu byle fala zmywa marzenia i słów obrona jest bez znaczenia więc póki sił mi sunąć nad głębią dalej od lądu z piersią jak tętno gdzie woda ciemna, niebo nieczyste mieć w uszach szum, a w oczach … wyspę mgła stromość tuli – zieleń przecedza głos to czy powiew – moja niewiedza garnie do wiosła by toń wybadać czy głaz tam jaki – skałom nie wiara dopóki dzban mej doli w całości rozkwita kwiatem choć liście poschły okruchom łatwiej dobić do brzegu brzeg w ciekawości oplata szczegół rozmyślam w chwili z chwili poczętej jej czubek nosa największym względem miast wyspy śledzić rwane kontury zerkam do lustra gdzie partytury rozlane tony – kuleją w nutach przejść je i oby zwać cudem w butach nasze wytrwanie – włos jak zapałka toniemy w sobie – wyspa i wariat noc z nocy dzień i bryzy czuć wiraż grzmot w toń uderzył – do mnie się zbliża choć dusza z ciała już wydobyta wulkan na wyspie łzę przaśną wytarł i w czeluść głębin z brzegu czerwieni odwagi trzeba by los odmienić gdy w biało – koralowej sukience jak w atol zbiera głos wyspy piękny poeta martwy – ktoś nad nim tańczy kto? Nie poznaje – nie chce – nie patrzy w podwodnym sadzie pnączami zszyty zerka w przeszłości spłacone kwity zieleni ciało cisza gdy w ustach pustka wewnętrzna – bębni i muska i nową duszę lepi z owocu morskiego losu – tyleż z patosu zbudzony w piachu odnóżem wzdryga niby to człowiek, homar czy ryba w słońcu te ziarna wysiane z wody wyspą, twym tchnieniem pełnym urody spójrz – strumień wina z pionowej ściany dla ciebie jadło z kwiatu lazanii już wulkan ucichł, bać się czy ulec wybierz – jednako mnie posmakujesz ten przestwór miał być mi ostateczny umrzeć gdzieś w dali, wśród morskiej głębi gdym ujrzał wyspy mgielne okrycie nowe się we mnie wezbrało życie tu pozostanę a ta historia – może ją kiedyś ktoś jak ja – dozna i o swym lądzie rozgłosi sławę a ja cóż powiem – lądem mym AVE [sub]Tekst był edytowany przez Witold_Adam_Rosołowski dnia 13-03-2004 00:02.[/sub]
Grzegorz Siedlaczek Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Witold! To istna perła! a ile poetyczności!! Dzięki!
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to nie dotrzymanie słowa - to słodki mus Ewo pozdrówko W_A_R
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Grzegorzu jeśli odkryłeś gdzieś perłę pomiędzy wierszami to dla mnie wielkie szczęście - wiesz - dałeś mi pomysł - na nowy wiersz - choć "pomysł" brzmi dość brutalnie w obcowaniu z perłą (Twoją perłą) - spróbuje podjąć wyzwanie i przelać wierszem uskrzydloną wyobraźnię pozdrówko W_A_R ps. wybacz za pochwałę w kierunku perły ale lubię takie podpowiedzi [sub]Tekst był edytowany przez Witold_Adam_Rosołowski dnia 13-03-2004 06:32.[/sub]
Kuba Boryczka Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Bardzo dobry wiersz. Lubię (i sam piszę, jak pewnie wiesz;) ) wiersz, który buduje w ten sposób obraz metaforyczny. Jak opowieść, jak epos, jak "Iliada"...jak "Itaka" ;) (zainteresowani wiedzą, o co chodzi). Świetnie Witku, najlepszy Twój wiersz, który kiedykolwiek czytałem. Pozdrawiam
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Kubo - dziekuję za komentarz - nie wiem co powiedzieć - Twoje słowa są dla mnie ważne pozdrówko W_A_R
Tadeusz_Hutkowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Jesteś Witku - Utalentowana Bestia...(hi,hi) Pozdrawiam Tadeusz
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziekuję Tadeuszu za miły komentarz pozdrówko W_A_R
Maria Anonym Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Witam cie W_A_R! Toc to prawdziwy Poemat,nastroj prawdziwie poetycki,urok, czar.....czyta sie jednym tchem,wiele razy(((: "wiec poki sil mi sunac nad glebia dalej od ladu z piersia jak tetno gdzie woda ciemna,niebo nieczyste miec w uszach szum,a w oczach wyspe" ilez w tobie wiary ,energii i odwagi --pozazdroscic!? pozdr, M+A
Annabel Turtle Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ileż w tym wierszu woli walki... Wiem co chciałeś przekazać, choć nie do końca. Ja widzę swoją wyspę... ale jeszcze do niej nie dotarłam. Dzięki za wiersz. Dodał sił... ;) Pozdrawiam.
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ewo - napewno znasz ... Dusza z ciała wyleciała na zielonej łące stała ja pobiegłem, patrzę na nią nie wiedziałem żeś ty anioł ... napisałem to - by pokazać, że to była poprzednia dusza - teraz gdzieś krąży i komu innemu służy a nam - słodki mus pozdrówko W_A_R [sub]Tekst był edytowany przez Witold_Adam_Rosołowski dnia 14-03-2004 05:52.[/sub]
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Mario - dziekuję za miły mi komentarz - w tej części, którą wybrałaś - są jeszcze resztki jakiegoś tam człowieka, który z interesem w morze wyruszył, ten interes miał być mu ostatecznym - jednak miał szczęście bo stał się szum i wyspę zobaczył - eeechh cóż ja tłumaczę i się "wymandrzam" - Mario dziękuję jeszcze raz za dotrwanie do końca w czytaniu wiersza jak i za wiarę, energię i odwagę ... pozdrówko W_A_R
Witold_Adam_Rosołowski Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Annabel - dziękuję za komentarz - każdy z nas z czymś tam walczy - a sama wola walki to jeszcze nie walka, wybacz, że tak to rozumiem, w wierszu jest wyspa - jestem na niej bo zaczarowana i mogę spokojnie, czuć i rozmyślać i mieć wyobraźnię - niby nic ale ... - czuję w niej szczęście pozdrówko W_A_R
M. Artman Opublikowano 29 Stycznia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2005 Czytając ten wiersz - łapię oddech.A tego mi dziś trzeba. To jak długo oczekiwany deszcz w upalny dzień. Dziękuję i pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi