GASPAR_VAN_DER_SAR Opublikowano 7 Maja 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2006 pytałeś mnie - setkami gardeł wierzących chrześcijan co mnie zwali grzesznikiem zamiast bratem z jednej krwi zrodzonym i zbawionym być może - czy nie boję się rozbijać o kant duszy szklanki z mętnym i niesmacznym płynem moralności nie tyle się boję - co wątpię w końcu jestem człowiekiem więc wątpić to dla mnie żywioł jedyny - niczego nie umiem tak doskonale jeśli Bóg miłością to ona się liczy miłość bez moralności pozostaje sobą moralność bez miłości jest nocnym koszmarem tego co wątpi - czyli człowieka słabego - my ludzie nawet koszmary wprowadzamy w życie wątpić ludzka rzecz - lecz ja nie wiem nic kto do mnie mówił - czy anioł czy diabeł i który czyją naprawdę jest upadłą wersją bo wierzyć to nie wiedzieć lecz się wahać po prostu wiarę prawdziwą wyróżnia cel każdy sam wie czego w istocie pragnie choć czasem musi sto takich szklanek rozbić zanim zrozumie siebie od wewnątrz
Espena_Sway Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 witaj Gasparze :) widzę, że piszesz na trudne tematy. szczerze mówiąc, to ja raczej się za takie nie biorę ;). we wierszu jest trochę patetyzmu - nie przepadam za tym, jednak puenta bardzo mi się podoba. trzeba trochę pokombinować z treścią. ^^^ pytałeś mnie - setkami gardeł wierzących chrześcijan co mnie zwali grzesznikiem zamiast bratem z jednej krwi zrodzonym i zbawionym być może - czy nie boję się rozbijać o kant duszy szklanki z mętnym i niesmacznym płynem moralności nie tyle się boję - co wątpię w końcu jestem człowiekiem więc wątpić to dla mnie żywioł jedyny - niczego nie umiem tak doskonale jeśli Bóg miłością to ona się liczy miłość bez moralności pozostaje sobą moralność bez miłości jest nocnym koszmarem tego co wątpi - czyli człowieka słabego - my ludzie nawet koszmary wprowadzamy w życie wątpić ludzka rzecz - lecz ja nie wiem nic kto do mnie mówił - czy anioł czy diabeł i który czyją naprawdę jest upadłą wersją bo wierzyć to nie wiedzieć lecz się wahać po prostu wiarę prawdziwą wyróżnia cel każdy sam wie czego w istocie pragnie choć czasem musi sto takich szklanek rozbić zanim zrozumie siebie od wewnątrz ^^^ zdrówka i serdeczności Espena Sway :)
Stefan_Rewiński Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Tak, temat jest poważny, wiersz przekonujący. Wydajemi się, że w końcu nie tyle wierzymy, co wiemy. Opisałem to kiedyś tak: pielęgniarz złorzeczysz blużnisz nie wierzysz On i tak jest maleńka w tobie Jego cząstka kiełkuje... nic nie musisz robić czas wypielęgnuje wtedy uwierzysz przestaniesz wierzyć będziesz wiedział głupcze Pozdrawiam, Stefan.
Rekomendowane odpowiedzi