Izabella_Sendor Opublikowano 10 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 starzy ludzie co to ni gęby ni oczu prócz własnych choć zanurzeni w przeszłości po uszy muszą mieć jeszcze coś teraz mają psy wygłaskane za wszystkie ludzkie głowy zarzucone uwagami o piasku na łapach prawie rękach zajmowane rozmową nawet o miłości bardziej czyste niż uszy niejednego sześciolatka i śmieszne w tych swoich pikowanych ubrankach według najnowszej psiej mody starym się nieźle dostaje lud się stuka w czoło “może jeszcze mu zapisze swój złoty zegarek” a ja nad tym myślalam dobrze że psy lubię bo lat szybciej coś przybywa niż ludzi piszę to na wszelki wypadek gdyby nas kiedy trza było życiem do życia zbudzić
Roman Bezet Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Mam psa, mam psa, mam psa. Mój pies mnie ma. Wyprowadza mnie na spacer średnio trzy razy dziennie (nb. nie zbliżać się do mnie wtedy, nie pytać etc. bo nie odpowiadam - za psa ;). Jestem stary. Mam psa. I kota. Oba sypiają na mnie walcząc o miejsce (na brzuchu :). Czy to dominacja? Jak trza - to trza. 6.15 - wilgotny nos gotowy na pierwszy głask. 6.16 - słychać mruczenie. /.../ 23.45 - walka o miejsce na poduszce (ja - pies), 23.51 - walka o wygodną pozycję do leżenia (kot łazi po kołdrze i szuka legowiska). Innych grzechów nie pamiętam. Może się obudzę. Na czas. Fajny wiersz. Trochę w środku traci na dynamice, ale ;) dyg, dyg b
Jacek Mucha Opublikowano 10 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2006 Świetny wiersz. 'Mądrością' przypomina mi Szymborską :) Przypomniał mi jedno zdarzenie. Gdzieś w Holandii, pewna grupa młodych ludzi (chyba chodziło o jakąś partię) zebrała się na jakimś spotkaniu. Został poruszony temat staruszków. Ktoś zabrał głos: 'nie potrzeba starców, nie ma z nich pożytku, trzeba ich utrzymywać. Same problemy. Trzeba się zastanowić co zrobić z tym problemem, co zrobić ze starcami'. Wstał pewien starszy człowiek i wycedził: 'trzeba ich zabijać za młodu.' Wiersz świetny. Pozdrawiam. JaM. PS. Czasem warto zajrzeć do Z :)
jacek_sojan Opublikowano 11 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 starzy psieją albo stają się drapieżni jak kot czy metafory/przenośnie mówią prawdę? i czyim kosztem kłamią? - ponieważ na starość ludzi ubywa ich miejsce zajmują zwierzęta, od których uczymy się lojalności i sztuki milczenia heroicznego piękny wiersz a ostrzeżenie na końcu ujada
Izabella_Sendor Opublikowano 11 Stycznia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2006 Bardzo dziekuje Wszytskim za odwiedziny, bardzo mi miło ;-)Pozdrawiam
Roman Bezet Opublikowano 15 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2006 Przeczytałem ponownie, na głos (zresztą pani Elżbiecie Z-S) i teraz już wiem, że to bardzo dobry wiersz. Może nie tak własny, jak te niegdysiejsze idące od awangardy, ale oparty o wzór Mistrzyni, z ciekawymi odkryciami poetyckimi i mądrą mądrością ludzką. Jest tak dobry, że powinien wygrać kilka konkursów! :D pzdr. b
Rekomendowane odpowiedzi