Lady_Supay Opublikowano 7 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Odnaleźć najstarsze, letnie wspomnienie, iść wstecz aż teraźniejszość zniknie, słyszeć jedynie drżący dźwięk cykad i bzyczenie much tuż przy twarzy. Najszczęśliwsza byłam wśród łąkowego zgiełku, pod krzakiem dzikich malin, kiedy dorastałam do pępka między słońcem, a żywotem mrówek. Czas był wtedy leniwy jak wykastrowany kot i miłosiernie się przeciągał. W zapachu trawy widziałam sny, a w oddechu ziemi słyszałam bajki o mojej przyszłości. Prawdziwa sztuka, to sztuka pamięci.
Lady_Supay Opublikowano 7 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Wiem, że to jeden z tysięcy wierszy o takiej tematyce. Miałam potrzebę napisania - napisałam. Brakuje mi jeszcze zakończenia, ale to może z czasem. :)
Piotr_Jasiński Opublikowano 7 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2007 Wiersz mi się podoba, choć osobiście tytuł mi nie pasuje. Może raczej coś z przypomnieniem. Pozdrawiam
Lena Achmatowicz Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 znam to w innym zapisie i tylko z takim się zgadzam: Prawdziwa sztuka, to sztuka niepamięci. serdeczności Lenka
Lady_Supay Opublikowano 8 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Leno, w całokształcie - tak, masz rację, natomiast w odniesieniu do tekstu nie zgodzę się z Tobą. Czasami byłoby fantastycznie cofnąć się do świata dzieciństwa, a to potrafi tylko pamięć. Słonka!
Lena Achmatowicz Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 czytam jeszcze raz, jedną rzecz koniecznie zmień: drżący głos cykad no jaki głos, przeciez one nóżka o nóżkę, czy tam skrzydełko. masz rację pointa pasuje do wiersza. mnie jednak ten drugi zapisa bardziej gra, czy tam rezonansuje. 2 strofa najlepsza:)
Lady_Supay Opublikowano 8 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Dobra, dobra. ;) Tylko na co? Przecież nie zmienię na "tarcie" ;) Może odgłos, czy tak jakoś?
Lena Achmatowicz Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 no jakoś tak zaszeleść czymś może, pomyśl nad onomatopeją, warto, byłoby ciekawiej:)
Stefan_Rewiński Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Prawdziwą sztuką jest pokochać wczoraj.
Lady_Supay Opublikowano 8 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Poszukam w googlach. ;) thx.
Lady_Supay Opublikowano 8 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To zależy od dnia. ;)
Lena Achmatowicz Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To zależy od dnia. ;) właśnie nie. bez względu na dzień. amigos Stefan ma rację.
Lady_Supay Opublikowano 8 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Jej, przecież zmarszyłam oko. ;) Ale trudno by mi było pokochać wczoraj, jeżeli miałam rozwolnienie. ;) To tak żartem, natomiast "wczoraj" w pojęciu szerszym = przeszłość, to fakt - sztuka.
egzegeta Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. oczywiście, i będą jeszcze setki tysięcy i co z tego ...? wiersz bardzo ładnie ubrany z tym, że jak prawie zawsze malutkie ale z mojej strony; dwie pierwsze zwrotki wprowadzają nas w sielski obraz natomiast w trzeciej pojawia się "wykastrowany kot" :( który gdyby nie był wykastrowany też by pasował :) i ten kastrat psuje mi obraz, choć zdaję sobie sprawę, że wprowadziłaś go tam być może celowo. Ja leniwy czas porównałbym - idąc tą kolorystyką - np.do lejącego się miodu ...i miłosiernie się ciągnął - No i ostatni wers, wiem o co Ci idzie, bo i ja wspomnienia cenię sobie super wysoko. Dlatego może by tak: z pierwszego wersu usunąć "wspomnienia" a wstawić np. beztroskość - lub beztroskę zatem: Odnaleźć najstarszą, letnią beztroskę a na końcu wstawić te "wspomnienia" Prawdziwa sztuka, to sztuka ożywiania wspomnień. Bardzo ładny wiersz retrospekcyjny Pozdrawiam Autorkę
zak stanisława Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 nie wiem jak było, ale jest super, klimat sielankowowspomnieniowy, taki ciepły,nawet zobaczyłam promyki słońca na kociej sierści... pozdrawiam ciepło Es
Rekomendowane odpowiedzi