Zdzisław_Leopold_Dudziński Opublikowano 4 Września 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Dom pogodnej starości mieszkańcy domu pogodnej starości budzą się na długo przed pierwszym kurem ustawiają swe wiotkie ciała przed oknem i szklistym wzrokiem wpatrują się w jeszcze ciemny krajobraz jedyna gwiazdą widoczną wówczas na firmamencie jest odbity w szybie ognik papierosa przemyconego przez granice regulaminowego wzroku siostry oddziałowej mieszkańcy domu pogodnej starości nie mają nazwisk i adresów nie otrzymują listów z tamtego świata czasami przez niedomknięte okno usłyszą szum wiatru lub odgłos ptasiego krzyku skurcz mięśni twarzy jest wówczas jedyną reakcją na zakazane wspomnienia podczas porannego obchodu już nikt o tym nie pamięta pacjenci domu pogodnej starości znają tylko topografię sufitu i makatek rozpiętych nad łóżkami na wszelki wypadek usunięto jednak z ich portfeli zdjęcia najbliższych wszelkie środki płatnicze oraz bilety komunikacji miejskiej jedyną rzeczą jaką im zostawiono jest niebo na wyciagnięcie ręki
Adam_Szadkowski Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Ta narracja zupełnie mi nie odpowiada. No i najważniejsze (większość wie, że mówię to niezmiernie rzadko): proszę Pana, to nie jest wiersz, tylko tekst prozatorski, zdecydowanie prozatorski. Adam
Jan_Bulin Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Jest w porządku,lubię taką poezje narracyjna.
Łukasz_Lipiński Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Wiersz bardzo ciekawy i zmuszajacy do przemyśleń, czyli taki jaki powinien być dobry wiersz. Temat opowiedziany w niebanalny sposób to kolejny plus. Jedyne do czego mam wątpliwości to ten fragment: "...wszelkie środki płatnicze oraz bilety komunikacji miejskiej..." Tak jakoś nie pasuje mi to do reszty. Pozdrawiam i zapraszam do oceny moich wierszy.
Jan_Bulin Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Brak komentarza do wiersza (http://www.poezja.org/index.php?akcja=donowych) dla mnie to kapitalna poezja.Taką lubię. [sub]Tekst był edytowany przez moderator dnia 22-11-2003 23:39.[/sub]
Tommy Jantarek Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 Temat opowiedziany w niebanalny sposób? Dziwne bo u mnie nic nowego nie wniósł, a z czasów nihilizmu dawno wyrosłem. Gadanie o tym co wszyscy wiedzą, bez żadnych przemyśleń i rozwiązań.
magda Opublikowano 4 Września 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2004 A mnie zainteresował. Dobrze się czytało. Ale i tak nie nazwałabym tego poezja narracyjną, za którą zresztą przepadam, a narracją poetycką. pozdrawiam m.
Rekomendowane odpowiedzi