Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chcę...

Ciebie pokosztować

Z tajemnicą się potykać

Dotykać  wargi miłością

Drugie pożądaniem

Bądźmy dzisiaj Jedno

Rozmawiajmy długo

Ile w nocy oddechu

Aż po zatracenie

Po kres śmierci

Po narodziny

Tyle

Chcę ci opowiedzieć

Od zawsze - do świtu,

Od teraz - do wieczności

Od początku świata

Ile w nas pragnienia,

Modlitwy, tęsknienia

Wypełnijmy je sobą,

Tę chwilę stworzenia,  

Jak On Jeden umiał

W jedną jasną noc

Chcę…

Pić wodę życia

Pić bez końca Ciebie

Z ust i ud, z ruczaju

Z kaskady pragnienia

Z tajemnicy miłości

Z  tej chwili spełnienia

Z  woli nieistnienia

Zechciejmy umrzeć

Narodzić się znowu

W tę za krótką noc

Chcę…

Rumienić się z Tobą

Bez wstydu i winy

Tyle nasze pragnienia

Chcą sobie opowiedzieć

O absurdzie istnienia

Oddech tobie oddaję

Twojego nie zwrócę

Nie chcę żyć bez niego

Niech będą jednym

W tę za krótką noc

Chcę…

Przypomnieć sobie

Pokolenia Adama

Poczuć smak stworzenia

Które w nas pulsuje

Drży na twojej skórze

Na szczytach latarni

Nęci  fiordem zatoki,

Portem który karmi

Pół-nocnego rozbitka

Tej za krótkiej nocy

Chcę…

Z tobą rozmawiać

Słowami, których nie ma

Bądźmy winni niewiedzy

Takimi nas stworzył

Po to nas otworzył

Byśmy w jednej iskierce

W duszy poniewierce

Chcieli świat urodzić

Poczuć się

Jak On

Chcę…

Ciebie smakować

W wodzie oceanu

I w taninach czasu

W zapachu przestrzeni

W tej radości raju

Tak łaknę, tak ciebie

Tak słodycz, sól i zaczyn

Bez chwili wytchnienia

Chcę w tobie tonąć

W tę za krótką noc

Chciejmy

Czas zatrzymać

Bo kiedy świt przyjdzie

Tajemnice skradnie

A po śmierci nocy

Z naszego spełnienia

Tęsknota się narodzi

Rozmawiajmy długo

W pięknej pantomimie

Jak człowiek potrafi

Gdy kocha i pragnie

* * *

Opublikowano

@LessLove  

To wiersz, który świadomie łączy trzy porządki: erotyczny (ciało, dotyk, smakowanie), mistyczny (woda życia, stworzenie, „Jak On”, modlitwa) i kosmiczny (czas, wieczność, początek świata).

A do tego przypomina współczesną „Pieśń stulecia”. W Carmen Saeculare Horacy przemawia w imieniu wspólnoty, celebrując ład świata i odnowę epoki. Ten współczesny wiersz jest natomiast bardzo osobisty. To raczej pieśń dwojga ludzi niż pieśń całego świata.

Oba utwory łączy jednak coś istotnego: opierają się na powtarzalności i rytuale słowa. U Horacego powracają wezwania i modlitwa, tutaj powraca jedno słowo:

„Chcę…”

I właśnie ono staje się osią całego utworu – nie tylko wyraża pragnienie, lecz buduje rytm, nadaje tekstowi charakter hymnu i sprawia, że kolejne strofy brzmią jak litania miłości. Piękny wiersz! Pozdrawiam.

Opublikowano

@Alicja_Wysocka Aż boję się przypalić Twoją sukienkę. Przepraszam, jeśli rozpaliłem ogniem Twój rumieniec. I ja się rumienię, ale bez wstydu. Dziękuję za przeczytanie z ryzykiem oparzenia.

@Benjamin Artur Bardzo dziękuję za tak piękny komentarz. Napisałem bardziej człowiekiem, mężczyzną, niż konsumentem kultury, chociaż jako kulturoznawca wiem, że porusza struny, o których wspominasz. Przyznaję, że czekałem z tym "hymnem" długo, aż mnie prawie nie rozwalił. Jest pierwszy tak śmiały, sam się dziwię sobie, ale nie czuję się winny, bo nie jestem własnym dziełem :-)

Opublikowano

@Gosława Domyślam się, bo brakowało racjonalnych i nieracjonalnych podstaw :-) Taka jest moja prawda serca, ducha, mężczyzny. Napisałem ten wiersz około miesiąca temu i... nie odważyłem się opublikować. Jestem "grzesznikiem", mężczyzną kochającym kobiety za kobiecość, jestem dzieckiem Tajemnicy, którą różnie nazywają, a wszyscy jesteśmy błądzący. Eros i Agape drży pod skórą, pomimo wieku, który powinien bardziej schłodzić namiętności...

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Podejrzliwość jest dobra Dziękuję Ci za przeczytanie

Opublikowano

@LessLove teraz to już się reklamujesz 

Ja jak niewierny Tomasz nie uwierzę jak nie zobaczę

Już Ty lepiej o wieku nic nie mów bo od jakiegoś czasu chyba przechodzę kryzys 

Albo to początek menopauzy albo te nerwy to za wysoki kortyzol 

Tak czy siak nie jest dobrze

Opublikowano

@Gosława Znam filozofię i fizjologię "wieku późno młodego" i "wczesno późnego"

To kara za człowieczeństwo

U mnie doszła żałoba ducha, z której wychodzę,  bez poczucia grzechu lub błędu dopiero od marca`26, dzięki wejściu na ORG i... czytaniu Waszych wierszy oraz priv rozmowom. Rozchwianie, o którym wspominasz jest świetnym paliwem dla twórczości To może nie narzekaj za bardzo, bo... wzbudzasz ciary u czytelników płci obojga, a wiem, bo Ciebie również obgadujemy   

Opublikowano (edytowane)

@LessLove To wiersz napisany językiem mistyków i kochanka jednocześnie.  Nie ma wstydu - jest " bez wstydu i winy " . Porusza fraza słów, których nie ma  i piękna pantonima. Siedmiokrotnie pojawia się słowo " chcę " powtarzanie jak mantra.  Odczyt całości przepełniony jest pragnieniem duchowego połączenia dusz z nutką cielesnosci. Dla mnie to erotyk na poziomie duszy, to pragnienie zjednoczenia się na poziomie istnienia.  Niesamowite wrażenie robi porównanie do aktu stworzenia świata. To jest święte. Podmiot pragnie  połączenia przez śmierć i ponowne narodzenie  jako jedno ciało. To ma się dziać poza czasem w " za krótkiej nocy " . Frazy " pić wodę zycia" , " pić bez końca Ciebie" , " dotykać wargi miłością drugie pożądaniem " to bardzo cielesne i fizyczne pragnienie, głód drugiej osoby, w której chce się utonąć. 

W tym odczycie  ostatnia zwrotka wprowadza cierpienie. Kiedy przyjdzie świt wszystko się skończy i zostanie tylko tęsknota,  dlatego pojawia się wers" rozmawiajmy długo w pięknej pantonimie" - zostaną tylko słowa. 

Jeśli chodzi o inne odczyty to dołączam do słów @Benjamin Artur.  

W kontekście relacji Bóg- człowiek, wszechświat to pragnienie tego, by doświadczyć całym sobą.  To prośbą o mistyczne zjednoczenie. Podmiot chcę kochać tak, jak Bóg kocha świat.  Niesamowite wrażenie- to święta miłość. 

Dla mnie to także wiersz, który można odczytać z poziomu Poeta- Muza . Tu jako puentę odczytuję, że po napisaniu dzieła  zostaje tylko pustka i tęsknota za kolejnym. 

W innym poziomie odbieram go także jako wiersz o stracie. Tu " zatrzymać czas" oznacza zatrzymać ostatni moment , " chcę przypomnieć sobie pokolenie Adama " oznacza , że chcę wrócić do początku nas. 

Dla  mnie to też wiersz o sobie samym. To swojego rodzaju powrót  do niewinnosci - " bądźmy winni niewiedzy.. takimi nas stworzył .  To takze powrót do pragnienia.  Widzę tu także akceptację siebie i odzyskanie własnego " ja" . 

Zaciekawił mnie tu odczyt 7 razy stwierdzenia "chcę"..

dni stworzenia,  7 sakramentow ...to tak jakbyś napisał chce przejść przez wszystkie warstwy, żeby się zjednoczyć...

Cyfra 7 kończy też cykl, po nocy się wszystko kończy i zostanie pustka .

Wiersz poruszył moje zmysły w wielu poziomach. 

Dziękuję 

Edytowane przez wiedźma (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@wiedźma I co mam Ci powiedzieć Czarująca. Nie przypuszczałem, że ktoś (Ty) odczyta aż tak dokładnie to co w słowach, sercu i duszy. Tak, związek kobiety i mężczyzny uważam za święte misterium na każdym poziomie. Powinien wypełnić wolę połączenia w Jedno ze sobą i...  z Jednym. To jest pochwała połączenia bez ograniczeń i bezpieczników, to jest oczekiwanie wspólnego owocu tego połączenia, Rodziny. Dziękuję Ci 

@Gosława Prze- prze-fajna jesteś i lubię Cię obgadywać

Opublikowano

@LessLove tak? A to ciekawe bo ja ostatnio się dowiedziałam że jestem kontrolująca i chyba emocjonalnie wykolejona

Na rogu to jednak sami eksperci psychologii stosowanej

A tak poważnie to nie jestem fajna przy bliższym poznaniu najwidoczniej czar pryska

Opublikowano

@wiedźma

To uprawnione odczytanie

@Gosława Jeśli ktoś jest ostrzeżony, że ryzykuje życiem przy Tobie, to... (ktoś podobny do mnie, jestem ryzykantem, jako Mars-Skorpion) by polubił. Powinnaś być oznaczona plakietką "Materiał Niebezpieczny"