jacek_sojan Opublikowano 16 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Tysięczny świerków chór górami niesie posępną pieśń kamieni W bezdennych jarach szkło strumieni oddziela światło od otchłani A naszym trwaniem - igieł para tkwiąca w żywicy gwiazd i jutrzni Od szczytu jodeł - boskiej włóczni do stóp mierzona nasza wiara Wciąż wybiegamy poza siebie zgarniać płonący śnieg zachwyceń Nad naszym śladem jak nad mitem pochyli głowy pokolenie Na skałach nasze tańczą cienie w skrzypiącej ciszy W krótkiej chwili uwierzyliśmy żeśmy żyli To było nasze ocalenie ------------------------------------------------- w kapliczce "pod Mnichami" w Dolinie Chochołowskiej złożyliśmy sobie z Ewą śluby
Sceptic Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Kawał dobrego, językowego rzemiosła. Czuć, ze wiersz bardzo osobisty, stąd odradzam przeróbki, a doradzam publikację.
jacek_sojan Opublikowano 16 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Sceptic - jesteś jak na warsztat mało sceptyczny; dzięki! J.S.
Ewa_Kos Opublikowano 16 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2006 Oj! Kocham Tatry bom taternik. uroku tej kapliczki nie da się odmówić. Pięknie, pięknie trochę Wam pozytywnie zazdroszczę. Pozdrawiam. EK
jacek_sojan Opublikowano 17 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 na łoscypka! - sami swoi! Ewo - z Twoim nickiem Tatry to pestka; kocham kochających góry!
Sanestis_Hombre Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 jam też miłośnik gór i zazdroszczę wam ślubów w takim miejscu. Co do wierszy to jest on dobry:) pozdr!
Tali Maciej Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 oddaje klimat natury, a oto chyba chodziło nisko się kłaniam i pozdrawiam
Roman Bezet Opublikowano 17 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Witam, wierszysko stara się równać górom, może nieskromnie zbyt, nie wiem. Mam taką teorię, że gdy nie skrzypi i nie pęka, to węszę za śladami życia. Czego nie życzę życiu, a wierszowi? Może ;) Im bliżej końca - tym lepiej wygląda, początkowe "okoliczności przyrody" wydają mi się (jako obserwacja i literacki fakt) trochę archaiczne. Tym niemniej "żywica gwiazd" bardzo mnie zajmuje. Nie do końca rozumiem to "pokolenie". Albo brak mi odpowiedniej perspektywy, albo jestem za stary ;) No, język Pan powiginał nieźle wlewając w cudną formą rytmiczno-rymową ;) pzdr. b PS. A nie boi się Pan choć trochę tego "płonącego śniegu zachwyceń"?
jacek_sojan Opublikowano 17 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 pan Roman Bezet.; jak solidna firma przychodzi naprawiać /warsztat!/, to trzeba stać nie przed klatką schodową, a już na ulicy; :)! "płonący śnieg zachwyceń" - przesada? to ja zaprzeczę - szukałem mocniejszej volty, ale zrezygnowany, zatrzymałem się przy tym; równowaga między TAKĄ przyrodą a tym, co w peelu trudna do utrzymania; - że archaiczne? dobre stare wzorce są czasami wygodne, bo trzymają w ryzach formy nadmiar wyobraźni/myśli; a to przecież taka wprawka w ramach klasycznej poetyki; - "pokolenie" /? adresowane; składanie "ślubów" jest także takie "literackie", i przywodzi na myśl Sienkiewicza, śluby Jana Kazimierza; więc to w tej tonacji; dziękuję za fachowy ogląd "wierszyska"; jest pan dla mnie nadzwyczaj wielkoduszny! ahooj! Jacek S.
jacek_sojan Opublikowano 17 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2006 Sanestis Hombre - witam w gronie Na Groniu! Tali Maciej - dobry z ciebie człowiek, łaskawy; Wszystkim dziękuję, i stawiam Wos na wiyrsycku! J.S.
jacek_sojan Opublikowano 18 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2006 dzie wuszko! .; żyjemy, póki stać nas na luksus marzenia; tylko po co marzyć? góry stojom, no i my możemy stoć na nich, kaj sie kce; a z Platona to tyle co u Heberta Z. -" w pozycji horyzontalnej" pozdrawiam w rozmarzeniu - J.S.
Rekomendowane odpowiedzi