Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

gdzie oni są

jadę z anką

pierś jej 

nabrzmiała

od kodów 

kreskowych

mówi zobacz

zamknęli

kolegę z pracy

jak po wojnie

nie...gorzej 

mówi- gorzej

bo technologia 

wspomaga 

nasłuch który

już oswojony

został banał

technokraci

gdzie oni są?

są wszędzie 

Edytowane przez Poet Ka
zamiana słów (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

intrygująca z mocnym przekazem poezja... podoba mi się styl i swoboda z jaką płyną wersy...wiersz zmusza do zastanowienia się nad tym, dokąd prowadzi świat nowych technologii...pozdrawiam serdecznie*

Opublikowano

@Poet Ka

Poe:)

opowieść o świecie w ktorym największym  zwycięstwem kontroli nie jest już sam nadzór lecz   to że przestaliśmy go odczuwać jako coś niezwykłego

i wlaśnie ten moment kiedy nasłuch staje się banałem wybrzmiewa najmocniej!!!

przypomina mi Michela Foucault i jego myśl że najbardziej skuteczna władza nie musi   podnosić głosu bo z czasem zamieszkuje w naszych odruchach i przyzwyczajeniach

bardzo cenię też oszczędnosc Twojego tekstu bo każde słowo pracuje  a finał zostawia  mnie z pytaniem które nie domaga się odpowiedzi tylko uważnosci

jest super Poe:)

zamyślam się nad światem

Opublikowano

@Poet Ka

Bardzo trafny tekst - diagnoza współczesności.

Metafora „piersi nabrzmiałej od kodów kreskowych” to jak "utowarowienie" człowieka.

Zestawienie namacalnej, historycznej opresji („jak po wojnie”) z dzisiejszą, niewidzialną cyfrową inwigilacją („oswojony nasłuch”) tworzy gęsty, duszny klimat.

Świetna jest puenta - klatka stała się „banałem”, a technokraci nie potrzebują już mundurów, bo rozproszyli się w systemie i są po prostu wszędzie. Znakomity, dający do myślenia wiersz.