Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@karenka

Bardzo dziękuję! 

Czasami czuję potrzebę przypomnieć niezwykłą postać z historii, która jest niedoceniana lub zapominana. 

Serdecznie pozdrawiam. :) 

@Marek.zak1

Bardzo dziękuję! 

Dokładnie tak czasami jest. Bardzo mnie poruszyła historia Pileckiego - przeżył Oświęcim, zrobił wiele, "wszedł" do obozu, zbierał dowody na zbrodnie niemieckie, organizował ruch oporu i został zamordowany  przez Polaków.  I chociaż to nie była "prywatna" zbrodnia to jednak  trudno się z tym pogodzić. Serdecznie pozdrawiam. 

@Benjamin Artur @Toyer @Charismafilos @Poet Ka @Sylwester_Lasota

Bardzo dziękuję! Serdecznie pozdrawiam. 

Opublikowano

@Berenika97

Nika:)

Twój  wiersz nie opowiada tylko o Krystynie Skarbek

on buduje jej cień który jest może bardziej prawdziwy niż sam pomnik   bohaterki

najbardziej porusza mnie tutaj napięcie między kruchoscią a silą między zimowym światłem a stalą ukrytą w spojrzeniu

jest w tej postaci cos tragicznego bo wojna stworzyła dla niej przestrzeń w której mogła być sobą wieloma twarzami wieloma imionami a powrót do zwyczajnego świata okazał się może najtrudniejszą misją

jest w tym coś z tragedii antycznej

bohater który wraca z piekla historii a jednak nie znajduje dla siebie miejsca po drugiej stronie ciszy

pięknie Nika.

piszesz o Pileckim

BOHATER!!!!!!

a zabili go renegaci.

byli żołnierze AK

bydlaki w służbie komunistycznego reżimu 

zdrajcy

chwała Pileckiemu.

Opublikowano

@Migrena

Bardzo dziękuję! 

Niesamowity komentarz! 

Dziękuję Ci za te słowa, naprawdę mnie poruszyły. Trafiłeś dokładnie w to, o co mi chodziło - ten cień, który czasem mówi więcej niż pomnik. Krystyna fascynuje mnie właśnie przez to napięcie - kobieta, która w wojnie znalazła przestrzeń na wielość twarzy i imion, a w pokoju nie potrafiła już znaleźć jednej. To rzeczywiście ma w sobie coś z tragedii antycznej - powrót, który okazuje się trudniejszy niż sama misja.

A co do Pileckiego - tak, chwała Mu!

To osobny, ogromny temat!   

Serdecznie pozdrawiam. 

@viola arvensis

Bardzo dziękuję! 

Cieszę się, że tak mnie motywujesz, abyśmy nie zapominali o naszej trudnej historii i wspaniałych ludziach, którzy ją tworzyli. 

Serdecznie pozdrawiam. 

@Leszek Piotr Laskowski

Bardzo dziękuję! Serdecznie pozdrawiam.