Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@viola arvensis

jeszcze taka myśl przyszla mi do glowy że oto   napisałaś piękny portret wrażliwości która nie jest słaboscią lecz szczegolnym   sposobem istnienia w   świecie

przypomina mi to myśl emmanuela lévinasa że człowiek naprawdę staje się sobą dopiero w odpowiedzialności za drugiego  a nie w sile  czy pewnosci siebie!!!

cudowny wiersz

Ty, POETKO.

Opublikowano (edytowane)

@Marek.zak1 wrażliwość to ukryta, wyjątkowa siła/moc.

Rzeczywiscie w zderzeniu z tym - coraz bardziej bezdusznym światem można ją odczuwać jako słabość lecz to tylko odczucia. Nie bylo moim zamysłem przedstawić wrażliwości jako słabości lecz bardziej jako wyjątkowość, ktora jest często  nie rozumiana.

Pozdrawiam serdecznie.

@Wiechu J. K. jestem tego pewna

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

Pozdrawiam ciepło, dobrej niedzieli. 

@Leszczym dziekuje Michał, bardzo dziekuję ! 

Jestem

Edytowane przez viola arvensis (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@Migrena tak, wrażliwość to piękno i siła, tylko każdy indywidualnie musi to odkryć, dojść do tego i nauczyć się z tym pięknie żyć. Inaczej może stać się jakimś utrapieniem. 

Cytat, ktory przytoczyłeś jest znakomity, aczkolwiek pewnie wielu nie zgodziłoby sie z nim, bo w zupełnie innych czasach żyjemy, takich w ktorych każdy ma być skierowany na siebie i dbać o siebie, swoją beztroskę. Dlatego niedołężnych rodziców oddaje się do przytulków a chore dzieci morduje w łonach matek i jest na to wszystko coraz większe przyzwolenie społeczne.

Bezduszność staje się cnotą, wrażliwość wypaczeniem. Wszystko do góry nogami. To tez znak czasów.