Piotr Sanocki Opublikowano 8 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 w kalejdoskopie barw każdy by miał swój wymiar (jak złożoność róży) płatek po płatku odrywam aby dobyć prostoty zimno dziś przyczaiło się w zaułkach stare marszczą się mury powiedz jakie dziś czujemy barwy? czy jest to czerń na stól rozlanej kawy? biel? świeżo wypranych obrusów nie z czystej karty rozdaję odcień wszak żyjemy każdy własnym patrz! Nawet drzewa mają swoje humory a deszcz tylko szeleści powietrzem i groźnie stroszy się mrozem od wieków niczego nie zmienia
Luthien_Alcarin Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 dobry jak dla mnie (moze torszke przesadzona ta kawa: ale ze kawe lubię to wybaczam:)) Według mnie przydałaby się konsekwencja :duze małe litery....moze wszystko sprowadzic do małych? byłoby chyba ciekawiej- na tyle mankamentów Reszta na + :) Pozdrawiam Agata
jasiu zły Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Utwór ma taki nastrój i operuje taki słowami (chodzi mi o ich brzmienie), że aż się prosi o rymy. No i gdzie one są? A właśnie przez ich brak, koszmarnie rażą w oczy takie oldschoolowe słówka jak 'wszak', albo 'patrz' na początku wersów. Druga strofa jest do luftu, za dużo pytań, poczytaj na głos - ten fragment i powyższe zabiegi dają efekt wierszyka na uroczystość szkolną. Jak dla mnie to można to potraktować co najwyżej jako niedokończony szkic i tyle. Mogło z tego coś być, a tak jest figa.
drzazga Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 sympatyczny kiczyk:) marszczący sie mur i szeleszczące powietrze, kawa rozlana na obrus, eviva l'arte.
Piotr Sanocki Opublikowano 8 Października 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość. Dziękuję Agatko za ciepłe słówka. Literki poprawiłem ;) Jeszcze raz dzięki za poprawkę. Pozdr. PS Dziękuję za komentarz. Widać nie potrafię pisać wierszy białych. Choćby nie wiem jakbym się starał, zawsze tworzę wiersze o pokroju rymowanych ... :/ Łatwo mnie wyczuć. Ale z drugiej strony rymów nie mógłbym dodać, bo te oldschoolowe słówka wyszły by naprawdę kiczowato. Może kiedyś coś w nim poprawię... Pozdr. PS Bardzo mi miło ;) Pozdr. PS
stanislawa zak Opublikowano 8 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2005 i az do znudzenia tyle tych liści więdnie a jakie barwy! czego tu sie czepiać - powietrza co szeleśći? muru co się marszczy? pozdrawaim szeleszcząco!
Marek Wieczorny Opublikowano 10 Października 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2005 Piotrze! Nastrój jest w wierszu, jest również ciekawe (może zbyt kontrowersyjne w zakończeniu) przesłanie. Czy potrzeba więcej? Zapewne Autor uznał, że tak ma być... i to jest prawem Tworzącego. Co do użytych słów, które jeden z Komentujących określił "oldschoolowe", to wolę te stare niż te nowe dziwolągi językowe, których wyraz "oldschoolowe" jest smutnym przykładem. Serdecznie pozdrawiam Marek Wieczorny
Rekomendowane odpowiedzi