Piast Opublikowano 12 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Ukołysz myśli skołatane Osiadłe na ramionach burz Zawirowane lotem snów W nadziei złoty płomień A ty je odmień odmień odmień Przydaj im jasnej barwy znów Poszumem wiatru światłem zórz Zanim odejdziesz w nieznane Przemija nagle nieba senność Rozlega się miłości głos Co marzeniami w obłok wzlata Do gwiazd błękitnych oczu A serce stuka na uboczu I kreśli linię życia Ktoś Zmysłami tkana pieśń skrzydlata Zaznacza swą odmienność Gdy nikt nie czeka w ciszy dzwoni Mgła odebrana wodospadom I słychać w nieruchomym wietrze Lot orła w dziką otchłań O! Ile było już tych kochań Lawiną spadłych niby grom Co rozpłynęły się gdzieś w przestrzeń By umknąć serc pogoni
Smok Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 takie miasto jest w Polsce z jasną górą :/
stanislawa zak Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Piast, sądząc po komentarzach, byłam pewna że stać cie na DOBRE wiersze, a ten mnie zawiódł, szkoda pozdrawiam ciepło
Piast Opublikowano 12 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Smoku, jakie miasto z Jasną Górą? Odpiszesz, będę wiedział, wtedy podziękuję, bo teraz nie wiem, za co... Stasiu, a teraz Ty: piszemy całkiem inaczej, inne myśli, inne style... Ty tak raczej ogólnie, ja tak raczej osobiście, Ty na "biało", ja pracuję nad rymem, rytmem, wiersz pojmując klasycznie od strony technicznej i formy, więc staram się do tego przykładać... No cóż, myślę, że inne moje też Ciebie nie przekonają, ale dziękuję za odzew. Bardzo cenię Twoje komentarze na tym forum. Bo ja nie jestem poetą, ja tylko piszę wiersze... Pozdrawiam miło Piast
stanislawa zak Opublikowano 12 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2006 Piast, ja tez nie jestem i też dopiero się uczę, lubię rymy!!!!, na początku też tak pisałam ale obserwując uczyłam się i wiem że za dużo czasowników na końcu, psuje efekty pracy, więc może coś spróbujesz?rymem ale inaczej, pozdrawiam gorąco!!!!
Piast Opublikowano 13 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Miło, że piszesz, ale nie powiedziałaś, co jest źle. Co znaczy na końcu? Na końcu wersów? Ja tam widzę tylko trzy czasowniki na końcu wersów w całym wierszu ( odmień, wzlata i dzwoni ). Czy chodzi o ostatnią zwrotkę - jako końcową? Tam ich jest sześć. Bo jakiś chyba niekumaty jestem... Pozdrawiam miło bardzo Piast
stanislawa zak Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. i wiem co mnie drażni, ta nieregularność rymów, ES
Piast Opublikowano 13 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Miło cię znowu słyszeć... wirtualnie oczywiście... Hehehe, gdyby tylko to drażniło, to by jeszcze uszło jakoś... A ja się starałem, tak jak to jest w pierwszej zwrotce, aby rymy zbiegały się od wersów zewnętrznych do środka; stąd 4 i 5 wers każdej zwrotki rymuje się. W 2 i 3 zwrotce jest małe odejście od tej zasady ( jaką sobie tu narzuciłem ). To robota całkiem zamierzona. Pomyślałem sobie, że można by odejść czasami od pewnych schematów ( rym aa bb, czy ab ab, lub abc i inne ). Inny mój wiersz ( tu nie zamieszczony ) ma np. 4 zwrotki, oczywiście rymowane, ale 1 zwr. to 10-zgłoskowiec, 2 zwr. to 11-zgł., 3 - 12-zgł., natomiast 4 zwrotka jest 13-zgłoskowcem. Ot, takie sobie eksperymentowanie. ale tak jakoś lubię bawić się słowem... Wiem, wiem! Może się to komuś nie podobać i to szanuję. Jak już mówiłem, poruszam tematy bardzo osobiste, a więc pewnie dla innych niezrozumiałe... Gdyby wystarczyło ci sił przeczytać moje " Wspomnienie ", to wielce kontent będę coś usłyszeć, choćby najgorszego... Wybacz, że się rozpisuję tak dużo, ale jak forum, to forum, a nie zdawkowe popierdułki jakieś takie tam ten tego panie tam... Pozdrawiam bardzo serdecznie miło Kłaniam się... niewirtualnie oczywiście Piast
stanislawa zak Opublikowano 13 Marca 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Piaście nie kołodzieju, gdzież te "wspominki?"- chętnie!
Piast Opublikowano 13 Marca 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2006 Naciśnij, Stasiu, "napisał(a):Piast" pod komentarzem, a ci wyskoczę co sił we Wspomnieniu Rzeźby Na progu Fotografii... Pozdrawiam miło Piast
Rekomendowane odpowiedzi