Joanna_Soroka Opublikowano 29 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Jezioro, wieczór, gdzieś płynę z tobą w nieznane po fali. Hej, równo ciągnij tę linę! Horyzont jakby muślinem, mgła już zakryła w oddali. Ja razem z tobą gdzieś płynę. Ty wołasz: Płyń na głębinę! I nagle żagiel się wali. Trzymaj go, ciągnij tę linę! Kłoda na wodzie! Ominę, czy nic nas już nie ocali i w niebyt z tobą popłynę ? Co będzie z dziećmi gdy zginę a chłopcy jeszcze są mali. Hej, równo ciągnij tę linę! W mózg nagle wbija się klinem myśl, że jesteśmy wszak cali. Przyśniło mi się, że płynę i krzyczę: Ciągnij tę linę!
le_mal Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Lekko i przyjemnie. Wiersz dobry na tekst pioseni wodniackiej. Pozdrawiam serdecznie.
M._Krzywak Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Może i konwencja szantowa (co nie znaczy, że zła) - ale chyba chodzi tutaj o coś innego... Mam wrażenie, że jest to pozornie proste - wszakże to sen kobiety dojrzałej, matki (właśnie przed chwilą czytałem wiersz Areny). Będe drążyc, ale pozytywnie na pewno to widzę. Pozdrawiam.
le_mal Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To jest villanella:))))))))
Lobo Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Zręczne szanty z podtekstem. Jeden wersik widziałbym inaczej:Horyzont jakby muślinem, - o, tak. pozdrawiam.;-)
M._Krzywak Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Fakt :) Ech, wygłupiłem się. Wybaczcie. Nie zwróciłem na to uwagi. Pozdrawiam. Ja na początku też :)
Joanna_Soroka Opublikowano 29 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 Dzieki, dzięki wszystkim. Ech te powtóki, jak się już wie dlaczego są, to przestają przeszkadzać :))) A wierszyk napisany jest po komentarzu zadziwionego villanellami czytelnika, który zaczął szukać w nich podobieństw do szant Tam też są powtórki. I taraz jest też taka villanella szantrowa :))) Lobo propozycja lepiej brzmi. To "jakby" łagodniejsze, a przecież płyniemy :)) Jeśli pozwolisz skorzystam z podpowiedzi, bardzo dziękuję.
Patrycja Rosłoniec Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 zabawny tekst w konwencji szantowej :) nie jestem miłośniczką żeglugi i wszystkiego co z tym związane, ale szanuję twórców i ich próby literackie.
adam sosna Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 "czternastu chłopa na umrzyka skrzyni i butelka rumu..." jak pić to pić! wiersz piękny pisze pięknie +++
marek dunat Opublikowano 29 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2006 a ja z racji tego ,że góralem jestem z dziada pradziada rzeknę tak : piknieś to napisała Hanuś . przepytujem Cie tes ślicnie cobyś o moik rostomiłyk goreckak jakom pieśnicke napisać kciała . wiyrsyk se bierem . hej ! pozdrawiam ! ;-)
Joanna_Soroka Opublikowano 30 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Patrycjo, Adamie Dzięki za komentarz, Przyznam w zaufaniu, że tak naprawdę boję się wody i pływam kiepsko, stąd pewnie takie sny :)))) Marku O górach z pewnością napiszę, jakby inaczej. O górach się pisze bo są :)) Oby mi się udało jeszcze w te wakacje tam wyjechać i je zobaczyć :)
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Na szerokie wody, pani Joanno - tych ogrodów już prwaie nie widać, a nowe, nieznane lądy przed nami... :) No cud-miód, i to jeszcze, jak wielu przed-komentatorów zauważyło - nie tylko szanta, oj nie. Pzdr!
Joanna_Soroka Opublikowano 30 Lipca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 Dzięki Bartoszu Jeszcze wrócę do tych kwiatków, może jak się zrobi chłodniej, bo przez ten upał wszystko z wodą mi się kojarzy :)))
Rekomendowane odpowiedzi