EWA_SOCHA Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Bogdanowi Zdanowiczowi Odklejone od horyzontu zaplotły ze ścieżek pozłacany przysiółek, chałupom uwiły strzechy i skryły się kluczem pod glinianą donicą. Z przerębla okna niebieskim okiem chłop złowił na łańcuch konia. Idąca przez wieś kobieta przeżegnała się przed kapliczką, odwrócona w stronę uli oblizała lepkie palce i rzuciła na pola pasiak.
EWA_SOCHA Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 mam nadzieję, że Bezetowi się spodoba; dzięki Lilko za wgląd i dobre słowo; ewa
M._Krzywak Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 "Odklejone od horyzontu zaplotły ze ścieżek pozłacany przysiółek, chałupom uwiły strzechy i skryły się kluczem pod glinianą donicą. Z przerębla okna niebieskim okiem chłop złowił na łańcuch konia. Przechodząca przez wieś kobieta przeżegnała się przed kapliczką, odwrócona w stronę uli oblizała lepkie palce i rzuciła na pola pasiak." Kto takie rzeczy zauważa? Jak stąd do Bronowic :) 5 pełnych, dobrych wersów. Pozdrawiam.
EWA_SOCHA Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. ty jeszcze nie słyszałaś mnie;)
EWA_SOCHA Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. te, no... Jagny, co to na taczkach podróżują;) dzięki za wgląd Michale:) ewa
Tali Maciej Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 to by można spokojnie namalować trza tylko pędzel w dłoń bardzo ale to bardzo pobudza wyobraźnię pozdrawiam
Piast Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Powtórzę za Michałem - kto takie rzeczy zauważa? Myślę jednak, że każdy to widzi, lecz nazwać nie umie czegoś najprostrzego i najbardziej oczywistego. To trudne... A Ewa to nazwała i poetycko zapisała. Dlatego powtórzę → pięć pełnych i bardzo dobrych wersów. Za te słowa i pomysł - brawo... Pozdrawiam miło Piast
Eugen De Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 "odwrócona w stronę uli oblizała lepkie palce i rzuciła na pola pasiak"- tylko w tym wersie to "rzuciła" odnosi się jakby do "palców", jakby je oblizała, a potem rzuciła na pola pasiek, a to chyba chodzi o to, że ona poszła, rzuciła sie w pola??? Może "rzuciła się w pola pasiek"?Pozdrawiam.
bajka-bajka Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 baby, choply i pasiak rzucony, gdy konie nie maja juz tchu zlowione na wetke glinianej donicy..........bezsens, sorki........pozdrawiam:)
Fawoni Karminow Opublikowano 30 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2006 więcej tu komentarzy niż tego wiersza ;) moim zdaniem trochę za dużo tu rytmu i to przesłania treść. jak w pociągu -tu tu tu, tu tu tu.
EWA_SOCHA Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Maćku, to dobry trop:) powiedziałabym, że bardzo dobry, po pędzel lepiej leży w mojej dłoni niż pióro;) dziękuję za wgląd; ewa
EWA_SOCHA Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję:) może i malowniczo, ale chyba nadal mało sprawnie, sądząc po pozostałych komentarzach; pozdrawiam serdecznie ewa
EWA_SOCHA Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. pasiak:) Eugen pasiak:) nie pasiek:))) ona rzuciła pasiak, widziałeś jesienią pola z jakiegoś wysokiego wzniesienia, tudzież z szybowca? to zielone, czarne, purpurowe i żółte pasy, te kolory używane były w strojach ludowych mojego regionu; pasiaki robione były na wzór pól; dlatego to pasiak kobieta rzuca na pole, to ma symbolizować nastanie jesieni; dziękuję za wgląd Eugen, może faktycznie jest to mało czytelne, ale jeszcze nie wiem jak i czy wogóle to zmienię; pozdrawiam serdecznie ewa
EWA_SOCHA Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. chyba nie zrozumiałaś obrazu, ale dzięki za wgląd; pozdrawiam ewa
EWA_SOCHA Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to jest moje przekleństwo, nigdy nie zwracam na rytm uwagi i albo go zbyt mało, albo za dużo; boję się, że jak zacznę zmieniać, to mi się obraz sypnie jak zarwane korale;) dzięki za wgląd ewa
marek dunat Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 coraz mniej świata z Twojego wiersza Ewo . coraz mniej czasu by zauważyć taki obraz jaki namalowałas . coraz mniej ludzi chcących go dostrzec i nacieszyć nim serce . to miłe ptzeczytać Twoje strofy . niebanalne , nieplastikowe , niesztuczne . dziękuję i pozdrawiam .
EWA_SOCHA Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję za wgląd i dobre słowo; pozdrawiam serdecznie ewa
zak stanisława Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 ten pasiak jednak dobrze zrozumiałam , wiersz nie nadaje sie do jednarazówki, trzeba zrozumieć i mieć trochę wiedzy o zwyczajach ludowych, ty to potrafiłaś pięknie powiązać w jedeną myśl, kilka obrazów spójnych jakjeden obraz. baardzo misiem pozdrawiam Ewo!ES
EWA_SOCHA Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dziękuję Stasiu; naprawdę miło to od ciebie "słyszeć"; ewa
Roman Bezet Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2006 Podoba się ;) Może "Idąca"? Ładnie wystylizowałaś język, jest czysty w tej, wybranej tonacji, współbrzmi z naturalnym biegiem dlugich, malujących zdań. pzdr. b
Rekomendowane odpowiedzi