Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

poszukaj o tym jak interpretować
kobiece uśmiechy i ruchy
nadgarstka kiedy odgarnia włosy
i robi multum czynności
których końca z sensem nie widać

choć wszystko to pozornie

naucz się rozróżniać kolory
jej policzków kiedy są smagnięte wiatrem
które buraczanym stemplem
odbił wstyd

naucz się widzieć całość
tam gdzie jej nie ma
ale mogą być części

Opublikowano

zacznij wreszcie interpretować
kobiece uśmiechy
ruchy nadgarstka kiedy odgarnia włosy
i robi multum czynności
bez sensownego końca

choć wszystko to pozornie

naucz się rozróżniać kolory
jej policzków smaganych przez wiatr
który odbił wstyd

naucz się
widzieć całość tam
gdzie jej nie ma
a mogą być części

Mi się to tak widzi.Tylko troszeczkę zmieniłem.Może Ci coś podpasuje.
Pozdrawiam :)

Opublikowano

Widzę tu pewną sprawność w prowadzeniu fraz (przerzutki, tempo). Ale i zbyt nienaturalne wydają się niektóre sformułowania, taka łatwizna metaforyzacyjna np. poszukaj zamiast pomyśl, to nie jest dobra droga. Rażą też pewne słowa: multum, buraczany stempel - wystają spośród innych, które konsekwentnie budują nastrój. Bo w tym wierszu ważny jest nastrój (i jest nastrój!) - to liryk o kobiecie ;)
Ładna myśl na końcu.
b

Opublikowano

Mr. Suicide, podoba mi się Twoja wersja, pomyślę, co z niej mogę zainstalować w swojej:-)

Bogdanie, wierzę Ci, bo się znasz;-)

jakaś uległa jestem dzisiaj...

spróbuję w międzyczasie popracować nad tym wierszem:-)

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• ,,Bardzo rzadko jest mowa o wronach, A ja mam taki gust wypaczony, Że lubię wrony... '' Wojciech Młynarski **********************   Raz pewna wrona w parku w Pakości, krakała wszędzie, że ma zdolności. Ptaki szybko się znużyły, wronę z parku przegoniły. Wybrały sowę na wzór mądrości. Inna zaś wrona w mieście Szczawnicy, krakała także i w okolicy. Ganiła ptasie śpiewanie, chwaliła tylko swe krakanie. Śmiali się z wrony… akademicy. A jeszcze jedna wrona w Nepalu, zakrakać chciała pieśń o góralu, lecz żyją tam głównie mnisi, spokojni ludzie i ...cisi. Odleciała i było... po balu.
    • @bazyl_prost jak nie będzie ptaków, to nie będzie nas. Ptaki pięknie śpiewają i żywią się owadami, są bardzo ważne dla naszych roślin:)
    • @violetta możliwe ale jeszcze nie ma sierpnia
    • @violetta   uwielbiam hipnozę:) 
    • W królestwie ślepców - jednooki jest królem *Erazm z Rotterdamu     Od tylu lat błądził pośród ociemniałych w nieznanym miejscu i krainie niczym Tezeusz w labiryncie tylko jak dziecko był bezradny bez kłębka nici, daru Ariadny szedł powoli i liczył tylko kroki krzycząc z rozpaczy co chwilę bądźcie przeklęci i też gińcie gdy czuł że sam za chwilę zginie zabity przez niewidzialnych żołnierzy na drodze stanął mu król jednooki w złotej koronie ubrany w strój paradny stój dokąd zmierzasz człowieku szukam sensu życia odparł królowi smutno daj mi królu jeszcze czas i żebym choć ten jeden raz mógł serce nakarmić i duszę jedną dobrą myślą przed potopem bo on wszystko na koniec zaleje pozwól mi napisać na pożegnanie choć jeden ostatni wiersz odparł jemu Jednooki nic nie chcę i nic nie muszę nałóż lepiej człeku szatę pokutną ale wiedz że nie jestem Cyklopem kto inny jest władcą tamtego i tego świata prawdziwym twórcą dzieł wspaniałych bo nie wiem czy o tym wiesz że też Jego poznasz ale tylko na tyle na ile twoje jestestwo w Niego uwierzy  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...