Cody Opublikowano 29 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2005 siedząc w najciemniejszym kącie siebie pijemy alkohol obłoki płyną powoli jakby obok zamykamy wyobraźnię zapalając lampkę światło zaczyna biec po naszych ciałach a dwie jego krople zatrzymują się na skraju twarzy jak w wierszu herberta niech słowa będą teraz zimne jak śnieg który roztapia się po kubkiem herbaty trzymanej w dłoniach w tą jesienną noc na ganku gdzie oglądamy gwiazdy i salutujące nam samoloty albo gołębie na przykład pospiesznie stawiasz w ciele kroki pozwól mi usnąć w zapachu serca do którego się przyzwyczaiłem niech jego rytm uspokajam wargami dym z mojego papierosa zaczyna rozrzedzać słowa zapomnieliśmy oddychać dusimy się teraz miłością z wierszy pawlikowskiej z każdym oddechem umiera w nas człowiek tylko skóra marszczy się na twarzy jak prześcieradło obłoków _______________________________ Kraków 25-27 października 2005
Piotr Sanocki Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 Niepotrzebny patos. Przez rytmikę czasem się gubi wątek. Klimat - coś się tam wyczuwa. Subtelna atmosfera... Niektórer metafory są kiepskie. Np.: "siedząc w najciemniejszym kącie siebie" "światło zaczyna biec po naszych ciałach" "niech słowa będą teraz zimne jak śnieg " itd. Pozdrawiam serdecznie
Cody Opublikowano 30 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 pozwoliłem sobie na zmiany, rezultaty poniżej:siedząc w najciemniejszym kącie siebie pijemy alkohol obłoki płyną powoli jakby obok zamykamy wyobraźnię zapalając lampkę światło zaczyna biec po naszych ciałach a dwie jego krople zatrzymują się na skraju twarzy jak w wierszu herberta niech słowa będą teraz zimne jak śnieg który roztapia się po kubkiem herbaty trzymanej w dłoniach w tą jesienną noc na ganku gdzie oglądamy gwiazdy i salutujące nam samoloty albo gołębie na przykład pozwól mi teraz usnąć w zapachu serca do którego się przyzwyczaiłem niech jego rytm uspokajam wargami z każdym oddechem umierał w nas człowiek kochana a skóra będzie się marszczyć na twarzy jak prześcieradło obłoków jeszcze raz zapraszam do lektury
jacek_sojan Opublikowano 30 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2005 Ostatnie 3 wersy wiersza /w pierwszej wersji oczywiście/ to - traktując w oderwaniu od tego co było przed nimi - wspaniałe haiku! Ale nie daj się tak łatwo sugestiom Twoich czytelników.
Rekomendowane odpowiedzi