Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Sen a Twoja tworczość, Twoje życie.

Kai_Fist

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

tak się zastanawiam, jak dziś traktujesz sen.

czy ma wpływ na to co tworzysz, na to co robisz w dzień?
czy może totalnie jest to nieważne.

czy jako Twórca - osoba ogólnie bardziej wrażliwa i poznawcza sięgasz do głębin swojego umysłu?

wielu Twórców, Artystów i innej Braci na pytanie skąd inspiracja do dzieła, opowiadała, że ze snów.
i tak powstało wiele obrazów, wierszy, etc. etc.

jak to jest dziś?

będę wdzięczny za wszystkie wypowiedzi,
prowadzę prywatne śledztwo w sprawie snu.
wszystkich naocznych świadków zjawiska proszę o ujawnienie się,
;)

Pozdrawiam,
Kai Fist

ps
pozdrowionka dla tych, których znam i którzy jeszcze mnie tu znają ;)

Kai, moja odpowiedź będzie banalna aż do bólu. Sen (a właściwie sny, a więc to, co sie śni) maja ogromne znaczenie. Przede wszystkim wpływają na mój nastrój, czasem nawet przez długi okres czasu. Zdarza się, ze zmieniają mnie na zawsze. Jeśli zmieniają mnie - zmieniają to, co piszę.
Bywają sny, które w jakiś sposób zdają sie być prawdziwe. W snach potrafię przeżywać emocje, których nigdy nie znałam i nawet nie podejrzewałąm, ze istnieją. Bywają też sny, w których pojawiają się osoby dawno zapomniane, które mowią ważne rzeczy. Czasem takie, których nie chcę usłyszeć.
Mówi się "sen mara Bóg wiara". A jesli to Bóg mówi poprzez sen?...
Myślę, że ważne jest, by odróżniać sny ważne od przypadkowych, takich, które oczyszczają umysł z rzeczy niepotrzebnych. Myślę, że każdy koszmar senny wskazuje na to, że coś złego się dzieje, że jestesmy niespokojni, że dzieje sie w nas coś złego. Nie należy lekceważyć snów.
A jeśli pytasz, czy kiedyś napisałam coś pod wpływem snu, a raczej, czy opowiedziałąm sen w wierszu, to powiem, że tak. Tyle, ze nie powiem gdzie :)
Pozdrawiam, j.

Sny są ciekawszym światem, odbiciem mojej rzeczywistości. Poznaję nowe miejsca, nowe czasy,zachowania, smaki i zapachy. Moje sny są bardzo realistyczne. Coraz częściej moment obudzenia jest rozczarowaniem.
Proponuje przeczytać rewelacyjne opowiadanie Olgi Tokarczuk pt. 'Szafa' - o życiu na pograniczu nierealności.
pozdrawiam sennie, Ania