SkAzAnA zA dUmĘ Opublikowano 13 Czerwca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Nie jesteście jak przez kalkę O nie, wychowani na innym chlebie Patrzycie na dwie sprzeczne sprawy Widząc tę samą gwiazdę na niebie Miałam tylko kilka lat Kiedy kazali dokonać wyboru Uciekłam w samotność czterech ścian Swoisty mój ruch oporu... Zapominam i gubię Myślę, ale nie mówię Piszę to, co czuję I kocham Was oboje Czas nas nie rozpieszczał przecież Liczyliśmy wciąż ofiary w sercach Moje zgubne pomysły, tonąłeś Nie zagrzaliśmy długo miejsca Ty byłaś jak przystań, Itaka Do ciebie zdążała podróż ta Ptaki znów latały wysoko Wojna nawet w nas ślady ma To, co nas łączy co dzień na nowo Co daje radość żołnierzom Nie każdy w prawdzie ją zna Ale wszyscy wierzą... Przyjaźń zaśpiewa piosenkę Otrze łzy, ma dobre serce Służy swoim ramieniem Nigdy nie patrząc na ręce
Bartosz Wojciechowski Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Zatem wg mnie wiersz przede wszystkim bardzo nierówny, tak treściowo, jak i warsztatowo. Moja ocena: masz jeszcze sporo pracy przed sobą, jeśli chcesz udoskonalić ten wiersz, dumna Autorko. Ale to tylko moje rzecz jasna zdanie. Pzdr! :)
M._Krzywak Opublikowano 13 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2006 Najważniejsze, to wypracowac własny język poetycki. Żeby było czuc jakąkolwiek odręnośc, tak zwany styl. Bo tutaj jest długo, ale powtarzalnie, każda strofa jest odbiciem tego, co już gdzieś tam było - dobre serca, przystań Itaka, gwiazda na niebie, samotnośc czterech ścian itd. Pracowac, szukac nowych rozwiązań, zaskakiwac - tyle jedynie mogę poradzic. Pozdrawiam.
Julia Valentine Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 dla mnie to jest jakieś takie chaotyczne; za dużo słów, zbyt wiele powtórzeń - przez to gubi prawdziwy sens, nastrój, uczucia; w przeciwieństwie do Bartosza dwie pierwsze strofy mi się nie podobają; do tego sporo tu rymów częstochowskich (których osobiście nie znoszę); niepotrzebne inwersje, dość ograne metafory; moim zdaniem sporo jeszcze przed Tobą pracy, ale warto :) pozdrawiam serdecznie
Wilczy Rozbójnik Opublikowano 14 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2006 Temat jest być może oklepany, ale w tym wierszu znajdują się uczucia Autorki. I to jest najważniejsze. Bo styl zawsze da się wypracować, ale przyjaciół ma się tylko jednych, ot, co.
Sunny Opublikowano 5 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2006 Tej części wiersza która bardzo mi się spodobała nie będę opisywał ponieważ zastosowałaś ciekawe i niespotykane sformułowania, a negatywna strona wiersza to ta przy której musisz nadal pracować. Ciepłe pozdrowienia Sunny
Rekomendowane odpowiedzi