Skocz do zawartości
Polski Portal Literacki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@hollow man

Zastanawiam się, czy ten wiersz to eksperyment i próba wejścia w perspektywę osoby uwięzionej w takim uproszczonym, nieco mrocznym sposobie patrzenia na świat.

Bo gdyby ten tekst traktować dosłownie, musiałabym zaprotestować, albowiem ludzkie motywacje są zbyt złożone, by wrzucać je do worka z napisem "płeć".

Zakładam jednak, że to literacka prowokacja i świadome wejście w rolę.

Ale intryguje mnie - z jakim mitem tu polemizujesz?

Opublikowano (edytowane)

@Berenika97

Bardzo zasadne pytanie, Bereniko.
Ponieważ jest to notatka z całej teorii, to - z natury rzeczy - mamy tu pewien wycinek. Bo nie sposób zgeneralizować to do tej czy innej postawy ani podciągnąć pod jedną motywację. 
I jak zostało to zauważone przez @Magdalena - parafrazując - ilu ludzi i związków, tyle tych notatek. 
Przedstawiłem trzy warianty, które mnie intrygują, bo jest szansa, że stać może za nimi historia nie wiem... z Anny Kareniny, a ze "Stu lat samotności" - to już wiemy.
Możnaby tych notatek narobić po beret.

Nie wydaje mi się, że z czymś polemizuję. A już w ogóle, że z mitem? No dobrze - załóżmy roboczo, że polemizowałbym. 
Z którym mitem? 

Uffff... Mam średni komfort tłumaczenia się z wiersza, ale zadałaś uczciwe pytanie.

Dzięki.

@Magdalena

Och, Ty masz taką potrzebę domknięcia, żeby był spokój, żeby  było milutko... I ja to wszystko rozumiem - w dużej części też tak mam. I do tego wysoko położony punkt poza którym tolerancja i savoir vivre przestają być standardem.

Ze wszystkim się zgadzam, włącznie z tym, że temperatura ma wpływ. Są metaanalizy pokazujące, że wzrost temperatury koreluje ze wzrostem przestępczości związanej z użyciem przemocy (bójki, przemoc domowa, zabójstwa).

Edytowane przez hollow man (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@hollow man

chyba najczęściej się zakochiwałam w mężczyznach niedostępnych, zimnych i nieoczywistych

prawdopodobnie podoba mi się gonienie króliczka :P

ciepłe kapcie, słodzenie po kątach i podane na tacy, to nie dla mnie

w ogóle tego nie rozumiem ani nie czuję:)

ale, w sumie, to zazdroszczę takim kobietom, które dają się posiąść i są dumnie (?) z tego, że mężczyzna nosi im torebkę, choć to jakoś, nie moje klimaty :)

Opublikowano

Zaloguj się, aby zobaczyć zawartość.

No właśnie. Z moich obserwacji wynika że kobiety chętniej lgną do mężczyzn bezpośrednich, w takim sensie, że nie skrywających swoich intencji, rubasznych i, co się z tym wiąże, słownie wylewnych (co niekonieczne musi oznaczać elokwentnych). Że status społeczny i stan konta odgrywają w tych wyborach pewną rolę, to już zostało wspomniane. Prof. Lew-Starowicz nazywał to prawem dziobania, jesli się nie mylę. Kto jest wyżej w hierarchii, ten ma większe szanse na zbliżenie. Nikt nie wspomniał natomiast o tym, że rozmiar ma tutaj również pewne znaczenie. Zdecydowana większość kobiet woli mężczyz wysokich niż niskich. Prawda, drogie Panie? O innych gabarytach nie wspomnę.

Poruszyłeś ciekawy temat, ale przyznam szczerze, że bardziej wciągnęła mnie dyskusja pod tekstem niż sam tekst. Czegoś mu jeszcze brakuje.

Pozdrawiam.

P.S.: Większość tego, co powyżej działa też oczywiście w drugą stronę.

Opublikowano

Przeczytałem jeszcze raz i... mówiąc szczerze, nie wiem o czym chciałeś opowiedzieć. Mógłby to być wiersz o braku (jego), ale siłą rzeczy stał się wierszem o kobietach :).

A tak na marginesie, nie wiem czy wiesz, że po rosyjsku brak (брак), to znaczy małżeństwo? Jeśli miałbym podążać w tym kierunku i byłby to świadomy zabieg, to zmieniałoby praktycznie wszystko.

A Google AI na temat braku w psychologii ewolucyjnej wypluło mi to:

Dobór partnera: Zarówno u ludzi, jak i wielu innych gatunków, płeć, która inwestuje w potomstwo więcej (zazwyczaj samice), wykazuje większą wybredność w doborze partnera. Wynika to m.in. z kalkulacji, czy partner zrekompensuje ewentualny brak zasobów lub ochrony w trakcie wychowywania potomstwa.

Nadal ciężko mi to połączyć z tekstem, którego przekaz raczej przeczy powyżsszemu. Chyba, że miała to by być polemika z tą teorią, podkreślająca pewną, powiedzmy delikatnie, niemądrość w podejmowaniu życiowych decyzji przez niektóre panie. Ale tutaj znów wrócilibyśmy do kobiet, jako głównego tematu wiersza.

Opublikowano

Ponieważ 'braki' wziąłeś w cydzysłów, to nie jestem pewien intencji tego pytania.

Jeśli pytasz o to jak widzę Twój wiersz, to pierwsze dwa trójwersy wydają się w porządku potem jakby, nomen omen, czegoś brakowało, a następnie spada, jak kamień, trzecia zwrotka, która znacząco różni się od poprzednich zarówno formą jak i tym, co próbuje przekazać. To w sumie mogłoby działać, ale, jak sam zauważyłeś, chyba nie działa, jeśli większość czytelników nie dotarło do Twojej głównej myśli. Brakuje jakiejś jasnej wskazówki, drogowskazu do sena.

Jeśli, natomiast, chciałeś mnie naprowadzić tym pytaniem właśnie do tego sedna, to powiedziałbym, że we wszystkich przypadkach zabrakło Miłości, o czym wspominasz na końcu wiersza. Kobiety, które wybierają niewłaściwych mężczyz kończą, mówiąc kolokwialnie, ze złamanym sercem, ale tak samo kończą mężczyźni, którzy wybierają niewłaściwe kobiety. O tym chyba piszesz w ostatniej części wiersza. Niestety, gdy spotykają się te dwa światy, świat skrzywdzonych mężczyzn i świat skrzywdzonych kobiet, również trudno odnaleźć w nich Miłość.

Nie wiem czy to zbliża się choćby to autorskich intencji, ale tak jak wspomniałem powyżej, brak mi w tekście jakiejś wskazówki przekierowującej czytelnika na Twój tor myślowy i w rezultacie mamy jakby niedokończony wierszyk o kryteriach doboru naturalnego płci pięknej.

Powtórzę jeszcze raz, temat jest ciekawy i nośny, ale chyba ująłeś go w nieco zbyt lapidarnej formie.

Uciekanie od przegadania może czasami doprowadzić do wylania dziecka z kąpielą :).

Miłego popołudnia :)