Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ODWET

Tyka odwieczna klepsydra,

Ziarnami boleści czas zapełniając.

Nie stanie, nie zwolni, nie cofnie nurtu zdarzeń,

Spychając naiwnych ze ścieżki ich marzeń.

W dwóch stożkach zamknięta istota wszechświata,

Jak sąd ostateczny nieczuła i głucha,

Kurz bytów przelewa z było do będzie,

Tworząc teraz na szklanym przesmyku zakręcie.

Gniewny i próżny młot chwytam w dłonie,

Rychłą stanu rzeczy zmianę obiecując,

Opuszczam w dół trzon dębowy rąk niepewności maskując drżenia,

Szkło tryska milionem okruchów…i nic się nie zmienia…

GRAHAMOZA

Edytowane przez Grahamoza (wyświetl historię edycji)
  • Mateusz zmienił(a) tytuł na Odwet

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

• Zarejestruj się. To bardzo proste!

Dzięki rejestracji zyskasz możliwość komentowania i dodawania własnych utworów.

• Ostatnio dodane

• Ostatnie komentarze

• @Nata_Kruk już po przesileniu letnim. Już idziemy w stronę zimy. Ja wolę lato nawet gorące :)
    • Niezbyt optymistyczne zakończenie. Sam nieraz zastanawiam się, co tak naprawdę wygrywa w życiu zło, czy dobro, i raczej skłaniam się ku tej pierwszej opcji. Zresztą wystarczy prześledzić historię, żeby stwierdzić, że nigdy nie było dobrze. 
    • @Leszczym, hmm ciekawe.  :)
    • @Radosław   Ciekawe, że tytułowy „drogowskaz” nie pokazuje konkretnego kierunku, ale namawia do zmiany perspektywy. Często przyjmujemy, że życie musi być trudne, a problemy skomplikowane. Walczymy z „zakrętami”, zamiast zadać sobie pytanie, czy w ogóle musimy w nie wchodzić. Podmiot liryczny wykazuje się zdrowym sceptycyzmem. Zanim wejdzie w życiowy labirynt, chce sprawdzić, czy nie da się sprawy rozwiązać prościej, uczciwiej, bez zbędnych dramatów. A najkrótsza droga między problemem a rozwiązaniem to po prostu prawda i prostota. Bardzo mądry przekaz! Świetny wiersz!
    • Dziś szukałem cię i znalazłem podarowaną przez słońce   nie jesteś już taka jak przedtem ale została nam ziemia o którą musimy dbać bo to przecież my, czy ja   na drodze przez ból łamałem palce   chłodu nie było   usłyszałem że z listy można zostać wypisanym jeżeli ktoś traci życie   czekałem aż skończy się rozmowa i wyszedłem   teraz już wiem, że czekać na ciebie to tak jak z tą opowieścią tylko chwila.
  • Najczęściej komentowane

• Dodaj nową pozycję...