Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mieliśmy wszystko czerpać z kronik ziemi
i z dłoni wróżyć bez gwiazd o nich wiedzy
pism anunnaki doglądać jak domu
w któryśmy fauną a ścianami flora

a dachem księgi spoiwo przeszłości
co w przyszłość wgląda i takież to dzieło
tych, których z nieba zstąpienie na ziemię
przydomek boga wykuty na skale

w żłobieniach groty gdzie marzeń wymazy
o cienie buntu potykają prawdę
biorąc legendy za ludzki fundament
podpiwniczenia boskiej genetyki

mieliśmy wszystko czerpać z kronik ziemi
i z dłoni wróżyć bez gwiazd o nich wiedzy
pism anunnaki doglądać jak domu
w któryśmy fauną a ścianami flora

a każde jutro mieć jak pnącza znaną
drogą wśród buszu po świątyni słońca
poza pustynią i klepsydrą ziaren
w oazach kopalń wydobywać życie

Opublikowano

Mam jedno duże zastrzeżenie...
rozumiem, że te wszystkie wiersze stanowią cykl czy pewną większą całość, ale tytuły są po prostu NUDNE! W ogóle nie zachęcają mnie do przeczytania.
Widząc 019 - messkład słoneczny, od razu myślę sobie (podświadomie): dżizyz, 19-ty raz to samo, nie chce mi się tego czytać. Chociaż wiem że to nieprawda, bo każdy wiersz jest inny, ale przez jednakowe tytuły takie odbieram wrażenie.

Tutaj trochę się zagalopowałeś: oazy kopalń i klepsydra ziaren zdecydowanie: nie!

Pozdrawiam serdecznie
Coolt

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

myślę Coolcie, ze masz rację - ja tego nie zauważam - pozwól jednak, ze dokończę - już niewiele zostało - jeśli chodzi o oazy kopalń - wiesz - nie będę tłumaczył - dam jeno ukierunkowanie - (obca planeta - oaza) i (sonda - kopanie) - co do klepsydr ziaren - tak troszkę oklepane - ale widziałeś klepsydry by miały co innego w sobie?

pozdrówko MN
Opublikowano

Ja się spokojnie domyślam co znaczą oazy kopalń i klepsydry ziaren :)
Chodzi mi o to, że brzmi to fatalnie, nieplastycznie, ciężko do wyobrażania. Można to samo wyrazić ładniej.

Trochę też za dużo przyimków (jeśli to są przyimki :P) :i,a,a,i,i,a

Pozdrawiam serdecznie
Coolt

P.S. Proponuje nadać nowe tytuły, a obecne potraktować jako podtytuły

Opublikowano

rozumiem - tytułów nie zmienię - choćbyśmy mieli walczyć na jakieś tam star wars'owksie kije
przyimki? ile ich naliczyłeś?
Co do wyrazów - to nie kombinowałem - zmieniłem nieco zakrzywienie przestrzeni - ale ok - zaproponuj swoje - z chęcią zobaczę i może ...

pozdrówko MN

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Rok 2025 przynosi dynamiczne zmiany na światowych rynkach, a jednym z najbardziej stabilnych i obiecujących sektorów pozostaje przemysł obronny. Wzrost napięć geopolitycznych, nowe sojusze, konflikty o charakterze regionalnym i coraz większe zagrożenia cybernetyczne sprawiają, że państwa na całym świecie zwiększają swoje wydatki na bezpieczeństwo i nowoczesne uzbrojenie. To z kolei przekłada się na wzrost wartości akcji największych koncernów zbrojeniowych. Kontrakty, które napędzają wyniki finansowe Firmy takie jak Lockheed Martin, Rheinmetall, BAE Systems czy Leonardo nieustannie podpisują umowy z rządami na dostawy systemów rakietowych, bezzałogowych dronów, myśliwców i nowoczesnych technologii wojskowych. Tylko w pierwszym kwartale 2025 roku NATO zatwierdziło kontrakty na łączną kwotę przekraczającą 60 miliardów dolarów, z czego znacząca część trafi do europejskich i amerykańskich producentów. Inwestorzy coraz częściej postrzegają akcje firm z sektora obronnego jako bezpieczną przystań — podobnie jak złoto czy obligacje skarbowe — szczególnie w okresach napięć i niestabilności gospodarczej. Nowe trendy: technologie wojskowe i cyberbezpieczeństwo Nowoczesna wojna to nie tylko czołgi i rakiety. Dziś ogromne znaczenie mają technologie informacyjne, sztuczna inteligencja, satelitarna łączność czy systemy antydronowe. Spółki działające na styku obronności i zaawansowanych technologii (tzw. defence tech) zyskują na znaczeniu — przykładem może być Palantir Technologies, która dostarcza oprogramowanie analityczne dla armii USA. Jak inwestować w sektor obronny? Dla osób zainteresowanych inwestycjami w globalne spółki zbrojeniowe kluczowy jest wybór odpowiedniego brokera. Jednym z przykładów jest broker DIM Trade GmbH, który posiada: - oficjalną licencję i rejestrację w UE - siedzibę pod adresem: Sandrartstrasse 1 b, Munchen, 80687, Niemcy - numer LEI: 254900W033ISBC8Q9H12 Dzięki temu inwestorzy mają pewność, że korzystają z usług transparentnej i nadzorowanej instytucji. Zalety współpracy z DIM Trade GmbH - dostęp do międzynarodowych rynków akcji i forex DIM Trade GmbH - intuicyjna platforma inwestycyjna: dimtrd.com - błyskawiczna realizacja zleceń - obsługa klienta po polsku - bogata baza edukacyjna Nieznaczne wady - brak wsparcia technicznego w weekendy - ograniczona liczba kont demo dla nowych użytkowników Opinie i reputacja Choć w sieci można trafić na negatywne wpisy typu oszustwo DIM Trade GmbH, oszuści DIM Trade GmbH czy ściema DIM Trade GmbH, wiele z nich nie zawiera rzetelnych dowodów. Znaczna większość opinie DIM Trade GmbH oraz opinie dimtrd.com pochodzi od zadowolonych klientów, którzy doceniają bezpieczeństwo i funkcjonalność brokera.   Wzrost wydatków na obronność, rozwój nowoczesnych technologii wojskowych i rosnąca liczba kontraktów sprawiają, że sektor zbrojeniowy należy do najbardziej obiecujących w 2025 roku. Akcje firm z tej branży oferują zarówno stabilność, jak i potencjał wzrostu — czego szuka większość rozsądnych inwestorów. A dzięki takim firmom jak broker

, inwestowanie w ten rynek staje się dostępne i przejrzyste.
    • ja wiem, że zazdrość, to nie jest dobre uczucie, ale zazdroszczę im tej wolności, bezczelnej czułości i "na zawsze" popijanego winem. A potem się tego wstydzę... a potem czytam raz jeszcze. Piękne.    
    • @Łukasz Jasiński Czyli doświadczenie ma Pan znikome; przewijają się tu różne osoby, może kogoś Pan spotka. Wcześniej doradzam rezygnację z hrabiowskiej aparycji. Dziewczyny lubią zwykłych chłopców, chłopcy zresztą też

• @Berenika97  Tak to prawda, że są ci, którzy wykorzystują historię dla własnych celów, manipulują. Tak to jest prawda. Bereniko dziękuję za każde słowo które tu napisałaś- jest piękne i mądre. Piękny i mądry komentarz. Dziękuję. Dziękuję że Jesteś.  Piękno Serca.  
    • @RomaRoma, dzięki. Nikt nie potrzebuje niczyjego pozwolenia do zakochania się i do kochania, Przychodzi niezapraszane i jest.  Serdeczki :)
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...