Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po raz kolejny byłam dzisiaj u lekarza. Przynajmniej szlag mnie nie trafia tak jak kiedyś.
Otóż. Są dwa okienka. Jedno dla dzieci, drugie dla dorosłych. I dwie panie w rejestracji. Pewnego pięknego dnia poszłam sobie do pani doktor. Ale oczywiście najpierw trzeba się zarejestrować. Z racji mojego wieku poszłam do okienka dla dzieci. Czekam i czekam i czekam i nic. Ludzie w poczekalni tylko patrzą się na mnie jak na debila. No to poszłam do tego dla dorosłych, a jakże urocze panie w rejestracji z wielką łaską mnie zapisały. I żeby nie było tak kolorowo musiałam jeszcze czekać z dwie godziny na przyjęcie.
Do czego zmierzam… sądzę, że pracodawca przyjmujący takie panie do rejestracji powinien brać pod uwagę, czy jest tak owa przyjemna i kulturalna. Ludzie idą schorowani do ośrodka, a taka lafirynda z wielką łaską popatrzy na delikwenta przy okienku i dalej pije kawę. Ewentualnie jak ma dobry humor coś burknie, że powinien mieć np. książeczkę ubezpieczeniową i nie może go przyjąć. Takie osoby w rejestracji powinny być przyjazne dla innych, bo w końcu mają do czynienia z ludźmi. I to w różnym wieku.
Powinna być taka selekcja pań w rejestracji jak przy jakiś klubach. Bo to jest po prostu nie do zniesienia. Zanim pracodawca przyjmie taką panią powinien poddać ją badaniom: specjalne maszyny i testy psychologiczne pt. „Czy nadaję się na rejestratorkę?” albo „Jaka jestem w stosunku do ludzi?” lub „Czy wywyższam się pośród innych?”. Bo właśnie takie panie mają władzę. Nie my, nie lekarze, nie dyrekcja/szefostwo, tylko one. Takie tyrany. A niech by jedna z drugą kiedyś do mnie przyszły to zobaczyły by jak to jest, być zlekceważonym w potrzebie. Niech poczują się jak człowiek, który potrzebuje pójść do kibla a tu żadnego w okolicy!
Sądzę, że takie testy zdecydowanie ułatwiłoby życie i lekarzy i pacjentów. Wiadomo rano nie każdy może być w dobrym nastroju, ale ludzie! To po co do takiej pracy idziecie! Albo kto was przyjmuje!
Jednym słowem masakra. Kolejna paranoja. Można to też podciągnąć do takiej znieczulicy.
Dzisiaj znowu byłam u pani doktor. Tym razem (zresztą już od dłuższego czasu) wycwaniłam się i chodzę do rejestracji dla dorosłych. Przynajmniej mogę sobie szybciej zająć kolejkę, bo jakoś dziwnym trafem u dorosłych ta cała „zbawienna” rejestracja idzie szybciej. Ale jedna pani nie poszła do tamtego okienka i tym razem ona czekała. Długo. Nie wiem dokładnie ile, bo byłam pochłonięta „Potopem”. Ale na pewno nie pobiła mnie, jak kiedyś tak kwitłam przed tym cudownym okienkiem, przed którym powinien być ołtarzyk.
Pani wkurzyła się, coś zaczęła gadać tej rejestratorce. A tamta kompletnie miała to tam, gdzie słońce nie dochodzi. Bo pani w rejestracji ma władzę.
A ja wiem jakie mogłoby być rozwiązanie takiego problemu. Zwyczajny dzwoneczek, który widzimy na filmach lub w kawiarniach z samoobsługą. Jakie to proste. I jak mało kosztuje! A jak ułatwiłoby życie wszystkim (oprócz kochanych pań, bo niestety one miałyby więcej pracy).
Poza tym powiem wam, że takie panie nie zawsze ubierają się odpowiednio do pracy. Przepraszam bardzo, ale może nie mam ochoty oglądać prawie całych nóg wysokiej blondyneczki, która snuje się korytarzem z kartami pacjentów do tajemniczych białych drzwi. W przychodni ludzie są chorzy i nie chcą dodatkowo dostać ataku serca na taki widok. Mi tak nawet do szkoły przyjść nie wolno, a taka do pracy sobie przychodzi.
Niby mają te habity, ale jak dla mnie powinno to jakoś tak inaczej być rozwiązane. Na razie nie mam pomysłu, ale to tylko kwestia czasu i coś wynajdę.
A może wszyscy pacjenci powinni zaprotestować przeciwko tym babom? Może to by pomogło?

Opublikowano

Odnoszę wrażenie, że byłaś u lekarza, po czym zmęczona pobytem tam - usiadłaś by odpocząć. Następnie napisałaś coś, co pozwoliło Tobie jeszcze bardziej się odprężyć, i nawet nie przeczytawszy własnego antidotum na złe samopoczucie, wcisnęłaś je nam jako balsam na wszelkie bolączki.
Pozdrawiam

Opublikowano

Podobny problem można zauważyć na poczcie, w bankach, w niektórych sklepach, gdzie nie zawsze zbyt miłe panie skazują nas na nerwówkę i niezbyt przyjemne doznania. Oczywiście trzeba się temu przeciwstawiać, dzisiejsze czasy wymagają od instytucji miłego i profesjonalnego podejścia do klienta ( petenta, pacjenta ), ale wydaje mi się, że można opisać to w lepszy sposób, niż Ty tutaj. Pojawiło się u Ciebie trochę takiej zwykłej, babskiej zawiści, a wierz mi, to nie jest atrakcyjne. Zamiast drapać pazurem drapieżne, pazurzaste "baby", celuj w nie dowcipem, ostrym, inteligentnym, nietuzinkowym i wyrafinowanym. Głęboko wierzę, że potrafisz.
I nie powielaj schematów! Swiat nie jest czarno - biały.