Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

„Geny”

Z dnia na dzień się mi powiększył,

choć zawsze był malutki,

podstępnie jakoś napiętrzył,

zaokrąglając calutki.

Powtarzano mi w rodzinie,

że nigdy nie będę gruby,

bo rodzinne, szczupłe linie

zgrabności naszej to chluby.

Skąd więc to brzusicho wielkie

raptem się tak wytworzyło,

łamiąc zasady tak wszelkie,

co w rodzinie się mówiło?

Mówiono też szczytnym głosem,

że nigdy nie będziesz łysy,

że przodkowie z bujnym włosem

mieli te genów kulisy.

Dumny z familijnych darów

często w lustro popatruję,

bo z rodzinnych cudo-czarów

pyszalstwa się dopatruję.

Jak na razie nie łysieję,

ale genom już nie wierzę,

bo mój brzuch się ze mnie śmieje

przy wciąganiu go na spacerze.

Leszek Piotr Laskowski

Opublikowano

jeśli tylko rośnie brzucho

to nie dobre są oznaki

więc spokojnie sobie usiądź

się zastanów tęsknisz za czymś

czy pod brzuchem coś tam wisi

co nie tylko siusiać umie

miast biadolić szukaj przyczyn

rusz nie tylko swym rozumem

od dziś ostro tym czymś pracuj

z pożytecznym masz przyjemne

brzuszek spadnie sam zobaczysz

a u stóp - wianuszek legnie
:)))))

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• Chcesz ją słyszeć? Musisz włożyć  Głowę w głośnik Ręce obolałe mam Od mięśni do kości   Moje szybkie life, forever sad Proszę znajdź mi miejsce, obudź mnie Chciałbym zdetonować się, nie być już sam Przestać być tak niebezpieczny i tu i tam   Czarne skóry, Kawasaki i po torze Teraz omijam was driftem i nie proszę Czy to reality surf, czy to już obłęd? Życie miało łanią być a dostałem kobrę Kiedy widzę ogień, zawsze odpowiadam ogniem Życie jak ze "wschodu", dlatego jest niewygodne W sumie lubię cierpieć, a rozmowy są płonne Więc mnie nie pocieszaj, lepiej zamknij mordę   Odrętwiały jestem, I'm numb, I'm numb Cyberia's Mind ja nie wrócę, mała nie bądź zła      
    • nauczę cię topografii ciekawego miejsca. patrz nieco z góry, ale, oczywiście, nie z wyższością. bądź jak ogrodniczka doglądająca rozsady, nachylona z troską nad inspektem. a oto i łacha pieniącej się aqua tofana, brzydkie jezioro. dalej: wysepka, nad którą zawracają się bociany, słabo zaludniona, ledwie trzy chatynki. w jednej – pozabezpieczny styl przywiązania, zwierzątka tresowane przerażeniem. w drugiej – szalony marzyciel kolejny już rok stara się skonstruować zszywacz hadronów. bezradność, technika i materia stawiają opór. ostatnią zamieszkuje wizjoner, pan Irytadełko, który całe dnie spędza wewnątrz prorockich majaków, jakby były skrzynią wybitą flauszem. i zżyma się, bo nie może wyjść z niej do ludzi. następna z wysp, o ileż większa od poprzedniej. tam nie patrz, tam są góry. baniaste i można z nich zlecieć na strzaskanie. w dolince jest miasto pełne koncertów. jak nie punkowcy z Denazyfikacji, to metale z Dreaminition (czasami występują w polskiej wersji, jako Marzenicjowanie) łoją nuty do upadłego. pęka komin, ściana nośna, architektura ustępuje przed łomotami. a ten tu kontynent jest lustrem i jednocześnie magiczną odziarniarką. widzisz swój miąższ, esencję. uśmiechnij się do jej piękna.  
    • żeby się opłaciło żeby wyjść na swoje dowieść swojej racji głośniej krzyknąć dojść do słowa dłużej znosić krócej nie być więcej mówić ciężej żyć.   Przy czym nie uronić ani kropli potu- -zdmuchnąć z czoła kosmyk z lekkością i powabem zatrzepotać rzęsami Nie powiedzieć złego słowa o doli -lub niedoli-  mi przyznanej.
    • @andrew to prawda

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

• Ma z Elizą kłopocik Dionizy, by bezpiecznie dojechać do Pizy. Choć ją składał nad ranem i dopychał kolanem, to wciąż palce wystają z walizy.  
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...