Tomasz_Biela Opublikowano 8 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 zaułki zapomnianych kopalń za małe na oddech – nikt nie chciałby umrzeć ze strachu przed śmiercią nie mając chwili wytchnienia na jakikolwiek ruch dobrze wiedzą o tym górnicy na których nieoczekiwanie spadł los bądź uwięził w zbyt małych płucach skał podobny dramat przeżywają ofiary w tłocznym mieście wołanie o pomoc martwe i bez echa gdzie każdy dla siebie wędrownym samarytaninem milczeć przecież nic się nie stało to jedynie karetka pogotowia pędzi gwiżdżąc bez celu przecież nic się nie stało co mogłoby wszystkich zabić
'Ivonne' I.W. Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Śmierć przychodzi tak nagle, nie daje szans na to, by od niej uciec. Dzieje się ona w kopalniach, ale tez każdego dnia i w każdym innym miejscu. Dotyka jednostek – jest tragedią, ale w obliczu ogółu nie znaczy nic... ludzie są obojętni na krzywdę drugiego człowieka... Pozdrawiam;) Ivonne
Gość Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 "plus minus równa się wszystkiemu czego nie jesteśmy pewni" być może... ale nie zawsze
Tomasz_Biela Opublikowano 8 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. a wiersz ?
piotrb Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 za dużo patosu przede wszystkim. Nie podoba mi się też tak wyraźne odwołanie do historii górników. Przedostatnia zwrotka zupełnie tu nie pasuje, nie wiem, po co to łączysz. trzeba już było skupić się na kopalni. I jeśli wchodzisz w patos, pozostać przy tym, a nie spłycać jedną rzecz drugą. Porównujesz śmierć w kopalni do tłoku w mieście. Nie widzę powodów. Pierwsza część jest dobra, niektóre zwroty brzmią dobrze. Podobnie ostatnia i puenta. Ale tamta moim zdaniem nie pasuje. Mógłbyś ją lepiej podciągnąć pod ostatnią, jeśli już decydujesz się na takie rozwiązanie. Pozdrawiam.
Espena_Sway Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dla mnie patosu nie ma jeśli dobrze pamiętam, to Bielaczek napisał ten wiersz przed tragedią w Rudzie Śląskiej. sam tekst dopracowany, bielaczkowoZakręcona forma. nawiązanie do miasta trafne moim zdaniem. jeśli chodzi o puentę, to odczytuję ją dwuznacznie; jako nawiązanie do kopalni, jak również do miasta. serdeczności Łejeczka :*
Marlett Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Nie zauważam patosu. Tekst przemyślany,a pointa trafna i ciekawa. PozdrawiaM.
piotrb Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Espena, wiersz jest przesycony patosem. Chociażby wersy: "wołanie o pomoc martwe i bez echa " to najbardziej wyrazisty przykład. Ja wiem, że Wy się tu bardzo nawzajem lubicie, ale trochę obiektywniej patrzcie na te wiersze. Przecież takie podejście nie ma sensu. Negować od razu wszystko, co ktoś inny wytknął. Szczególnie jeśli Twoim argumentem jest "bielaczkowo zakręcona forma".
Tomasz_Biela Opublikowano 10 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. neguje ktoś kto ma zaledwie kilka komentarzy ani jednego wiersza nie twierdzę że nie umie Pan pisać poza tym widzę że strasznie jest Pan uparty co do wytkniętego patosu i wg Pana strasznie jest jego dużo a z drugiej strony pisze Pan że pierwsza część nawet dobra poza tym Łejeczka zauważyła sens połączenia praktycznie napisałbym podobnie bowiem długo siebie czytamy a Pana niestety a może i stety nie mieliśmy zaszczytu czytać poza tym niech Pan spojrzy na daty rejestracji na forum poza tym Espena współpracowała ze mną w pisaniu niektórych tworów które podobały się ludziom którzy spoglądali jak najbardziej obiektywnie wieczności.
Espena_Sway Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. jak narazie, tylko Ty tak napisałeś to, że się lubimy, nie oznacza, że oceniamy autorów. Oceniamy wiersze. nie znasz podejścia. ja ten wiersz widziałam już jakiś czas temu i wtedy zgłosiłam objekcje. jesli Bielaczek go poprawił i dopracował, to dlaczego nie mam dać pozytywa.
piotrb Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 ja się tylko zastanawiam, czy sam autor widzi tu patos. bo jeśli nie, to niestety nie widzę sensu w braniu udziału w tym wszystkim.
Tomasz_Biela Opublikowano 10 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. są zwroty które już były użyte i są nadal używane wg Pana jak są słowa typu martwe i bez echa spadł los to już dramat współczesnej poezji ewentualny smak patosu mógłby mieć wędrowny samarytanin chociaż Biblia jak i te słowa są ponadczasowe przecież jak ktoś nie chce zastępować tych słów innymi to nie zastępuje ja akurat dopracowałem ten tekst gdyby wszyscy myśleli tak jak Pan to każdy wiersz byłby przepełniony patosem bo każdy wiersz zawiera conajmniej jedno słowo które zawiera inny wiersz a propos patosu to nie zawracałem sobie nim głowy pisząc ten wiersz
Tomasz_Biela Opublikowano 10 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Miło mi żeś mnie znalazła tutaj dzięki za przychylność wieczności.
Tomasz_Biela Opublikowano 10 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dla mnie patosu nie ma jeśli dobrze pamiętam, to Bielaczek napisał ten wiersz przed tragedią w Rudzie Śląskiej. sam tekst dopracowany, bielaczkowoZakręcona forma. nawiązanie do miasta trafne moim zdaniem. jeśli chodzi o puentę, to odczytuję ją dwuznacznie; jako nawiązanie do kopalni, jak również do miasta. serdeczności Łejeczka :* Łejeczko i co ja mam napisać... na jednym froncie jesteśmy ;) dzięki za wsparcie :* Bielaczek:* wieczności.
piotrb Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 ależ Tomku, nie mów mi, że nie wiesz, czym jest patos. Jeśli za patos uznajesz obecność słów, które pojawiły się w innych tekstach, to grubo się mylisz. Patos to ton, styl podniosły, górnolotny. Patos to pewna sztuczność, coś napuszonego. Patos buduje się poprzez: -archaizację -stosowanie podniosłych wyrażeń -inwersję
Tomasz_Biela Opublikowano 10 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. skończ Pan poco mi to Pan tłumaczysz kompletnie nie zrozumiałeś tego co napisałem przykro... napisałbyś że wiersz się nie podoba a nie robił jakieś bezsensowne wywody nie mam zamiaru dalej prowadzić z Panem dyskusji
piotrb Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 gratuluję w takim razie podejścia.
Tomasz_Biela Opublikowano 10 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. wzajemnie miłego dnia.
Jaro Sław Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Jeśłi masz czas na jakikolwiek ruch, to znaczy, że żyjesz.... Intencje rozumiem, ale te "zaułki kopalń" i takie tam...Śmierć jak kromka chleba - to jest coś, wszystko inne to takie "gorolskie gadanie"... Sam się przymierzałem, aby coś o czymś takim napisać, ale to nieprzystające światy: górnicy nie czytają wierszy, doświadczenia górnikow są obce "tym co na powierzchni"..... Temat jest na prawdę trudny.... To o mieście [- dobre, to o kopalni, jest takie "bez kopalni"... (A kopalnia to "ona")... tyle podpowiedzi.... poza tym ten co się boi, raczej długo nie popracuje....
Oxyvia Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. skończ Pan poco mi to Pan tłumaczysz kompletnie nie zrozumiałeś tego co napisałem przykro... napisałbyś że wiersz się nie podoba a nie robił jakieś bezsensowne wywody nie mam zamiaru dalej prowadzić z Panem dyskusji Ale chamstwo! Zawsze tak gwałtownie reagują osoby, które czują, że popełniły błąd, ale za żadne skarby nie chcą się do tego przyznać; taka reakcja na rzeczową argumentację rozmówcy jest obroną przez atak - ma na celu "wysiudanie" go, zakończenie wywodów, żeby publiczność nie zdążyła zauważyć pomyłki. Wobec tego jeszcze raz podkreślę ze swej strony: PATOS TO NIE JEST UŻYWANIE SŁÓW, KTÓRE WYSTĄPIŁY JUŻ W INNYM UTWORZE. Takie myślenie Tomasza Bieli jest błędem i jego pomyłką, zaś definicja patosu przytoczona przez Piotrba jest zgodna z moją wiedzą na ten temat (jestem wieloletnią nauczycielką polskiego). A teraz można dalej dyskutować o tym, czy w wierszu jest patos, czy go nie ma - a może raczej: czy jest go za mało, czy za dużo dla poruszanych zjawisk - niezależnie od tego, czy Autorowi podoba się ta dyskusja, czy nie. Pozdrawiam Wszystkich, a Autorowi życzę ponadto dobrego podejścia do Czytelników i ich komentarzy.
Rekomendowane odpowiedzi