Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

In honor of the 250th anniversary 
of the Declaration of Independence 
of the United States of America

-------///---\\\-------

United States — Forever Free

In Philadelphia’s summer heat,
Colonies rose to break defeat.
An alien crown across the sea,
No longer ruled our destiny.

Despite the roar of distant hates,
They wrote the birth: United States.
Where rights are not a gift of kings,
But truth that every person brings.

"We hold these truths," document said,
Like thunder rolling overhead:
That life and freedom must belong
To every voice, however strong.

Through fear of war and breaking ties,
Beneath uncertain, watchful skies,
They signed their names in bold resolve,
To let a new world form and evolve.

And now, two hundred fifty years,
By triumphs, happiness and tears,
A shining hope for all to see,
United States — Forever Free.

-------///---\\\-------

Opublikowano

Musiałam sobie Twój utwór przetłumaczyć, bo ja z językiem angielskim na bakier- Piękny, klasyczny wiersz, który dobrze oddaje ducha amerykańskiej rewolucji i idei wolności...pozdrawiam serdecznie*)

Opublikowano

@karenka
Nie uwierzysz, ale języka angielskiego nauczyłem się (częściowo, ale były to bardzo ważne początki) oglądając bajki po angielsku (wtedy w latach 90'tych niektórych nie tłumaczyli na polski, a YouTuba nie było) albo słuchając i śpiewając sobie w pokoju piosenki po angielsku. Jakoś tak to się zaczęło, ale nigdy nie powiem, że znam angielski bardzo dobrze. Znam dobrze, a ten wierszyk zajął mi dość sporo pracy ;) Nie wysypałem go ot tak z rękawa. A napisałem go, bo znam osobiście paru amerykańskich Weteranów i wiem jakie to dla nich ważne kiedy ktoś taki wiersz napisze.

Dziękuję za miłe słowa - to dla mnie bardzo ważne. Miło mi, że dodałaś mnie do obserwujących. :)

Pozdrawiam serdecznie! J. J. Zieleziński

Opublikowano

@jjzielezinski

Podniosły wiersz! Świetnie oddaje ducha Deklaracji Niepodległości i wagę tego, że wolność i prawa człowieka nie są łaską władców, lecz naturalną prawdą. 

Przypomniałeś mi pewne zdarzenie podczas mojego letniego szkolenia kilka lat temu, które prowadziły dwie młode Amerykanki. Po przedstawieniu się, poprosiły uczestników, aby powstali, bo one chcą zaśpiewać hymn państwowy. Wszyscy wstaliśmy, niektórzy byli zaintrygowani. Skojarzyłam sobie, że początek warsztatów miał być 4. lipca. Obie oczywiście położyły prawe dłonie na sercu. Z dumą zaśpiewały jedną zwrotkę, potem wyjaśniły, że dzisiejszy dzień jest dla nich ważny, ze względu na święto państwowe.  

Opublikowano (edytowane)

@Berenika97
Dziękuję Bereniko za ciepły odbiór i za przytoczoną, bardzo ciekawą i poruszającą historię. Tak, dla Amerykanów Święto 4 Lipca jest bardzo ważne. Mogą być podzieleni, ale Ci prawdziwi Amerykanie w obliczu kryzysu (i nie tylko) bardzo pięlęgnują wartości patriotyczne. Ja uważam, że należy utrzymywać dobre stosunki z każdym narodem, który szanuje swoją tradycję historyczną i kulturę, a z USA choćby dlatego, że jest to mocarstwo i stanowi pewną przeciwwagę (równowagę) w stosunku do innych państw, które niekoniecznie są do Polski -tak jak USA- OBECNIE przychylnie nastawieni. Poza tym w USA mieszka masę Polonii amerykańskiej, która kocha Polskę i jest dla Polski w stanie zrobić bardzo wiele dobrego, pomimo, że wybrała aby ich nową Ojczyzną były Stany Zjednoczone. Uważam, że warto jest wspierać te wspólne i wyższe wartości i dbać o dobre wzajemne stosunki: Polska i USA.

@Poet Ka
Dziękuję za komentarz i że utwór się spodobał. :) To bardzo miłe. :)

Edytowane przez jjzielezinski (wyświetl historię edycji)