Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

ściemnianie

Rekomendowane odpowiedzi

niepokoi mnie wędrówka świateł
zamykane powieki okien
ustępują miejsca czarnookiemu

patron bezpańskich kotów
i wystygłych łóżek
panuje do świtu
szarpanego pasmami
jaskrawej pewności

nowy kusi promocją
na niespełnione marzenie
lub przeterminowany sen

znów nadchodzi porą cieni
zagarnia lęki
myśli- ptaki strwożone
płaszczem ciemnym starością
nocny marek
strach na ludzi

Nie bądź taką beksą, trochę cierpliwości. Ja powiem tak: tylko 3 strofa jest dobra, druga obleci (jako tako powiedzmy). Reszta do poprawki, albo do kosza. Początek jest wyświechtany, "powieki" podobno pasują wszędzie, ale chyba się przejadły, zwłaszcza w zestawieniu z oknami. Końcówka jest najsłabsza. Poszarpana za bardzo, brakuje płynnosći i jeszcze taki kwiatek:
"myśli- ptaki strwożone" - nie pisz tego typu rzeczy, patetyczne, nadęte i pomarszczone - jak sylwestrowy balonik po tygodniu od imprezy. Popatrz na tę 3 strofę i staraj się pisać własnie w ten sposób, bo reszta jakoś nie daje pozytywnego wrażenia. Pozdrawiam.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Mnie się w tym wierszu podoba więcej niż jeden wers.Piękny jest "Patron bezpańskich kotów i wystygłych łózek" czy "nowy kusi promocją na niespełnione marzenie lub przeterminowany sen". to wszystko spójnie rysuje klimat wiersza i nie wiem czy jest tutaj autroki za mało? To świat zdaje mi się bardzo osobisty?!Identyfikacja peel'a z terścią jest bezsprzeczna. Gratuluję i serdecznie pozdrawiam.Powodzenia.