egzegeta Opublikowano 22 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Nie ma paszportu inne dokumenty mają starą datę nie ma komórki i jedenastu par spodni nie jeździ drogami szybkiego ruchu cicha wierna w skromnej spódnicy włosy przyprószone nigdy nie zafarbowane pewna siebie dostojna mieszka w komnatach z dwoma przedsionkami i zastawkami - na wszelki wypadek zdecydowana na wszystko – na dobre i na złe / wersja po korekcie/ 1
egzegeta Opublikowano 22 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 bardzo proszę o krytykę - może być totalna ... Pewien krytyk literacki zdołował mnie na wejściu mówiąc: dobrze to się czyta, ale to nie wiersz. A mi bardzo zależy aby to był wiersz ... poważnie:-)
le_mal Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Zalatuje prozą.Ale wiersz można z tego zrobić. Widać wiele milości ,tekst zrozumiały. Myśle ,że potrzebne jest dpracowanie. pozdrawiam.
Jaro Sław Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Nie przejmuj się krytykami, rzadko piszą (ale nie wszyscy).... Są po to aby wskazywać drogę, ostatnie słowo i tak należy po poetów..... Błędem też byłoby ich nie słuchać, bo ostatecznie na czymś się znają.... "Trzeba ich słuchać, ale uczynków nie naśladować" hi hi, chyba,że dobrze piszą jak nie przymierzając choćby taki Karasek.... Generalnie naukę prawdziwej poezji nleży rozpocząć od uniezależnienia się od "dołowania" przez krytyków, publikę innych "twórców", literatura, to obiektywnie rzecz biorąc nic osobistego, (chyba, że trochę), albo ma się coś do powiedzenia, albo nie. Pozdrawiam.
egzegeta Opublikowano 22 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. fajnie, dzięki, tylko jak tu się zabrać za dopracowanie? wrzucić rym, a może na strofy? Bo treści nie chciałbym za bardzo zmieniać
le_mal Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Jeśli są strofy lepiej się czyta.Rymów nie proponuję.
le_mal Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. to tylko propozycja,nie musisz trzymać się tego.powodzenia:)
egzegeta Opublikowano 22 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Oh, to juz coś le mal - dziękuję stokrotnie Teraz tylko czasu, czasu mi dajcie :-)
M._Krzywak Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Na pewno dwa ostatnie wersy wywalic. A do tego miejsca - całkiem przyzwoicie.
egzegeta Opublikowano 22 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Panie Michale - jeśli tak można, czy na pewno je wywalić? owszem minusem to, że cała puenta wywalona na talerzu, ale wersy te zawierają całe ciepło tkwiące tam, w środku. Można prosić o malutką podpowiedź, żeby jednak trochę tego ciepła zostało? dziekuję i pozdrawiam serdecznie
Jaro Sław Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 A gdzie to "inne" sie podziało.... " Nie ma paszportu a dokumenty starej daty nie jeździ szybkimi drogami" takich "wierszy" to jest na kopę....... drogi szybkiego ruchu były OK..... pozbyłbym sie przecinków... Skopiowałem sobie pierwotną wersję, bo już sobie wyobrażam to "przetworzenie" ;o)
M._Krzywak Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Można, a nawet tzreba. dlatego, że jest to już tak charakterystyczne, iz ociera się o typowy poetycki banał. I tutaj jest własnie zadanie - wyrazic to samo - ale innymi słowy (słowami). No, ale też na tym polega tworzenie :)
egzegeta Opublikowano 23 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 uprzejmie zwracam się o poradę techniczną; - po warsztatowej "obróbce" wstawiłem nieco zmienioną wersję tego wiersza. Jak wstawić obok tytułu wiersza informację, że jest to wiersz po korekcie lub "wersja poprawiona".
Jaro Sław Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 siwiejącymi nigdy nie farbowanymi tu ci się niestety rymło i to tak "gramatycznie", nie to zbym rymów nie lubił, ale ten przekracza konwencję (a wstaw w tekst)
egzegeta Opublikowano 23 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 Jaro Sław - spróbuje wstawić, bo przy edycji tylko tekst wchodzi. A co do rymowanki z włosami, to kochany akurat tej nie zmienię, bo to specjalnie podkreślam - wiersz nie tylko o miłości ale o mojej żonie, która w życiu nigdy nie farbowała włosów, a dziś będąc już w wieku oohoho.. /już wnuczka 15-letnia/... ma kilka, no może -naście siwych włosów, pozostałe piękne, silne, ciemne, a rówieśnicy pytają jak to zrobiła....a Ona odpowiada: - zawsze sobą byłam:-)) Dziękuję
Wiechu J. K. Opublikowano 30 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2025 @egzegeta Przychodzi na myśl "Sierotka Marysia" Marii Konopnickiej. Pozdrawiam Wiktorze!
Rekomendowane odpowiedzi