cyklop Opublikowano 28 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 długie wiersze są za długie słowa płyną w nich bez wiatru nieprawdziwe szare złudne pozbawione uczuć blasku krótkie wiersze są za krótkie umierają iskry błyskiem chwilę radość chwilę smutek gasną zostawiając pustkę średnie wiersze są za średnie nic nie wstrząsa nic nie boli słowa plączą się w nich zwiędłe i nijakie metafory Najpiękniejsze wiersze milczą w ciszy płyną między nami... Nie uciekaj one tylko pieścić chcą pocałunkami 1
Kasia Dobucka Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Bardzo fajny wierszyk. Tylko w drugiej zwrotce mogło by sie jakoś lepiej rymować,.. Pozdrawiam/J
Kasia Dobucka Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Bardzo fajny wierszyk. Tylko w drugiej zwrotce mogło by sie jakoś lepiej rymować,.. Pozdrawiam/J
Jacek Mucha Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Mam kilka pytań: - dlaczegonieprawdziwe szare złudne pozbawione uczuć blasku? - dlaczego gasną zostawiając pustkę? - dlaczegonic nie wstrząsa nic nie boli słowa plączą się w nich zwiędłe i nijakie metafory? - dlaczego ostatnia zwrotka nie jest ciekawiej napisana :)mniej oklepanie)? Może chodzi o to, że wiersze nie oddadzą życia. Ale mnie wiersz nie przekonał. Można lepiej ująć temat. Powodzenia :) Pozdrawiam. JM.
cyklop Opublikowano 28 Grudnia 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 >Może chodzi o to, że wiersze nie oddadzą życia... Niestety, nie o to chodzi ;)
M._Krzywak Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 A "Godzina myśli" Słowackiego ? Nie zgadzam się z tą treścią - jak wiersze są niepotrzebne, to po co je w takim razie pisac ? Jak wiersz milczy ? Całuje ? Pogubiłem się w tym. Mnie całuje na pewno nie wiersz. Przynajmniej tak wynika z treści. Oczywiście to moje zdanie, ale ja na nie. Pozdrawiam.
Jacek Mucha Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. To druga interpretacja jaka przyszła mi do główki. O pierwszej lepiej nie wspominać. Trzecia jest taka: podmiot liryczny neguje możliwość dialogu z ukochaną (ukochanym), tudzież innym obiektem uczuć. Dialog nie jest wystarczająco 'estetyczny'. Jeśli chodzi w utworze o wiersze, to dla mnie jest to cała masa fałszywych tez (żeby nie powierdzieć bardzo mało przemyślanych wątków). Pozdrawiam.
Tali Maciej Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 pomysł na wierszyk był ale wyonanie i zawarta w nim treść sama siebie powaliła na deski, już po pierwszej strofie wiadomo jak rozpocznie się druga i trecia a końcówka gdzie powinna być cała kwintesencja została spartaczona jakąś banalną czułością, jestem na nie nisko się kłaniam i pozdrawiam
Kasia Dobucka Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Nie wiem czemu wam coś nie pasuje. doszukując sie niewiadomo czego zawsze sie to coś zanjdzie. Może ten wiersz miał być taki a nie inny. dobrze sie go czyta, prady pewne posiada, przynajmniej prawdy osobliwe dla danego osobnika (:P) "Moje słow przeciw ich słowu" nie wygra, ale cóz.. Pozdrawiam doprady troche schorowana, ale zdrowa na umyśle/J
Jacek Mucha Opublikowano 28 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2005 Ja nie czepiam się:) Ja nie wiem dlaczego. Dlaczego nijakie metafory? Czy chodzi o odbiór wierszy przez podmiot liryczny? Ja przyjmę taką interpretację. Inne są beee :) PS. Zdrowia życzę!!!
Eugen De Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Generalnie poecie chodzi o to,że cały werbalizm jest gorszy od emocji, od dotyku, od doświadczenia, że jest wtórny! Czy tak? Ale przy tej okazji nie należy negować pisania, a czy pisanie jest długie, średnie czy krótkie to jest najmniej ważne. Poezji nie mierzymy w centymetrach i tu jest zasadniczy błąd w pomyśle na tekst! Podmiot liryczny (pe-el) woli dać buzi niż ten fakt opisać! Pozdrawiam.
Dariusz Sokołowski Opublikowano 29 Grudnia 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2005 Ja bym to do limeryków wrzucił.
Rekomendowane odpowiedzi