Pan_Fei Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 wiesz na zewnątrz stare kobiety z pierzem wypełniają czas i poszewki dowcipami o wietrze powiedz dokąd mam pójść by cię znaleźć i nie zgubić drogi z powrotem- tam gdzie w porę przygarniesz nim dojrzeją drzewa orzechowe
Pan_Fei Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 wiersz jest kontynuacją popełnionego niegdyś przeze mnie tekstu ‘wiosna dla początkujących’, aby zachować „ciąg interpretacyjny”, oto on: wiosna dla początkujących wiesz na zewnątrz wciąż świat zatacza się pod nogami dziecka uciekającego przed pszczołą owoce rozsypane nadal można obierać w słońcu u nas tylko wentylator gderliwy chciałby rozwiać wątpliwości lecz włosów zabrakło w ciszy chodź zażyjmy się do końca
Niewierny Tomasz Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Nie wiem po czym ją poznać, ale to jest Poezja w moim mniemaniu. Bardzo subtelny obraz. Zabieram do ulubionych. Pozdrawiam
M._Krzywak Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Panie Fei - to ja już tak tradycyjnie. Czyli, co się rzuciło w oczy przy pierwszym czytaniu - płynnośc (czy można mówic o eufoni ?) Zresztą samo użycie funkcji konatywnej w pierwszym wersie już przylepia odbiorce na dobre. I tak już zostaje do końca. Biorę, podziwiam, pozdrawiam.
allena Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja też zabieram tę lekkość. :) A.
Nechbet Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 naprawdę bardzo ładny, klimatyczny wiersz, ale jakoś mi mało, bo tak mi tutaj dobrze, takim wierszom Marta mówi duże TAK! :-) moc serdeczności :* :-)
Espena_Sway Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 przyjemny obrazek. za pierwszym razem myślałam, że pisze stare kobiety z pieprzem i zastanowiło mnie to bardzo, skąd ten pieprz ;). na szczęście poprawiłam się w czytaniu. jedna uwaga, dlaczego orzechowe tworzy osobny wers? serdecznie Espena Sway :)
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 chapeau bas, monsieur Fei, oj tak... Trwam, zasłuchany w melodię słów. Pzdr! :)
Panna Nikt. Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Panie Fei... Nie noszę kapelusza, ale gdybym była mężczyzną i go nosiła, skłoniłabym się nisko zamiatając rondem podłogę przed Panem. Dlaczego Pan publikuje w "początkujących"?... Nie mogę teraz zamiescic tu żadnego ze swoich marnych tekstów, bo wstyd by mi było... Lepiej schowam je spowrotem do szuflady. ...Chylę czoła przed Poetą... Panna Nikt.
JACEK KAWECKI Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. zgadzam się dobry wiersz tylko czuję mały niedosyt :) Espenko ja też przeczytałem z pieprzem pozdrawiam
Julia Zakochana Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 pamiętam 'wiosnę dla poczatkujących', mam ją już w ulu i zabieram też tę jesień :)
Pan_Fei Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. gdybym chociaż ja to wiedział! ;) dzięki wielkie za ten, nie małej wagi komplement Serdecznie Fei
Pan_Fei Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Rzeczywiście, teraz widzę, że finał wyszedł mi nieświadomie (lub podświadomie) eufoniczny. Żeby tak każdy czytelnik był bardziej spostrzegawczy od autora! ;) (oczywiście obowiązkowo spostrzegawczy w tą dobrą stronę, od której autor obrasta w piórka, jak ja teraz;) Serdecznie, dzięki za wizytę Grzegorz
Pan_Fei Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Ja też zabieram tę lekkość. :) A. dzięki, zapraszam do siebie częściej :) pozdr./Fei
Pan_Fei Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. W pierwotnej wersji tekst był obszerniejszy o kilka linijek, jednak, co naturalne w moim przypadku, obsesja skracania wzięła górę nad słowotokiem. Wszystko, co chciałem przekazać jest (a przynajmniej powinno być) w tych ośmiu wersach. Jestem wyznawcą zasady, że naprawdę dobry obiad to ten, po którym nigdy nie jesteś do końca najedzony, więc smacznego na przyszłość i serdeczności Fei
Pan_Fei Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. dzięki, co do zakończenia, rzeczywiście, miałem z nim problem. Z początku zapis był taki jak zasugerowałaś, ale, coś w nim nie do końca mi pasowało. Gdzieś gubi się znaczenie ‘samego drzewa’, które dojrzewa. W zapisie jednowersowym naturalny tok myślowy prędzej skieruje odbiorcę w kierunku dojrzewających orzechów, bo przecież drzewa same w sobie nie dojrzewają (chyba, że w wierszach;) Oczywiście, i bez tej znaczeniowej rozbieżności zdecydowałbym się na taki, a nie inny zapis ze względów prywatno-estetycznych, taki już ze mnie poetycki Monk ;) Serdeczności Fei
Pan_Fei Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) dzięki wielkie, kłaniam się niziutko Serdecznie Fei
Pan_Fei Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Nie mnie decydować o poziomie własnej poezji, tu czuję się wyśmienicie, a sam fakt bycia P mobilizuje do tego, by pisać lepiej. Dlatego też zachęcam Cię, żebyś jednak spróbowała i zamieściła któryś ze swoich tekstów- tutaj wszyscy się uczymy. Im gorszy początek, tym większe szanse na lepszy finisz ;) Serdeczności Fei
Pan_Fei Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. :) do zimy jeszcze daleko, póki co dziekuję i zapraszam do siebie częściej Pozdrawiam Serdecznie Fei
Miłka Maj Opublikowano 19 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2006 odkrywam Pana - zauroczona; a to:powiedz dokąd mam pójść by cię znaleźć i nie zgubić drogi z powrotem- tam gdzie w porę przygarniesz nim dojrzeją drzewa orzechowe zabieram, zresztą jakby moje - tylko wcześniej napisane, pozdr./V.
Rekomendowane odpowiedzi