Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@LessLove

Ciekawy wiersz! 

Mocne zderzenie  -  wróżka i kurhan obok  promptów i folderów AI.

Podoba mi się ta ambiwalencja -  nie wiadomo, czy to zachęta do korzystania z AI „bez miary", czy ironiczna diagnoza naszego pośpiechu i bezrefleksyjności. Kurhany „na wieczność lub sto dni" świetnie oddają ulotność tego, co maszyna generuje. Super! 

Opublikowano

@LessLove

Rozumiem ten niepokój - to naturalna reakcja na coś, co zmienia się szybciej, niż jesteśmy w stanie to ogarnąć. Myślę, że "zaprzyjaźnianie się" z AI, o którym piszesz, to rozsądniejsza strategia niż udawanie, że można to zatrzymać. Ważne, żeby zachować rozsądek bez paraliżującego lęku.

Pozdrawiam. :)

Opublikowano

@LessLove

To kolejny świetny wiersz, który można odczytać na kilku płaszczyznach. 

Na pierwszy rzut oka to wiersz o samej technologii, która jest "karmiona" przez 24h na dobę.

Dla mnie to przede wszystkim odczyt artystyczny. Czarujemy słowem, jesteśmy tą "swawolną wróżką". Gorzka prawda jest taka, że AI jest wyzwolona od wiary w te czary. To "nie tylko słowa".  
Pomimo tego dajemy z siebie wszystko od razu.  
Uderza mnie przede wszystkim "cmentarz marzeń". Dla mnie to wskrzeszenie idei. Twórczość jest tym, co ożywia martwe idee.

Ten bardzo dosadny  tekst odczytałam też w kontekście politycznym. Tu ściera się druga strona twórczości. Wybrzmiewa, że nie ma niezależności, bo zawsze jest admin, portal, a w kontekście wiersza - algorytm.  
Wniosek jest taki: system jest karmiony naszymi pragnieniami, a my dostajemy jedynie chwilowe kurhany.

Z innych odczytów kształtuje mi się tu wydźwięk samej wiary. AI jej nie ma. Jest maszyną, która nie czuje i nie ma duszy.  
I tu pada prowokacja: "Tylko słabi wierzą?"  - 
Wiara jest prawdziwa. Jej się nie da wygenerować.

Myślę też, że całość ma wydźwięk społeczny. Bo scrollujemy. To o topieniu smutków. Chcemy stworzyć coś, co będzie zapamiętane. To tworzenie własnych, spichrzowych pomników.  
Może mniej trafnie, ale dla mnie odczyt jest taki, że budujemy na słabym podłożu. Ono jest nietrwałe.

Wiersz wbija " szpilę " na wielu poziomach. Jest tu przede wszystkim prawda, ale i sarkazm i ironia.  Każdy odczyta go własnymi myślami.

Dziękuję

Opublikowano

@wiedźma Czarująca, bardzo Ci dziękuję za to odczytanie. Jest kompletne i głębokie... Nawet mój styl odczytałaś, jakbyśmy się znali osobiście z nad filiżanki kawy.

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Tak, ale to pragnienie nie jest powszechne. Na pewno dotyczy poetów, artystów. A powinno być - bo żyjemy 1 raz, ujmując temat aseptycznie.

AI wkrótce będzie wyrokowała, kategoryzowała - ingerowała w życie społeczne, bo będzie jej nadany (ograniczony ale jednak) autorytet prawny. Już jest używana w wyrokowaniu administracyjnym w USA, w niektórych stanach. Już jest asystentem w diagnostyce klinicznej i zdobywa rosnące uznanie, budząc przerażenie i opór środowiska lekarskiego, obok udawanego i nieodpowiedzialnego lekceważenia.

TAK! Cała kultura buduje na "podłożu/ nawozie" dorobku artystycznego, mimo ze deklaruje obojętność i sprzeciw wobec tradycji. Od archetypicznych idei człowieka nie uciekniemy NIGDY.

Tak!!! AI jest ateistką i tak będzie wykorzystywana, a w dodatku można ją pytać dowoli o uzasadnienie - będzie idealnie odczłowieczone.

Bardzo Ci dziękuję, Czarująca. Czy można u Ciebie wykupić abonament i dlaczego tak drogo?!

DZIEKUJĘ Ci

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Opublikowano

@LessLove bez przesady, haha. Zajęło mi to trochę czasu, ale gdy wiersz zaciekawi to chętnie się zagłebiam dalej i uwielbiam zagadki ;)) nie zawsze też wiadomo trafię.Każdy też czyta sobą. 

Abonamentów w swojej wolności nie sprzedaję... haha 

Dziękuję za miłe słowa, jest mi bardzo miło, że doceniasz;)

Pozdrawiam