kyo Opublikowano 21 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2006 on pierwszy raz wbiegałaś po dwa stopnie i zaczęło się parę historyjek jak na stronach, po których pośliniony palec krąży szukając zakończenia w czterech kątach noc gotowa przepowiedzieć wszystkie sny erotyczne, przyciskałaś do serca torebkę, rozpuszczał się śnieg, pragnąłem zwyczajnie: bez snu, jedzenia, na zawsze zostały listy, przeszłość niezupełnie szczęśliwa – kilka pustych butelek (wiem, nie jestem oryginalny) i ten wiersz dla ciebie ona przedostatni dzień grudnia - pierwszy raz zbiegłam po dwa stopnie, w gorączce, zapowiadali śnieżycę; na sukience ciemniały płatki a mogłeś zatrzymać strach, pociąg - na szybach szukałam znaków, wybrzuszona zasłona odsłaniała puste miejsce, wilgotne powietrze kleiło usta, obojętniały oczy, zwalniał puls i znów się rozpędzał: to nie tak, nie tak, nie, tak w twoich listach sein to istnieć i należeć do kogoś
greg_lipski Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 a to ładne, na taką listopadową noc a rano przeczytam jeszcze raz, żeby sprawdzić jak się ma do dnia ładne zdania, ładny wiersz pozdrawiam
Nata_Kruk Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 ciekawy układ... przemyślenia dwojga ludzi, rzucone w jedno "raz w górę, raz w dół"... spodobało mi się... :) Pozdrawiam i dobranoc.
Anna Świderska Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 i powiedz mi Jaś, czemu rycze przy tym wierszu? całuski:)
Espena_Sway Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Jasioo, dobry wiersz. zresztą widzę kilka poprawek, oczywiście na plusa. a klimat, taki ostatnio-mój, przecież wiesz, więc co będę mówić. ulubione siti :) serdeczności Karolina :)
M._Krzywak Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Brawo - po pierwsze za forme (taki wiersz ma swoją nazwę, ktorą od jakiegoś czasu mam na końcu języka, a nie moge sobie przypomniec - czyli - częśc w której występuje "on", a potem jest "ona" - może ktoś skojarzy...) po drugie - za treśc... W te sny erotyczne nie wnikam :) Pozdrawiam.
Marlett Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Raz w górę, raz w dół.Raz w niebie ,raz na ziemi-tak to widzę. Ciekawa forma i wykonanie. PozdrawiaM.
Lady_Supay Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Ciekawy utwór, skłaniający do przemyśleń. Nie kończy się na pierwszym czytaniu. Pozdrawiam serdecznie.
kyo Opublikowano 22 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 dziękuję za uwagę, za poczytanie i łzy;) pozdrawiam ps. nie wiem jak się nazywa tego typu wiersz:(
Lady_Supay Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Ja też nie wiem. ;) Na pewno jest biały (choć czarno pisany;), na pewno nieregularny (choć regularnie czytany;) i raczej wolny (choć nie wiem, jak długo tworzony;) Niekoniecznie wzruszona pozdrawiam
kyo Opublikowano 22 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 wiersz ma formę specyficznego dialogu: on/ona - i był pisany w taki sposób by oddać emocje kobiety jak i mężczyzny, stąd na pewno inny język i metaforyka w każdej z cząstek. proponuję przeczytać bardzo piękny i mądry wiersz Świetlickiego pt. Korespondencja pośmiertna - http://www.nieszuflada.pl/_artykuly/swietlicki_wiersze.html też rodzaj dialogu/dwugłosu ale innaczej. pozdrawiam
Lady_Supay Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Myślę, że zrozumiałam, co chciałeś oddać w utworze. Czytuję wiersze Świetlickiego, choć nie znam na pamięć, ten rzeczywiście piękny. Pozdrawiam
Tali Maciej Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 tak mi się skojarzyło http://www.poezja.org/debiuty/viewtopic.php?id=48803 a wiersz bomba pozdrawiam
Niewierny Tomasz Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 Ogólnie przyjmuję całość, ale Ona zdecydowanie lepsza, bardziej subtelnie, niepewnie, ale to chyba dobrze bo to też odzwierciedla kobietę i mężczyznę, jak postrzegają te same sytuacje itd. Dobry. Pozdrawiam
51fu Opublikowano 22 Listopada 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 generalnie pozytywnie. tytuł podoba się dopiero po przeczytaniu całości. a mimo wszystko nie może przestać mnie drażnić użycie wiersza w wierszu. nie jestem z tych, co mają na to gula, a jednak w tym utworze mogłoby go nie być. pozdrawiam.
kyo Opublikowano 22 Listopada 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2006 thx wszystkim za wgląd. użycie wiersza w wierszu, he, rozumiem, ale jak już pisałem to celowy zabieg który ma podkreślić to co ładnie napisał Tomasz - różne sytuacje... itd. ;) pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi