Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

O, kurdę, jeszcze raz, albo nie raz, jutro przeczytam i coś napiszę, bo po pierwszym jestem pod wrażeniem... O, kurdę...
Jutro na trzeźwo całkiem muszę coś znaleźć, bo dzisiaj nic nie znalazłem, aby się czepić... Ale to może ta późna pora...
Pozdro Piast

Opublikowano

A więc piszesz wiersze? Nawet ciekawe nie wiem komu ten zadydekowałeś ale jest dobry nawet nie wiem dlaczego ale gdyby nie było rymu to i tak moża byłoby przeczytać nie jeden raz :) Pozdro. Sunny Syn Sabały lubi górskie wspinaczki :) gdy słowne maczki idą z nim pod górę pierwszą już zapomniał czy zamkną na parkingu furę dzwoni na telefon w samochodzie a on jest chyba na chodzie! zbiega najostrzejszym stokiem biegnie potokiem - - - łaką kolorową i zieloną przeskakuje barana i owcę nieogoloną ... przez wycieczkę sie przebija uzył do tego swojego *kija a gdy do parkingu dobiega myslami miedzy autami wybiega samochodami otoczony zauważa że nie z tego zbocza zbiegł albo zapomniał gdzie zaparkował ... :) Wiersz podobał mi się synowi Sabały napewno też :)

* kija - w m.góral. cipaga :) (z gr. badyl, cz. patyczek, ...)

Opublikowano

A bo zapomniałbym - dziękue za odwiedziny i zapeaszam do innych moich wierszy...

Jeśli będziesz czytał jeszcze te wpisy to mógłbyś powiedziec mi jak można usunąć niechciane wiersze ze swojego profilu???

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Ale postacie występują dwie, zaznaczam:)

Tekst dostał cetyfikat jakości i stempelek ze znakiem "Q"?
No i jest super, dzięki:) Pzdr!

Nie wiem co to za znak jakości :)
Jednak spokojnie przeczytałem sobie na świeżo o poranku i zdania nie zmieniam. Ostatnio ktoś mądry rzekl mi tak - nie patrz na wiersze tak, jakbyś ty je napisał i miał racje. Ale tutaj nie ma co się czepiac - utwór udany, jak wspomniałem wczoraj i się nie pomyliłem.
Opublikowano

Ale postacie występują dwie, zaznaczam:)

Tekst dostał cetyfikat jakości i stempelek ze znakiem "Q"?
No i jest super, dzięki:) Pzdr!

Nie wiem co to za znak jakości :)
Jednak spokojnie przeczytałem sobie na świeżo o poranku i zdania nie zmieniam. Ostatnio ktoś mądry rzekl mi tak - nie patrz na wiersze tak, jakbyś ty je napisał i miał racje. Ale tutaj nie ma co się czepiac - utwór udany, jak wspomniałem wczoraj i się nie pomyliłem.

Dzięki za kolejne odwiedziny, sprawiły nam (mnie i wierszowi) ogromną przyjemność.
Pzdr! :)
Opublikowano

No i zbieram ten wianuszek, wieszczony przez Ewę...
Pani będzie centralnym kwiatkiem :) Dziękuję, pozdrawiam!
Bartku,już płonę,już zakwitam..!

... nie pani..:)
Opublikowano

Z coraz większym zaciekawieniem czytam ten wiersz i muszę powiedzieć (za poprzednikami już także), że jest to kawał bardzo dobrej poezji. Regularny 13-zgłoskowiec, bardzo rytmiczny, ze średniówką bezbłędną po 7 sylabie - jak "Pan Tadeusz". Bardzo dobry warsztat, Bartoszu, i ten twój specyficzny klimat, którego nie ma nikt na tym forum.
Szukałem czegoś, by sie przyczepić, jak to ja, ale nie ze złośliwością, o nie, ale tak dla zasady :), i muszę stwierdzić, że ... nie znalazłem. Wiersz przedni, bardzo oryginalny, aż mnie podkusiło, żeby go przerobić i dla "zabawy" zrobiłem z niego sonet. A niech tam, przecież przez komputer mnie nie łupniesz...

Rozetrzyj synku w palcach to górskie powietrze
i jak ziele zerwane z upalnej polany
- powąchaj pot żywicy wymieszany z deszczem,
igliwie twarde, gęste, słońca ciepłe plamy.

Posłuchaj jak się strumień z kamieniami szarpie,
i wiatru w stogach jodeł, i krzyku sokoła;
odgłosów nabierz w dłonie jakby w małą czarkę,
zwilż usta i odpowiedz: słyszysz kto to woła?

Te góry są jak zęby starej, tępej piły
- spękana rdzą porostów, zimna turni blacha;
zgubioną przy wyrębie lasy wnet pokryły,

lecz nadal pośród dolin czuć tartaków zapach.
- Ktoś bajkę opowiada, od wieków ją snuje,
a że jest taka piękna - wciąż słów nie znajduje...

Ale druga sprawa - co powiedzą fachowcy, jak to zobaczą...
Pozdrawiam Piast

Opublikowano
bona Miło mi panią gościć po raz pierwszy, polecam się na przyszłość,
może uda mi się jeszcze raz coś dobrego sklecić:)

Lemalko, no po prostu się rozpłynąłem - Bartusiu :D

kyo świetnie czytać komplementy od kogoś, komu - jakby się
mogło wydawać - tylko białe w głowie:) Dzięki!

Piaście, że też ci się chciało:))) Nie mam do ciebie zdrowia :D
Ani słów, by wyrazić podziękowanie. W gruncie rzeczy pewnie bym
zawłaszczył od razu owoc twojej pracy, gdyby nie dwa dość istotne
dla mnie fakty. Otóż po pierwsze, musisz przyznać, że w nowej wersji
dwa ostatnie wersy są praktycznie wyrwane z kontekstu, musiałbym
je pozmieniać - a na razie najzwyczajniej mi się nie chce:)
Po drugie: być może nie zachowałem kanonów wewnętrznych (przyznam,
że jestem jak zwykle niedouczony), ale wersyfikacyjnie ten wiersz
jest sonetem
, sonetem angielskim. Przynajmniej miał nim być :)))
Jeszcze raz głęboki ukłon, mój dług wobec ciebie narasta lawinowo...
Pzdr!
Opublikowano

I nie zmieniaj tych wersów, choćby ci się chciało...
Jak dla mnie dwa ostatnie wersy wcale nie są wyrwane z kontekstu, ale to dla mnie! Wiersz kunsztowny bardzo i ja go sobie tak odczytuję, a plus ogromny stawiam...

Zdaje mi się, że ZNALAZŁEM!!! Interpunkcja! Trzeba chyba dodać przecinki -

Rozetrzyj, synku, w palcach to górskie powietrze

Posłuchaj, jak się strumień z kamieniami szarpie,

ale niech wypowiedzą się mądrzejsi, czy faktycznie trzeba dodać, bo mi się zdaje, że trza...
Pozdrawiam niniejszym serdecznie Piast

Opublikowano

Jak ja cię zaraz przecinkiem... ! :) Hehe, właściwie to chyba masz rację:)
Popatrzę na to jeszcze chwilę i pewnie zmienię. Dzięki, zaliczyłeś honorowe trafienie:)

ps. pomyślałem i się rozmyśliłem - wybacz. Te zdania są w trybie rozkazującym,
użycie przecinków by je tak jakby "spowolniło" (choć piszę to bardziej dlatego,
że mam takie wrażenie:) Ale i tak zapewne masz rację... no nie wiem, pożyjom - uwidim.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio w Warsztacie

•   - Oby Njord podarował nam dobre wiatry, moje dzieci – mawiał ojciec do Vivian i Hespera przed każdym wejściem na statek. Łowili dorsze i halibuty, czasem homary. Morze zazwyczaj było spokojne. 

W domu nie głodowali. Nawet jeśli dzieciom po wielu godzinach rejsu zaczynała doskwierać monotonia i rozrabiały na pokładzie, to pracę ojca darzyły szacunkiem. Co dzień na stół trafiała świeża ryba. 

Hesper był kłopotliwym chłopcem. Wspinał się na maszty i pokazywał język wołającym za nim marynarzom. Bujał się na linach, rozplątywał supły. Nierzadko przemycał na pokład farby i pędzle, skrzętnie ukryte pod kamizelką.  Każdego popołudnia ktoś zmywał mopem namalowane przez niego murale. Załoga pokpiwała z jego dzieł inspirowanych Alidą Withoos. Jemu mówili, że niewieścieje, a między sobą szeptali o jego talentach. Twierdzili, że ma potencjał na wielkiego artystę, lecz nikt nigdy nie powiedział mu tego w twarz.

Vivian na morzu odnajdywała spokój, którego nie mogła zaznać na lądzie. Uwielbiała wpatrywać się w bezkresne wody i słuchać ich szumu. Wyobrażała sobie, co kryje się za horyzontem. Dopiero gdy jod dostawał się do jej nozdrzy czuła, że naprawdę oddycha. Ścigali się z Hesperem w ilości złowionych ryb. Przed zmrokiem ojciec ważył ich zdobycze. Zwycięzca otrzymywał tabliczkę czekolady. Hesper przeważał siłą fizyczną i niemal zawsze pokonywał starszą siostrę.

Ojciec dbał, by jego dzieci miały fach w ręku. Uczył ich wiązać węzły, sprawdzał czy pamiętają ich nazwy i zastosowanie; pokazywał jak zarzucać sieci i jak uniknąć szkorbutu, kazał im uczyć się na pamięć każdej części pokładu. Tym samym zapewniał im przyszłość, wyjście awaryjne, gdyby ich plany się nie powiodły.

Przed zachodem słońca, kierując się do portu, stawali we trójkę na dziobie i podziwiali horyzont. Pewnego razu zadał im pytanie poprzedzone ociężałym westchnieniem, jak gdyby przez długi raz zbierał się do tego, co ma powiedzieć.

- Powiedzcie mi, dziatki, macie jakieś marzenia?

- Być bogatym! – wykrzyknął od razu Hesper, którego sny o zostaniu światłym malarzem zostały stłamszone przez złośliwości marynarzy. 

Vivian zastanawiała się przez moment. Do tej pory nie rozmyślała nad swym losem, nie szukała sensu istnienia. Do szczęścia wystarczyły jej wyprawy w morze i słuchanie szumu fal. Cieszyło ją, że rodziny nie dotyka głód. 

- Pragnę spokojnej duszy, tato – powiedziała. Uśmiechu ojca nie było widać pod gęstym wąsem, ale zawsze wiedziała, kiedy się pojawiał – A ty? 

- Ja już mam wszystko, co miałem… choć jest jedna rzecz, o której marzę skrycie każdej nocy…

- Co to takiego? – spytało równocześnie rodzeństwo. Nie mogli doczekać się, aż usłyszą nową historię.

- Jak myślicie, co znajduje się za horyzontem? – każdą opowieść ojciec poprzedzał pytaniem. 

Nieznane lądy? Nowe cywilizacje? Dzikusy? Skarby? Koniec świata?, padały odpowiedzi i fakt – każda z nich mogła być tą poprawną, lecz on na myśli miał tylko jedną. 

- Zgadza się, moi mali. Mnóstwo, mnóstwo skarbów…

- Co to za skarby? – Hesperowi oczy zabłysły na wieść o bezpańskich bogactwach.

Ojciec roześmiał się ciepło.

- Oczka ci się świecą, synku – pogładził chłopca po głowie – Pewnie widzisz już te wszystkie skrzynie ze złotem i klejnotami, które zostawili po sobie piraci. Tak, to też znajdziemy na wyspie Hollowstone, lecz prawdziwy skarb kryje się w jaskini przy brzegu.

Dzieci milczały, w napięciu czekając na to, co dalej usłyszą; zachwycały się obrazami tworzącymi się w ich głowach.

- Można tam wpłynąć tylko łodzią. Podobno na środku jeziora rośnie drzewo o liściach czerwonych jak krew i miękkiej, brunatnej korze. Mówi się, że jego sok zapewnia zdrowie na pięćdziesiąt lat! Żadna choroba nie jest ci straszna! 

Zapał ostygł w sekundę. Vivian i Hesper spodziewali się usłyszeć o górach monet. Zdrowia oboje mieli w dostatku.

- Teraz mnie nie rozumiecie, ale z czasem… z czasem sami dojdziecie do tego, jak bardzo jest to ważne.

- Jak tam się dostać, tato? - zapytała Vivian po kilku minutach ciszy, podczas których ojciec wpatrywał się markotnie w horyzont. Z westchnieniem wyprostował plecy.

- I to, moja córeczko, jest najtrudniejsze do wykonania… Otóż drogę na wyspę mogą wskazać jedynie duchy żeglujące po Morzu Dusz od początku istnienia. Kiedyś powstała pieśń, która przywołuje je i wszystkich, którzy spoczęli pod falami, chcąc napić się soku z drzewa Arbivon. 

- Dlaczego ten sok nie daje nieśmiertelności. Ja nie chcę umierać! - zawołał rozczarowany Hesper, na co ojciec roześmiał się serdecznie. 

- Prędzej, czy później wszystko obróci się w proch. Poza tym, gdzieś tam czeka na nas lepsze miejsce - powiedział, spoglądając w niebo.

Wszystkich bywających w porcie ludzi Vivian i Hesper znali od najmłodszych lat. Kiedy przychodzili z ojcem, marynarze i ich żony głaskali ich czule po łowach, pytając o zdrowie. Przed wejściem na statek ojciec lubił uciąć sobie pogawędkę z kobietami żegnającymi mężów. Rodzeństwo oglądało wtedy kilkumetrowy, strzelisty monolit. Czytali na głos wyryty na nim cytat: Pamięci tym, co wybrali Morze i spoczęli na jego dnie. Pod spodem spisano nazwiska żeglarzy, którzy nie powrócili ze swoich wypraw i zostawili rodziny.

Nocami ojciec chwytał za lupę i przy świetle kilku świeczek studiował mapy. Latami szukał informacji o Hollowstone. Wertował książki, wypytywał kolegów i co jakiś czas zagajał starego Hermita, nie skorego do wspominek. Jak trafił na właściwy trop, nigdy rodzinie nie ujawnił. Pewnego poranka wszedł do kuchni z tobołkiem na plecach i oznajmił, że zbiera załogę. Ucałował żonę, pokrzepił dzieci i rzucił na stół garść monet i zwinięty w rulon papier - testament mający wejść w życie po roku jego nieobecności. 

Vivian co świt i po zmierzchu wyruszała z latarnią na plażę. Wypatrywała statków powracających do portu. Składała modły, by na którymś pokładzie wracał do niej jej ojciec. Bogowie jednak nie byli łaskawi. Dni mijały, ewoluując w tygodnie, miesiące, aż w końcu i lata. Dopiero skończywszy osiemnaście lat, Hesper przestał wypytywać w każde urodziny, czy tata zjawi się z prezentem. Dorosłość rodzeństwo osiągnęło pod okiem jedynie matczynym, pod okiem smutnym i wyczerpanym. Nazwisko Carsena Vissera zostało wyryte na monolicie na wieki.

• Najczęściej komentowane w ostatnich 7 dniach

• Dodaj nową pozycję...